Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Δημιουργούνται Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας              

psixiki ygeia 09090111

 

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα. Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι «αόρατοι», τονίζει σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Υπουργείο Υγείας.

Η 10η Οκτωβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τονίζει τη σημασία των δράσεων μας για να προφυλάξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πάσχουν. Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων».

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, προστίθεται, στοχεύουν στην ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας, 30 χρόνια από την έναρξη της, εφαρμόζοντας πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προχωρώντας σε μείζονες νομοθετικές παρεμβάσεις. Με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, 25 έτη, έπειτα από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου για την ψυχική υγεία θα υλοποιηθεί η μετεξέλιξη των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα δημιουργηθούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 -2030 το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνει για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται και ομαδοποιούνται σε Δέκα Αξονες Παρεμβάσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ήδη με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν αναπτυχθεί 60 νέες δομές ψυχικής υγείας στην κοινότητα, οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Νέα Κέντρα Ημέρας & Κινητές Μονάδες για Παιδιά και Εφήβους, για Ενήλικες, για την υποστήριξη των εργαζομένων, για την στήριξη των οικογενειών, για ειδικές ομάδες, όπως άτομα με άνοια και άτομα με αυτισμό, αλλάζουν εντελώς τον χάρτη της ψυχικής υγείας. Νέα Οικοτροφεία για άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις, για άτομα με άνοια και συναφείς διαταραχές και για άτομα με αυτισμό έχουν επίσης δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Περαιτέρω 40 τέτοιες δομές θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν και θα υλοποιηθούν 80 παρεμβάσεις σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία, για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και την αγορά εξοπλισμού. Όλα τα παραπάνω έργα, αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

Στέλλα Κυριακίδου: Η σιωπή γύρω από την ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους να σπάσει 

«Η σιωπή γύρω από την ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους να σπάσει», τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

H κ. Κυριακίδου φιλοξένησε συνέδριο για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας στο οποίο μεταξύ άλλων προσκεκλημένων παρούσα ήταν η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «πρέπει να μπορούμε να πούμε ότι είναι εντάξει το να μην είσαι καλά – δεν είσαι μόνος και πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια». Επίσης εστίασε στο ότι πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. «Έχουμε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, που ήδη διοχετεύουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ήδη φέτος η Επιτροπή θα διαθέσει 11 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην προώθηση της ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές», επισήμανε. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι θα διατεθούν 30 εκατομμύρια ευρώ για βοήθεια εκείνων «που επλήγησαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Όλοι μαζί, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών της ΕΕ με ανάγκες ψυχικής υγείας» σημείωσε. Η Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ευρώπης για την ψυχική υγεία βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση. Γι’ αυτό είναι πυλώνας μιας ισχυρής, ανθρωποκεντρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας». «Έχουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», κατέληξε η Επίτροπος Υγείας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *