Τσακλόγλου: «Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα πάρουν αύξηση ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Το αν θα δοθεί επιπλέον ενίσχυση, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για όλους, είναι ζήτημα αντοχών του προϋπολογισμού»

 

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε μιλώντας στο Star Channel και τη Μάρα Ζαχαρέα χθες το βράδυ (8.11.2023) ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα πάρουν αύξηση ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Επίσης τόνισε πως το αν θα δοθεί επιπλέον ενίσχυση, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό, είναι ζήτημα αντοχών του προϋπολογισμού.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκε επίσης στις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στις αυξήσεις στις συντάξεις την επόμενη χρονιά αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του Πάνου Τσακλόγλου:

Απασχόληση συνταξιούχων – Γιατί εισάγεται μη ανταποδοτικός πόρος 10% επί του μισθού;

«Πρόκειται για έναν μην ανταποδοτικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Αν το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν ισοσκελισμένο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία κράτηση στις συντάξεις των συνταξιούχων. Όμως περίπου τα μισά λεφτά που παίρνει αυτή τη στιγμή ένας συνταξιούχος τα βάζει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος, με την αιτιολογία ότι αυτός έφτασε σε κάποια ηλικία δεν έχει αρκετές ασφαλιστικές εισφορές για να συντηρήσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και δεν μπορεί να εργαστεί.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι όμως, δηλώνουν ότι μπορούν να εργαστούν και άλλο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση βάζουμε αυτόν τον μικρό πόρο ώστε να ισοσκελιστεί κάπως δημοσιονομικά αυτή η προσπάθεια. Πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως ακριβώς επειδή εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα προσαυξήσουν αργότερα τη σύνταξη τους όταν θα σταματήσουν να εργάζονται. Η σύνταξη λοιπόν που θα πάρουν αργότερα θα είναι υψηλότερη από αυτήν που παίρνουν σήμερα».

Ποια θα είναι φέτος η αύξηση για τους συνταξιούχους και πόσοι θα λάβουν το επίδομα της προσωπικής διαφοράς;

«Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ωστόσο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα με ακρίβεια το ποσοστό αύξησης των συντάξεων καθώς αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.  Το ποσοστό της αύξησης είναι το μισό του αθροίσματος του ποσοστού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της φετινής χρονιάς.

Με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό του 2022, η αύξηση θα έπρεπε να ήταν κατά 0,15% χαμηλότερη.  Η διαφορά αυτή θα συνυπολογιστεί στο φετινό ποσοστό αύξησης».

Τι θα γίνει με το επίδομα προσωπικής διαφοράς; Θα πάρουν κάποιο έκτακτο βοήθημα όσοι δεν το λάβουν;

«Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα πάρουν αύξηση ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το αν θα δοθεί κάποια επιπλέον ενίσχυση, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό, αυτό είναι ζήτημα των αντοχών του προϋπολογισμού.
Ήδη έχουμε πει πως για όσους έχουν προσωπική διαφορά και το άθροισμα των συντάξεών τους είναι κάτω από 1.600 ευρώ, θα δοθεί κάποιο βοήθημα το οποίο θα είναι κλιμακούμενο αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Πόσο πιθανό είναι να παγώσει η αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών μετά και τις αντιδράσεις;

«Κυρία Ζαχαρέα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών; Είναι, ουσιαστικά, ο τροφοδότης των αυξήσεων των συντάξεων. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερη από τις εισφορές που καταβάλλει ένας ανειδίκευτος εργάτης που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.  Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει λογική αυτό το επιχείρημα».

Θα υπάρξουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές;

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι από τους κύριους παράγοντες που βοήθησαν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων εκατοντάδων θέσεων εργασίας κατά την προηγούμενη τετραετία.  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό προβλέπεται περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις.  Η πρώτη μείωση θα γίνει το 2025 και η δεύτερη το 2027».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *