Βορίδης: Το κράτος είναι δίπλα στους πληγέντες – Τι είπε για τα σενάρια περί ανασχηματισμού

voridis 111111221121111 1.jpg

 

Εάν δεν υπήρχε κράτος, δεν θα είχε γίνει σειρά ενεργειών, από τις διασώσεις ως την παροχή αρωγής, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».

Ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικά έργα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κονδύλι ύψους 140 εκατ. Κάποια από αυτά, τα εκτελεί η περιφέρεια, άλλα οι δήμοι και άλλα το κεντρικό κράτος. Ορισμένα έχουν ήδη εκτελεσθεί και έχουν γίνει (διανοίξεις ρεμάτων, οριοθέτηση κοιτών), με βάση τον «Ιανό», όπως διευκρίνισε. Με την ταυτόχρονη προσθήκη ότι κανένας επιστήμονας δεν σχεδιάζει, με βάση φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 400 χρόνια.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια ανασχηματισμού, η πρώτη του επισήμανση ήταν «ζητήματα αλλαγών (σ.σ. του κυβερνητικού σχήματος) αποφασίζει μόνο ο πρωθυπουργός. Επομένως, αυτή είναι μια ερώτηση, την οποίαν πρέπει να την απευθύνετε στον πρωθυπουργό». Συνέχισε δε: «Πάντως, είναι μια κυβέρνηση 2,5 μηνών, ο πρωθυπουργός θα πει αυτά που θέλει να πει όταν θέλει να τα πει. Η συζήτηση, όμως, δεν έχει κανένα νόημα. Αν θεωρήσει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να πει κάτι, θα το πει όταν εκείνος θεωρήσει ότι πρέπει να το πει. Εγώ δεν έχω τέτοια δεδομένα για να εισφέρω στη συζήτηση αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε εν συνεχεία, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, από τη φύση του, διαχειρίζεται δύσκολες συνθήκες και σε τέτοιες συνθήκες «πάντοτε, μα πάντοτε, ό,τι κι αν κάνεις, θα υπάρχουν προβλήματα, άνθρωποι που έχουν δυσκολίες […] άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Αυτή είναι η πολιτική προστασία. Αν δεν τα είχαμε όλα αυτά, δεν θα είχε αντικείμενο. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά πρέπει να βλέπουμε αν η αντίδρασή της ήταν αυτή που έπρεπε να είναι, αν έκαναν ό,τι μπορούσαν να κάνουν, αν έχει βελτιωθεί από περιστατικό σε περιστατικό, αν οι μηχανισμοί των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων είναι εκεί, αν οι μηχανισμοί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι εκεί, αν έγιναν διασώσεις. Σε μια τόσο σύνθετη επιχείρηση με τόσα πολλά θέματα, όποιος μιλάει για τελειότητα, είναι βαθιά νυχτωμένος», σημείωσε εν κατακλείδι.

Όμως, προσέθεσε, «αυτό δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή επειδή θα υπάρχει μια δύσκολη συνθήκη, την οποίαν θα διαχειρίζεται πάντοτε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να αναζητούμε συνέχεια κάποιον στον οποίο θα ρίχνουμε την ευθύνη». Και, διερωτήθηκε, «είχαν σχέση οι φετινές πυρκαγιές και οι φετινές καιρικές συνθήκες με τις περυσινές;». Επιπλέον, «εγώ δεν είδα κακή διαχείριση».

Όσον αφορά τα πνιγμένα ζώα ειδικότερα, «τα ζώα, τα οποία έχουν μαζευτεί τις δύο αυτές ημέρες, ξεπερνούν τις 30.000». Για το ύψος των ζημιών δε, «υπάρχει μια εκτίμηση της τάξης των 2 δισ., ακούω τώρα ξαφνικά κάτι άλλα για 10 δισ.!». Σενάρια, τα οποία δεν υιοθέτησε ο Μ. Βορίδης.

Όπως υπογράμμισε, όμως, αμέσως μετά, «αυτό που ενδιαφέρει τους πληγέντες συμπολίτες μας είναι ότι θα αποζημιωθούν, ότι το κράτος είναι δίπλα τους. Λένε κάποιοι “δεν υπάρχει κράτος”, αλλά το κράτος έχει κάνει 4.500 διασώσεις. “Δεν υπάρχει κράτος”, δεν υπάρχει όμως πληγείς που να μην έχει κάπου να μείνει, να μην του έχουν παρασχεθεί τα αναγκαία. “Δεν υπάρχει κράτος”, αλλά έχουν ήδη ανοίξει οι πλατφόρμες και 2.500 άνθρωποι έχουν δηλώσει για να πάρουν την αρωγή. “Δεν υπάρχει κράτος”, αλλά οι αγρότες μας έχουν πείρα από τον “Ιανό” και θα επαναληφθεί αυτή η εμπειρία για τα 300 εκατ. που ελήφθησαν. ‘Αρα, πώς δεν υπάρχει κράτος;», διερωτήθηκε τέλος.

Και, «επειδή ακούω υπερβολές και τερατολογίες, πράγματα που δεν στέκουν στο δημόσιο διάλογο και έλεγχο, πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται εκεί όπου δεν υπάρχει κράτος. Έχουν 30.000 νεκρούς στη Λιβύη. Εδώ που είναι Ευρώπη και που είναι συντεταγμένο κράτος, υπάρχουν όλα αυτά. Το να γίνεται δημόσια κριτική για να λειτουργήσει κάτι καλύτερα, όλα αυτά είναι πολύ σωστά και πολύ θετικά, γιατί μας οδηγούν στο να βελτιώνουμε συνέχεια το μηχανισμό μας», διευκρίνισε κλείνοντας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *