Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, εκτίμησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης – Επόμενη πρωτοβουλία ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

Screenshot_1195.jpg

 

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτιμά ότι θα ανοίξει πολυ γρήγορα τις πύλες στην Ελλάδα το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο μετά την χθεσινή (8.3.2024) ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκάλυψε επίσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ότι μια από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Παιδεία θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε αναφορά και στο θέμα αντισυνταγματικότητας ή όχι του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τόνισε:

«Ακούμε με απόλυτο σεβασμό κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, είτε υποστηρίζει τη δική μας θέση είτε όχι. Μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν, εμείς επιλέξαμε να εμπιστευτούμε κορυφαίους καθηγητές του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου -τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκουρή, τον κύριο Αλιβιζάτο, τον κύριο Μανιτάκη, τον κύριο Σπυρόπουλο-, οι γνωμοδοτήσεις τον οποίων εκτείνονται από το ότι «επιτρέπεται» έως το ότι «επιβάλλεται» να ερμηνεύσουμε έτσι το Αρθρο 16 του Συντάγματος».

Και συνέχισε λέγονγτας ότι «οι ρυθμιστικοί όροι, οι όροι που αυτό το νομοσχέδιο βάζει, το έχουμε πει, το έχω πει από την πρώτη μέρα και δεν θα σταματήσω να το τονίζω, είναι οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη. Κι όταν το λέμε αυτό, παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες. Γιατί οι όροι αναγνώρισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σήμερα για τα κολέγια εδώ. Αρκεί η ξένη αναγνώριση.

Εμείς, λοιπόν, εδώ ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης Αρχής. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πολλές φορές και στη Βουλή, αυτή η επίκαιρη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου ασφαλώς και θα κριθεί από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική.

Και πιστεύουμε ότι οι δεκαοκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι επαρκείς ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία τους».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *