Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ΥΜΑΘ-ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού κόλπου

thermaikos

Το μνημόνιο συνεργασίας ΥΜΑΘ-ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού κόλπου υπέγραψαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Κώστα Τριάντη.

Το μνημόνιο έχει ισχύ για δυο χρόνια και θα ανανεώνεται αυτομάτως. Βάσει αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) καθιερώνουν πλαίσιο συνεργασίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Θερμαϊκού κόλπου. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η υλοποίηση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών περισυλλογής επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει, ως φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου, τη διαδικασία σύναψης, εκτέλεσης και πληρωμής της παραπάνω σύμβασης για τα έτη 2024, 2025, με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, λόγω χωρικής αρμοδιότητας και εγγύτητας, αναλαμβάνει την πιστοποίηση υλοποίησης των εργασιών καθαρισμού, τόσο για τις προκαθορισμένες ημέρες που ο ανάδοχος θα πραγματοποιεί τις εργασίες καθαρισμού, όσο και για εκείνες που εκτάκτως προέβη σε εργασίες.

«Με την πολύτιμη αρωγή και συνδρομή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου αποκτά τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ δεν περιορίζεται μόνο στο έργο του επιφανειακού καθαρισμού, αλλά αφορά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον Θερμαϊκό κόλπο και αναδεικνύει τη σημασία και την προτεραιότητα που δίνουμε στην προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος», δήλωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Οικοδομούμε μια γόνιμη συνεργασία προς όφελος της πόλης, μέσα από καλό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων. Διότι ο Θερμαϊκός κόλπος δεν είναι μόνο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αλλά αφετηρία ναυτιλιακών, τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης. Θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρίες, ΕΥΑΘ Α.Ε., ΔΕΘ-Helexpo, Μασούτης ΑΕ και Alumil, που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουν συνδράμει στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού, το προηγούμενο διάστημα».

«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συνεχίζει να συμβάλλει έμπρακτα από το 2022 στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα στερεά απόβλητα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το φαινόμενο είναι συχνά έντονο και επηρεάζει και τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά του Θερμαϊκού. Η συγκεκριμένη δράση είναι μια από τις πολλές που ο ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *