Προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή προαναγγέλλει ο Τσακίρης

tsakiris mega

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μίλησε στο MEGA για τα προγράμματα απασχόλησης του ΕΣΠΑ που έρχονται, ενώ έκανε αποτίμηση της επίσκεψης του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Τα τελευταία 2,5 χρόνια η Ελλάδα έχει ανοίξει σημαντικά το πεδίο επαφών, ειδικά επιχειρηματικών, με τον αραβικό κόλπο, και με τα ΗΑΕ και με άλλες χώρες, έχουμε αναπτύξει το κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας και αυτή η επίσκεψη είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων επισκέψεων είχαμε πάει και εμείς στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα. Υπάρχει ελληνοαραβικό συμβούλιο συνεργασίας στο οποίο ηγούνται δύο σημαντικοί επιχειρηματίες, και το επιστέγασμα των όλων αυτών των επαφών και διεργασιών ήταν η επίσκεψη του πρίγκιπα – διαδόχου στην Ελλάδα, όπου υπεγράφησαν πολύ σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, με πρώτη αυτή της κατασκευής καλωδίου δεδομένων που ουσιαστικά ενώνει την αραβική χερσόνησο με την Ευρώπη» ανέφερε.

«Αυτό το έργο σημαίνει ότι, η ροή των δεδομένων μεταξύ της αραβικής χερσονήσου με την Ευρώπη θα είναι πολύ πιο γρήγορη και με μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα αυξάνει σημαντικά τις ταχύτητες, βοηθά στις υποδομές που χρειάζεται μία χώρα για να αναπτυχθεί οικονομικά. Άρα έχει εγκαθιδρυθεί μία συμφωνία εμπορική, οικονομική με αυτές τις χώρες, αλλά και ενεργειακή», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  ο κ. τσακίρης επεσήμανε πως, «Υδρογόνο, γιατί μη ξεχνάμε έχουμε μία σειρά επενδύσεων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα, και γενικά της ενέργειας. Υπάρχει μία συζήτηση για τη σύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, προκειμένου ν εισάγει η Ελλάδα φθηνότερα ρεύμα από την Αίγυπτο, το οποίο παράγεται από ηλιακή ενέργεια. Προφανώς αυτές οι επενδύσεις θέλουν κάποια χρόνια, εμείς βλέπουμε στο ορίζοντα 5 ετών, προκειμένου να τελειώσουν αυτές οι επενδύσεις, οι οποίες είναι σημαντικό γιατί θα κάνουν την οικονομία της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, ανθεκτική. Ζητάμε πέρα από την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, γιατί σε περιόδους κρίσεων παίζει σημαίνοντα ρόλο».

Για την ύπαρξη κοινοτικών πόρων, ο υφυπουργός σημείωσε πως, «οι κοινοτικοί πόροι διαχρονικά έχουν βοηθήσει τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και σε περιόδους ανάπτυξης, τη χώρα μας. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η συμβολή των κοινοτικών πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλες αυτές οι δράσεις που έγιναν, από το ΕΣΠΑ κυρίως, η ενίσχυση της αγοράς και της κοινωνίας πάνω από συνολικά 15 δις έπεσαν, μόνο πάνω από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τα αποτελέσματα φάνηκαν. Ελάχιστες επιχειρήσεις έκλεισα, η ανεργία μειώθηκες παραδόξως και ευτυχώς, άρα ξεπεράσαμε την κρίση της πανδημίας με πάρα πολύ λίγα πράγματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι, πριν αναγγείλει ή σχεδιάσει οποιοδήποτε έργο, να έχει λύσει όλα τα  προβλήματα, κάτι που δε γινόταν παλαιότερα. Για παράδειγμα στον βόρειο άξονα της Κρήτης, ο οποίος μετά από τόσα χρόνια ξεκινάει, και ένα βασικό σημείο για να γίνουν αυτά τα έργα είναι η χρηματοδότηση. Ο βόρειος άξονας της Κρήτης, ένα μεγάλο κομμάτι του θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Όπως και άλλα συγκοινωνιακά έργα, όπως η Γραμμή 4 του μετρό, ανανέωση στόλων λεωφορείων, η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό και αρκετά άλλα περιφερειακά και σιδηροδρομικά έργα, που θα μεταμορφώσουν συγκοινωνιακά την Ελλάδα, συμβάλλοντας πέρα από την εξυπηρέτηση των πολιτών σε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία. Οι μεταφορές είναι σημαντικές υποδομές για μία οικονομία», τόνισε για το πρόγραμμα «Μεταφορές» και την ένταξη πολλών οδικών δικτύων στο πρόγραμμα ο κ. Τσακίρης.

«Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ήδη εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα, είναι λίγο λιγότερα από 4 δις ευρώ, και αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουμε τις πρώτες εμβληματικές δράσεις για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ΕΣΠΑ είναι επενδυτικό εργαλείο, δεν είναι εργαλείο κεφαλαίου κινήσεως και άρα η επιχείρηση θα πρέπει να επενδύσει σε πάγια προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική, και αμέσως μετά το καλοκαιροί αυτές οι δράσεις θα βγουν και θα είναι πάρα πολύ γρήγορες σε ό,τι αφορά και στη γραφειοκρατία, και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η εκταμίευση θα γίνεται άμεσα εφόσον φέρουν τα δικαιολογητικά των δαπανών. Πλέον γρήγορα θα πηγαίνουν τα χρήματα σε επιχειρήσεις που τα χρειάζονται», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Το ΕΣΠΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακούμε από τη αντιπολίτευση κυρίως ότι τα χρήματα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κοινοτικά χρήματα του ΕΣΠΑ πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μικρομεσαία επιχείρηση ορίζεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κανονισμό κι υπάρχουν οι κατηγορίες «πολύ μικρή», «μικρή» και «μεσαία». Οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 4.500 μόνο. Υπάρχουν μετά οι μικρές που είναι από 10 άτομα και πάνω κι είναι 45.000 και οι υπόλοιπές είναι οι πολύ μικρές που έχουν από έναν έως 10 εργαζομένους»

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ καλά την ενεργειακή κρίση, τόσο με τη στήριξη στους πολίτες, στους οικονομικά ευάλωτους αλλά και τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς σε κάθε κρίση, υπό κανονικές συνθήκες είναι στο όριο και σ μία κρίση δυστυχώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *