Ε. Τοκατλίδη: Ψηφιακά εργαλεία στη διάθεση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων στην καλύτερη δυνατή τιμή με μείωση του χρόνου αναμονής

Screenshot_1617.jpg

Σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας καλείται να ανταποκριθεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη εξοικονομήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη, η Ελευθερία Τοκατλίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΦΕΤ.

Το 2023 το ΙΦΕΤ διακίνησε συνολικά 721 φαρμακευτικά σκευάσματα, και η δαπάνη ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και το ΙΦΕΤ αναζητά λύσεις. Η κ. Τοκατλίδη τονίζει ότι στο ΙΦΕΤ τίθενται σύντομα σε λειτουργία σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, ηλεκτρονικές εφαρμογές, που θα επιτρέψουν την προμήθεια των φαρμάκων στην καλύτερη δυνατή τιμή, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, με πρόβλεψη παραγγελιών, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και αντίστοιχα αναμονής των ασθενών.

Τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΙΦΕΤ

«Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, το ΙΦΕΤ καλείται να παίξει κομβικό ρόλο σε μια περίοδο κρίσιμη για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε ενδεδειγμένες θεραπείες που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, την επίτευξη εξοικονομήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας εν γένει. Εστιάζουμε στη βελτίωση των χρόνων αναμονής και της ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλο το μήκος του καναλιού», αναφέρει η κ. Τοκατλίδη.

Η εταιρεία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ», της οποίας μονομέτοχος είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), «δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πλην όμως, κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας» εξηγεί.

Το ΙΦΕΤ κατά το έτος 2023 διακίνησε συνολικά 721 σκευάσματα. Από αυτά, τα 320 σκευάσματα εισήχθησαν με εντολές έκτακτης εισαγωγής του ΕΟΦ για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της κοινότητας, καθότι δεν κυκλοφορούσαν στη χώρα αντίστοιχα σκευάσματα. Όλα τα σκευάσματα που εισάγει η ΙΦΕΤ είναι εγκεκριμένα (έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε άλλες χώρες).

Η δαπάνη του ΙΦΕΤ ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και το ΙΦΕΤ αναζητά τρόπους μείωσής της, χωρίς να θιγεί η διασφάλιση της επάρκειας σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα φαινόμενο, που ανησυχεί όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως και την Ελλάδα.

Σίγουρα παίζουν ρόλο σημαντικοί παράγοντες, όπως η δημογραφική κατάσταση εξαιτίας ενός αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού, οι θεραπευτικές ανάγκες, που αντίστοιχα διαμορφώνονται, αλλά και οι νέες συχνά ακριβότερες θεραπείες, που εκτοξεύουν τη δαπάνη του φαρμάκου.

«Αποτελεί γεγονός ότι η δαπάνη του ΙΦΕΤ καταγράφει αύξηση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι αποτελεί κομβικό κανάλι στη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων και ως εκ τούτου και στη διαμόρφωση της δαπάνης. Το ΙΦΕΤ λειτουργεί εκτελεστικά. Η δαπάνη του ΙΦΕΤ για το 2023 ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, αναφέρει η κ. Τοκατλίδη, τονίζοντας ωστόσο, ότι αποτελεί, συχνά, τη μοναδική εναλλακτική για την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία.

«Ως Πολιτεία καλούμαστε να επιτύχουμε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων για την υγεία, της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και της διαφύλαξης της βιωσιμότητας του συστήματος εν γένει. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναζητήσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση και τη διασφάλιση της επάρκειας σε φαρμακευτικά σκευάσματα, γρήγορα και άμεσα», υπογραμμίζει.

Οι αλλαγές που έρχονται στο ΙΦΕΤ

Το Ινστιτούτο (ΙΦΕΤ) αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με τον ΕΟΦ εργαζόμαστε συστηματικά για να επιτύχουμε κατά προτεραιότητα τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις ενδεδειγμένες θεραπείες τους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος, σημειώνει η κ. Τοκατλίδη.

Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ξεκινήσει, επιπλέον διαδικασίες ψηφιοποίησης για να έχουμε άμεση πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, αναφορικά με την προμήθεια από την πλευρά του ΙΦΕΤ των απαραίτητων φαρμάκων.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, τίθενται σύντομα σε λειτουργία στο ΙΦΕΤ μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές, που θα επιτρέψουν την προμήθεια των φαρμάκων στην καλύτερη δυνατή τιμή, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, με πρόβλεψη παραγγελιών, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και αντίστοιχα αναμονής των ασθενών.

«Η χρήση των ψηφιακών εργαλείων θα μας επιτρέψει αφενός να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής, αλλά παράλληλα θα καταστήσει δυνατή την ιχνηλασιμότητα καθ’ όλη τη διαδρομή του φαρμάκου. Κάνουμε πράξη ένα διαχρονικό αίτημα των ασθενών, που θα λειτουργήσει διττά, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της προμήθειας και διακίνησης, όσο και την άμεση πληροφόρηση του ασθενούς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης της θεραπείας του. Ο ασθενής θα μπορεί να ενημερώνεται, πλέον, σε όλα τα βήματα από την τοποθέτηση της παραγγελίας του μέχρι και την τελική παράδοση αυτής», καταλήγει η κ. Τοκατλίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *