Το άσπρο, μαύρο προσπαθεί να κάνει η Λινού μετά την κατακραυγή: «Δεν έχω την ίδια αντιμετώπιση για τους καρκινοπαθείς με τον Πνευματικό»

Athina Linou 1122

 

Η Αθηνά Λινού μπήκε στο στόχαστρο όλων μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν χρόνια για την περίθαλψη των καρκινοπαθών στο τελευταίο στάδιο, οι οποίες έδειξαν πιο σκληρές από εκείνες που έκανε πριν μερικές μέρες το στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρης Πνευματικός.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Πνευματικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε αστραπιαία και ο βουλευτής της ΝΔ αποπέμφθηκε.

Στην περίπτωση της Αθηνάς Λινού ο ΣΥΡΙΖΑ… κάνει ότι δεν ακούει, ενώ η καθηγήτρια της ιατρικής προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

Η Αθηνά Λινού έκανε ανάρετηση για να απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία. «Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια», σημειώνει η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπου», προσθέτει η Αθηνά Λινού σε άλλο σημείο της ανάρτησής της μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία τόσο στην ίδια όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια. Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης.

Γι’ αυτό άλλωστε είπα τότε ότι πρέπει να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη και για τον ασθενή και για τους συγγενείς του. Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπου. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για την ανακουφιστική φροντίδα, ή το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δείτε παρακάτω», καταλήγει η κ. Λινού:

 

Τι είχε πει η Αθηνά Λινού στις επίμαχες δηλώσεις

Η επιδημιολόγος, μιλώντας σε εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, προ επτά ετών, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Όπως εξηγούσε μάλιστα: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού το παραδέχεται: «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό».

Η Αθηνά Λινού μίλησε μάλιστα για την περίπτωση του πατέρα της, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθώ, ήμουν γιατρός όπως και ο άντρας μου. Πήραμε συμβουλή από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου στα οποία είχαμε θητεύσει και ο άνδρας μου κι εγώ κι αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα. Καμία παρέμβαση. Πέθανε στο σπίτι, έζησε περισσότερο από το αναμενόμενο, έζησε 20 περίπου μήνες, αντί για οκτώ που ήταν η μέση επιβίωση με ποιότητα ζωής και κοντά στους δικούς του.

«Είναι ταλαιπωρία να προσπαθήσεις να κρατήσεις ζωντανό, εντός εισαγωγικών, αλλά χωρίς αισθήσεις, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ποιότητα ζωής έναν άνθρωπο για τρεις ακόμη μήνες».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *