«Το γιοκ το έχω ξανακούσει» απαντά στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης – Τι είπε για εξοπλιστικά και «Turkaegean»

mitsotakis nato 1

«Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματικής σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

«Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες» σημείωσε. 

«Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία» είπε.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «είναι σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα.

Όσον αφορά στο μήνυμα των ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Έπειτα ρωτήθηκε και για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, απαντώντας: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

«Η Τουρκία εύλογα ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στο παρελθόν. Δεν θα προσέφερε όφελος ωστόσο στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της», ανέφερε σχετικά με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Σχετικά με τα F-16, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει της δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν μας στήριξε».

Για τη μοίρα των F-35 ξεκαθάρισε ότι «χθες ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία. Δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη πριν από το 2027 και το 2028».

Ερώτηση έγινε στον Πρωθυπουργό και για το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναβάθμισης και αγοράς F-16 από την πλευρά της Τουρκίας, ξεκαθάρισε πως «η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια με Rafale, φρεγάτες κλπ».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *