Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει σήμερα όσους ψάχνουν να κάνουν rapid τεστ, καθώς έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία και κέντρα υγείας έχουν δημιουργηθεί από νωρίς μεγάλες ουρές.
Ο κόσμος πρέπει να περιμένει πολλή ώρα, ενώ σήμερα είναι δύσκολο ακόμα και να πάρεις τηλέφωνο σε φαρμακείο, καθώς συνέχεια οι γραμμές είναι κατειλημμένες από πολίτες που ρωτούν αν μπορούν να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνου.
Οι περισσότεροι που σπεύδουν σήμερα στα φαρμακεία ή τα κέντρα υγείας είναι ασθενείς που βγήκαν θετικοί στο σπίτι σε self test και πηγαίνουν να κάνουν και rapid, αλλά και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και ανησυχούν για την υγεία τους.
Στο κέντρο υγείας στην Αλεξάνδρας, η αναμονή ξεπερνάει τη 1,5 ώρα, όπως μετέδωσε το OPEN.
Δείτε φωτογραφίες από ουρές σε φαρμακεία
Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα σήμερα. Οπου γίνονται PCR ή rapid, υπάρχουν ουρές.
Ουρές για PCR στο νοσοκομείο Πύργου
«Τα δύσκολα περιστατικά είναι της Δέλτα, αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει» προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τον κόσμο μέσα, άρα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και η τρίτη δόση».
«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Όμικρον. Πριν βγεις κάνεις ράπιντ τεστ, και μετά ξανακάνεις μετά από 1 – 2 μέρες» τόνισε.
Η Ματίνα Παγώνη δήλωσε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων COVID μπορεί να φθάνει και τις 100.000.
Η τρίτη δόση, διαβεβαίωσε η γιατρός, θα μας εξασφαλίσει και για την Όμικρον σε καλά ποσοστά.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις απλές κλίνες COVID στην Αττική που έχουν πληρότητα 67% συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα που είναι στο 52%. Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι στο 88 – 89% πληρότητα».
«Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Όμικρον, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» σημείωσε η κ. Παγώνη.
Με αφορμή και το περιστατικό της 16χρονης στη Θεσσαλονίκη, προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ασφάλεια βάσει μελετών, ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί και η ηλικία 5- 7 έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό…
«Αν ανοίξουμε τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο» προειδοποιεί ο Τζανάκης
Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε και τα παιδιά να είναι ασφαλή». Παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών ζήτησε σήμερα ο Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ότι αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δούμε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο, λόγω των κρουσμάτων.
Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή ένα περίπου στα επτά παιδιά από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας διερωτήθηκε «Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;»
«Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (η Όμικρον)» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».
Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση.
«Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.
«Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.