Ένας ικανός αριθμός ασθενών με COVID 19 παρουσιάζει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Στο 1/3 μάλιστα, των ασθενών με κορονοϊό, μερικά γαστρεντερικά συμπτώματα, μπορεί να προηγούνται των αναπνευστικών.
Συνήθεις εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, σε ασθενείς με κορονοϊό είναι το κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης, ναυτία και διαρροϊκή συνδρομή. Ορισμένες μελέτες, καταδεικνύουν ευνοϊκότερη πρόγνωση στους ασθενείς αυτούς, ίσως, γιατί, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιός περισσότερο στοχεύει στον εντερικό βλεννογόνο, από ότι στον αναπνευστικό. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατίτιδα και παθολογικές τιμές ηπατικών ενζύμων.
Στο 1/3 των ασθενών, που νοσούν από κορονοϊό και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (ιδίως στους διασωληνωμένους), αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξουν γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως ειλεό, εντερική ισχαιμία, οξεία χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα, με δυσμενή πρόγνωση.
Υποψιαζόμαστε λοίμωξη από κορονοϊό, στις κάτωθι περιπτώσεις :
- Σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς με πρόσφατη έναρξη γαστρεντερικών διαταραχών.
- Σε άτομα με εγκατεστημένα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, τα οποία εμμένουν για > 48 ώρες.
- Σε ασθενείς με γνωστό, χρόνιο, γαστρεντερικό νόσημα (πχ νόσο Crohn), που παρουσιάζουν έξαρση των συμπτωμάτων.
- Σε άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα, που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η διάγνωση στην περίπτωση των ασθενών με κορονοϊό και σύγχρονες γαστρεντερικές εκδηλώσεις, πραγματοποιείται με τα συνήθη COVID 19 τεστ, ενώ, στους ασθενείς με διαρροϊκή συνδρομή, το RNA του κορονοϊού μπορεί ανιχνευθεί και σε δείγματα κοπράνων, με PCR.
Η αντιμετώπιση των γαστρεντερικών εκδηλώσεων του COVID-19 δεν είναι εξειδικευμένη για τη νόσο, αλλά ακολουθεί γενικά μέτρα αντιμετώπισης αυτών των συμπτωμάτων.
Νίνα Μαρκουτσάκη, MD,MSc
Γαστρεντερολόγος-Επεμβατική Eνδοσκόπος
www.markoutsaki.gr