Σκέρτσος: «Η Ελλάδα γίνεται πλέον αξιόπιστη»

 

«Από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μετά, έχουμε ανεβάσει μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς, ταχύτητες», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εξειδικεύοντας όλα όσα έγιναν κατά το τρέχον έτος και όσα έπονται. Το συμπέρασμά του είναι ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον αξιόπιστη».

Η συνέντευξη ξεκίνησε από την αναφορά του υπουργού Επικρατείας στην επιστολική ψήφο: είναι «μια πολύ σημαντική πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Είναι ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ολοκληρώνει τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου […] αποτελεί κοινή πρακτική στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο». Και, εν τέλει, «ερχόμαστε και κατοχυρώνουμε την καθολικότητα της ψήφου για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να ψηφίσουν».

Ακολούθως, στα ελληνοτουρκικά, «έχουμε αλλάξει σελίδα, εδώ και δέκα μήνες έχει υπάρξει, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, μια σημαντική αποκλιμάκωση στην ένταση που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στις δικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Έχουν γίνει έως τώρα δύο συναντήσεις, την εβδομάδα που ακολουθεί θα γίνει και μία τρίτη, με επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα. Ο στόχος είναι σιγά σιγά να χτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε, αν μη τι άλλο, ηρεμία στα σύνορα. Σε πρώτη φάση αυτό θέλουμε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα. Έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο ενάμιση μήνα γιατί είχαμε δει αύξηση τους μήνες του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική και εάν αυτό οδηγήσει εν τέλει και σε μια επίλυση των διμερών ζητημάτων σε βάθος χρόνου ακόμη καλύτερα […] Εμείς δουλεύουμε για μια ισχυρή Ελλάδα, η οποία έχει κατοχυρώσει το σεβασμό των εταίρων της και των γειτόνων της».

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Άκης Σκέρτσος ξεκίνησε από την επισήμανση ότι θα δοθούν επιπλέον 1.500 ευρώ ετησίως στους δημοσίους υπαλλήλους, χάρη στην προσαρμογή του νέου μισθολογίου. «Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν θέση ευθύνης, λαμβάνουν αποφάσεις. Να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους έχοντας και μια οικονομική επιβράβευση όταν την κάνουν καλά. Τα επιδόματα ευθύνης αλλά και τα bonus παραγωγικότητας αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι για την αναβάθμιση και τη βελτίωση λειτουργίας του δημόσιου τομέα».

Σε άλλο πεδίο, εν συνεχεία, «αποτελεί μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση του δημογραφικού, πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, το κάνουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε και επικαλέστηκε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, στον προϋπολογισμό του 2024 ως νέο μέτρο.

Πάντως, συμπλήρωσε, «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, το ελληνικό νοικοκυριό, τους εργαζόμενους πρέπει να πηγαίνει καλά η οικονομία. Αυτήν την εβδομάδα είχαμε μερικά πολύ καλά νέα […] οι παροχές που έρχονται, είναι αποτέλεσμα μιας ολοένα και πιο ισχυρής οικονομίας».

Το πρώτο από τα καλά νέα ήταν ότι «την Παρασκευή το βράδυ λάβαμε την τέταρτη κατά σειρά αναβάθμιση – την τρίτη από έναν από τους τέσσερις μεγάλους επενδυτικούς οίκους – από τον οίκο Fitch. Αυτό σημαίνει ότι επισφραγίζεται οριστικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, που η χώρα μας βρισκόταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα. Μόνο μέσα από την πρόσθετη ανάπτυξη μπορούν να αυξηθούν τα εισοδήματα και οι συντάξεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας συμπεραίνοντας πως «η Ελλάδα γίνεται πλέον αξιόπιστη, αυτό είναι το σημαντικό».

Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε επιπροσθέτως, «το ζητούμενο, ούτως ή άλλως, στα δημόσια οικονομικά είναι το τι λένε οι έξω, μακάρι και οι μέσα να ακούν τι λένε οι έξω, για να προσαρμόζουν και την κριτική τους».

Ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξης δήλωσε ότι η κυβέρνηση φροντίζει «για όλες τις ηλικίες, για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους παραγωγικούς Έλληνες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους. Ο προϋπολογισμός έχει παροχές για όλους».

Με αφορμή δε, προηγούμενη ανάρτηση του πρωθυπουργού στο TikTok για το Youth pass, ο ‘Α. Σκέρτσος επανέλαβε, και εκείνος από τη δική του πλευρά, ότι η προθεσμία του λήγει στις 5 Δεκεμβρίου. Με την ταυτόχρονη αναφορά ότι οι δικαιούχοι είναι 200.000 νέοι 18 και 19 ετών. Έχουν έως τώρα κάνει αίτηση 112.000 και υπάρχουν περίπου 90.000 δικαιούχοι, που μπορούν να κάνουν αίτηση. Έκανε, όμως, στο σημείο αυτό και ένα πολιτικό σχόλιο λέγοντας πως «βλέπουμε την ανθρώπινη πλευρά του πρωθυπουργού, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνον αυτό, χρειάζεται και περιεχόμενο».

Το δεύτερο καλό νέο της εβδομάδας ήταν ότι «για πρώτη φορά η ανεργία έπεσε κάτω από το 10% μετά από 14 χρόνια». Όμως, «η ανεργία πέφτει με ταχύτερους ρυθμούς στις ομάδες του πληθυσμού που ήταν πιο ευάλωτες σε αυτήν, τις γυναίκες και τους νέους. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα διαρθρωτικά στην ένταξη των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και βλέπουμε ότι εκεί, χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, όλο και περισσότεροι νέοι και γυναίκες εργάζονται».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, αφού θύμισε ότι ήταν στα 650 ευρώ το 2019, τόνισε ότι «η Ελλάδα το 2019, μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσπισμένο κατώτατο μισθό, ήταν στην 18η θέση. Σήμερα είναι στην 10η θέση. Πρέπει να συγκλίνουμε εισοδηματικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, κάθε χρόνο συμβαίνει».

Εξ άλλου, «με όρους πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος βρισκόμαστε στην 12η θέση. Είναι σημαντικό σε σχέση με την ακρίβεια, που είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια και το ελληνικό νοικοκυριό, πρέπει να αυξάνουμε την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Στατιστικής Υπηρεσίας είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς την αγοραστική δύναμη».

Ενώ για τους συνταξιούχους, αφού επεσήμανε την περυσινή αύξηση 7,5% «για πρώτη φορά», συμπέρανε ότι «αθροιστικά, μέσα σε ένα χρόνο, υπάρχει μια αύξηση κοντά στο 10%».

Και, σε μια αμιγώς πολιτική τοποθέτηση, «έχουμε λάβει μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με μετριοπάθεια, με αποτελεσματικότητα, με απόλυτο σεβασμό στην ψήφο και την εντολή των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει πολλές εκκρεμότητες του παρελθόντος και να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό παλεύουμε. Για αυτό κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στην οικονομία, στο Δημόσιο, το κράτος, στην ψηφιοποίηση και στο “πρασίνισμα” της οικονομίας».

Για το τελευταίο ειδικότερα, αφού σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν χθες και προχθές στην COP, στο Ντουμπάι, το μεγάλο διεθνές forum, όπου συζητούμε για την πράσινη μετάβαση», προσέθεσε για το θέμα πως «η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δέκα χωρών παγκοσμίως, που έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Είναι μια μεγάλη πρόοδος».

Κλείνοντας με τον κυβερνητικό απολογισμό εν γένει, είπε ότι «η κυβέρνηση παράγει έργο, περάσαμε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, δοκιμαστήκαμε από φυσικές καταστροφές ιστορικού χαρακτήρα. Από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μετά, έχουμε ανεβάσει μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς, ταχύτητες. Στη δικαιοσύνη, με τα νομοσχέδια που φέρνει ο κ. Φλωρίδης, κάνουμε γενναία βήματα. Στο Δημόσιο, την Παιδεία – ο κ. Πιερρακάκης θα φέρει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα – αλλά και στην Υγεία, που αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για κάθε οικογένεια».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *