Στην Ιαπωνία ο Κ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου – Επαφές για επενδύσεις

26749707 scaled

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, Keidanren, στο Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον διευθυντή Τοσιάκι Χιγκασιχάρα (Πρόεδρο και CEO της Hitachi) και μίλησε στα μέλη της Keidanren.

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από το 2005. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής μου στην Ιαπωνία και ο κύριος σκοπός των συναντήσεων που θα έχουμε είναι να επισημάνουμε ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Ότι καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καταστήσει την Ελλάδα έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα ξένα κεφάλαια. Αν κοιτάξετε τις οικονομικές μας επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια, δεν νομίζω ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν το 2019 ότι η Ελλάδα θα ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως πράγματι είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino και την Πριγκίπισσα Akishino, στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR – eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Πριν από την συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Hiroyuki Hosoda.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και της πολιτικής μείωσης των φόρων με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Αν κοιτάξετε τα δημόσια οικονομικά μας, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Και παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο- παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Συγκρίνοντας 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η Economist Intelligence Unit (EIU) κατέγραψε ότι η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 81 χώρες μεταξύ 2019-2022. Και αυτή η ανάλυση εξέτασε 91 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες».

Στις θετικές επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο πρωθυπουργός και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σημαντικών αλλαγών ήταν μια σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2021. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2022. Η Microsoft, η Google, η Amazon, όλες έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα για την κατασκευή data centers. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό μας οικοσύστημα».

Εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όσοι σκέπτεστε να επενδύσετε στην περιοχή μας

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Έχουμε επενδύσει σημαντικά στο να διασφαλίσουμε ότι διευκολύνουμε την διαδραστικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων με την ελληνική διοίκηση. Το 2022, είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση: πολίτες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση μέσω της ιστοσελίδας μας www.gov.gr».

Θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και το γεγονός ότι βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα ανοίγουν νέες δυνατότητες για επενδύσεις.

«Πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ιαπωνικές εταιρείες αγόραζαν ελληνικά assets αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό ουσιαστικά μηδενίστηκε. Έτσι, από τα 10 δισεκατομμύρια πήγαμε στο μηδέν. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch μας αναβάθμισε πριν από δύο ημέρες σε ένα “σκαλί” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και αναμένω πλήρως ότι θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Πιστεύω ότι οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να εξετάζουν την πολιτική κατάσταση. Περιμένουν να διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση να τις κερδίσουμε. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εάν το αποτέλεσμα είναι όπως το υπολογίζουμε και συνεχίσουμε το έργο μας, νομίζω ότι θα είναι θέμα μηνών να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται, αφενός μέσως της ανάπτυξης υποδομών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας και την καθιστούν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, και αφετέρου διενεργώντας δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα επενδύει στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της.

«Επενδύουμε σημαντικά στις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης στην Ελλάδα, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Και φιλοδοξούμε να γίνουμε εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας, τουλάχιστον για τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Για πρώτη φορά ερευνούμε ενεργά για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Της έρευνας ηγείται η ExxonMobil και τα πρώτα ευρήματα είναι πολύ, πολύ ελπιδοφόρα.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε έναν πολύ, πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στο νέο τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Τώρα, δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αμοιβαία οφέλη που θα έχει η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας σε πολλά μέτωπα. Ελπίζω λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Τόκιο, θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω αυτή την υπόθεση σχετικά με το πώς αλλάζει η Ελλάδα, να σάς πείσω να εξετάσετε με πιο συστηματικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και ελπίζω να κινητοποιήσουμε περισσότερα κεφάλαια από αυτό το μέρος του κόσμου για να επενδυθούν στη χώρα μας.

Ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Και πιστεύω ότι όσο περισσότερο θα εξοικειωθείτε με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και όσο περισσότερο, κατά κάποιον τρόπο, εγκαταλείψετε κάποια από τα στερεότυπα που σάς συνόδευσαν κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης, τόσο περισσότερο νομίζω ότι θα σας κινήσει το ενδιαφέρον η ιστορία του οικονομικού μας μετασχηματισμού», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος του Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Ιαπωνία Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Γρηγόρης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *