Παύλος Μαρινάκης: Ομοβροντίες για για Κασιδιάρη: «Οι μαχαιροβγάλτες δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας» – Τι είπε για τις φωτιές

paylos marinakis 122121052111111 1.jpg

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξαπέλυσε μύδρους με αφορμή την υπόθεση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε σήμερα (28.7.2023) στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και έριξε βολές κατά ριπάς εναντίον του Ηλία Κασιδιάρη, και μίλησε για «μαχαιροβγάλτες», που «δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία»,ενώ έκανε αναφορά και στις φωτιές και ειδικά στην πυρκαγιά της Μαγνησίας και στις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που έσπειραν τον τρόμο στη Νέα Αγχίαλο.

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Δημοσιογράφους Στέλλα Στυλιανού και Νικήτα Κορωνάκη:

Για τις φωτιές και τις εκρήξεις στο στρατόπεδο της Αγχιάλου

Είναι μια πολύ έκτακτη κατάσταση, όχι μόνο στη χώρα μας, συνολικά στις χώρες της Μεσογείου, ειδικά στο Νότο με πάρα πολλές εστίες πυρκαγιών, πολλές φορές και πάνω από 60 την ημέρα, με ενεργά μέτωπα, που υπάρχουν μέρες που είναι πάνω από 90, είναι σταθερά πάνω από 80. Σε όλα πρέπει να συνδράμουν εναέρια μέσα και επίγεια μέσα. Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι έγκαιρες εκκενώσεις, η προστασία των περιουσιών των πολιτών και βέβαια των υποδομών.

Χθες στην πραγματικότητα αυτό το οποίο έγινε ήταν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εκκένωσης, όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως και το ΓΕΑ.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι στον βόρειο κομμάτι της Μαγνησίας, έξι χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Εκεί έφτασαν σχετικά κοντά οι εστίες φωτιάς και κρίθηκε ασφαλέστερο- αν και υπήρχε και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ήταν εκεί και οι γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πυροσβέστες και οι επίγειες δυνάμεις- για τη ζωή των ανθρώπων αυτών να γίνει προληπτική εκκένωση. Έγιναν κάποιες εκρήξεις και η πιο ισχυρή γύρω στις 19:15, όπως μας ενημέρωσε και το ΓΕΑ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ασφαλής. Επελέγη η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Υπήρχαν ζώνες ασφαλείας. Και μάλιστα ένα μικρό μέρος του στρατοπέδου, το δυτικό μέρος της αποθήκης, στο οποίο συνέβησαν τρεις εκρήξεις, με την τρίτη να είναι η ισχυρότερη, επελέγη να προστατευτεί το σύνολο του προσωπικού και όλων των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών του στρατοπέδου και του αεροδρομίου, που δεν επλήγη κανένα από τα υπόλοιπα σημεία. Έγινε προληπτική απομάκρυνση των εναέριων μέσων, καθαρά για λόγους ασφαλείας, για να μη θιγεί κανένα από αυτά. Ακολουθήθηκαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και όπως μας ενημέρωσε το ΓΕΑ, υπήρξε πλήρης προετοιμασία και εφαρμόστηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες. Απλώς επελέγη αυτή η απόφαση για λόγους προστασίας των ανθρώπινων ζωών.

Χθες ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα και έπρεπε να υπάρξει μια αλληλουχία αποφάσεων για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Προφανώς το συντριπτικό μέρος και του υλικού μέρους που υπάρχει δεν εθίγη καν.

Από χθες το βράδυ βρίσκονται στο στρατόπεδο πυροτεχνουργοί και του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και μόλις αυτό καταστεί απολύτως ασφαλές- θα κάνουν και έναν τελικό έλεγχο- φαίνεται ότι η κατάσταση έχει υποχωρήσει ως προς την επικινδυνότητα άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Ίσα ίσα ακολουθήθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες πρώτον για την προστασία του προσωπικού και δεύτερον για την προστασία των υπόλοιπων.

Γιατί έφτασε μέχρι εκεί η φωτιά;

Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλεπάλληλων εστιών και στην οποία έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός mega fires, δηλαδή πυρκαγιές, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση και πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να σβήσουν τις πρώτες ώρες άρα υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης. Οι αιτίες είναι πάρα πολλές. Σίγουρα η μια είναι η κλιματική κρίση και η διαφορά στη θερμοκρασία, οι παρατεταμένοι καύσωνες και το γεγονός ότι όλο αυτό δημιουργεί περιβάλλον ξηρασίας, που καθιστά δύσκολο να αναχαιτιστούν οι πυρκαγιές και είναι το ιδανικότερο για την επέκταση. Υπάρχουν άνεμοι, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς να πρέπει να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους. Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να εξοπλίσουμε καλύτερα τη χώρα.

Δεν θα μιλήσω για κάποιο σχέδιο οργανωμένο ή για κάποια επιμέρους ενέργεια κάποιου και να τη χαρακτηρίσω νομικά. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει η Δικαιοσύνη, οι ελεγκτικές αρχές, οι ανακριτικές αρχές. Είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στη φετινή χρονιά αλλά και σε άλλες, συνδράμει ο ανθρώπινος παράγοντας είτε εκ δόλου είτε εξ αμελείας. Καθήκον των διωκτικών αρχών είναι να το διερευνά άμεσα και καθήκον της Πολιτείας είναι να εφοδιάζει τις αρμόδιες αρχές με τα κατάλληλα μέσα και τη Δικαιοσύνη με τις αυστηρότερες διατάξεις, κάτι που έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυξάνοντας τις ποινές για τον εμπρησμό. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η Δικαιοσύνη θα επιβάλλει τον νόμο και θα εφαρμόσει τις ποινές. Όμως η Κυβέρνηση αυτή είδε ένα πολύ μεγάλο νομικό κενό, αυστηροποίησε τις ποινές και το θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης. Αντιμετωπίζουμε μια μάχη με τις φωτιές στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κροατία στη Γαλλία. Ειδικά στο Νότο αλλά και σε χώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι δεδομένο ότι σε αυτήν τη μάχη αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, γίνεται μάλιστα και καταγραφή, έγινε και στη Ρόδο, οι αποζημιώσεις και βέβαια μετά να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα.

Σχετικά με το εάν υπήρχε εθνικό σχέδιο για τη χθεσινή εκκένωση και εάν υπάρχει ενιαίο συντονιστικό πλάνο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και υπάρχει. Και μάλιστα η Ρόδος είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύει ότι υπήρχε και υπάρχει, ίσως και το πιο χαρακτηριστικό. Όπως πολύ σωστά είπατε, ήταν το μεγαλύτερο σχέδιο εκκένωσης στην ιστορία της χώρας. Με το σχέδιο αυτό, στο οποίο συνέδραμαν οι γυναίκες και οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι κάτοικοι, η αυταπάρνηση των κατοίκων, ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο διέσωσε σχεδόν 20000 ανθρώπους.

Στην επισήμανση ότι οι κάτοικοι δεν είναι μέσα στο συντονιστικό πλάνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, αλλά βοήθησε η αυταπάρνηση των κατοίκων, η φιλοξενία τους. Το γεγονός ότι δεν κρύφτηκαν στα σπίτια τους, αλλά βγήκαν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση, για να δώσουν ένα νερό, να ανοίξουν το σπίτι τους και αυτό έδειξε την συμπεριφορά της χώρας μας σε μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες τουριστών που λένε ότι τρομάξαμε, ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά είδαμε εκεί ένα οργανωμένο Κράτος και κατοίκους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν. Άρα, αυτό αποδεικνύει προφανώς ότι υπάρχει Κράτος και ότι υπάρχει και σχέδιο. Γιατί μετά από τη μεγαλύτερη απειλή σε ανθρώπινες ζωές, διεσώθησαν περίπου 20.000 άνθρωποι. Δεν υπήρξε ούτε καν κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις σε μικρότερη έκταση. Δηλαδή, για να καταλάβετε, εμείς μαθαίνουμε, ευτυχώς όσο το δυνατόν λιγότερες, δυστυχώς όμως υπάρχουν και αυτές, από τις 80 που είπαμε πριν, 90 την ημέρα, 4-5 πυρκαγιές οι οποίες ξεφεύγουν. Σκεφτείτε ότι με την αυταπάρνηση των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, που δύο παιδιά πριν από λίγες ημέρες έχασαν και τη ζωή τους, των ανθρώπων αυτών που είναι στα εναέρια μέσα, στα επίγεια μέσα, των εθελοντών, που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, από τις 85 οι 80 σβήνουν σε μία, δύο ή τρεις ώρες. Ένα σχέδιο, λοιπόν, είναι η εκκένωση. Ένα άλλο σχέδιο είναι η γρήγορη κατάσβεση, η ταχύτερη δυνατή προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών και βέβαια των δασικών εκτάσεων. Ένα άλλο σχέδιο είναι ο καθαρισμός των εκτάσεων.

Για το εάν υπάρχει κεντρικός συντονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ λόγω των έκτακτων συνθηκών και εγώ πολλές μέρες στο Συντονιστικό, έχει πάει πάρα πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πάνω από τις εξελίξεις αυτές και τις παρακολουθεί. Υπάρχει, πλέον, μία συνολική συμμετοχή. Πρέπει οι πολίτες να ξέρουν την αλήθεια και εμείς αντίπαλό μας έχουμε τα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις, δεν συγκρινόμαστε με κάποιον άλλον, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Το 2019 η χώρα μας είχε σχεδόν τα μισά εναέρια μέσα, η Πολιτική Προστασία ήταν μία απαξιωμένη Γενική Γραμματεία που καλά-καλά δεν είχε πλήρη γραφεία. Μέσα από τις κρίσεις, μέσα από τις προκλήσεις, μέσα από όλα αυτά τα οποία ζήσαμε με τον κορονοϊό, μέσα από τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, που, προφανώς, δεν ήρθαν μόνο στη χώρα μας, βρίσκονται παντού και ήρθαν για να μείνουν πρέπει να είμαστε όλο και πιο οργανωμένοι. Έχουμε μια οργανωμένη Πολιτική Προστασία, έχει έρθει το σύνολο της δασικής πολιτικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για το αν υπάρχει ικανοποίηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και αν πρέπει να στραφούμε σε νέα μέσα πυρόσβεσης

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ικανοποιημένος ή να πει ότι τα καταφέραμε όταν είμαστε ακόμα σε κατάσταση μάχης και όταν κάθε μέρα διαχειριζόμαστε τόσα ενεργά μέτωπα. Και δεν είναι και ζήτημα ικανοποίησης. Είναι ζήτημα πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η απώλεια, η τραγική απώλεια των δύο πιλότων ήταν ένα τραγικό γεγονός εν ώρα καθήκοντος, το οποίο δείχνει και την αυταπάρνηση που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος και ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη, ούτε τόσο αυτονόητη.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά, ξεπερνώντας την έννοια του καθήκοντος. Άρα, εδώ νομίζω ότι αυτή η απώλεια των δύο ανθρώπινων ζωών δείχνει ακόμα περισσότερο το ότι κάποιοι άνθρωποι, όχι απλά υπερβάλλουν εαυτούς, κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά. Πράγματι, χάθηκαν δύο συμπολίτες μας παρά την ειδοποίηση την οποία είχαν λάβει και αυτό μας γεμίζει με θλίψη και με οδύνη. Και μας γεμίζει και με ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Σώθηκαν, όμως, πάρα πολλοί. Η Κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία Κυβέρνηση και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο τελευταίος Πρωθυπουργός που θα πανηγυρίσει για το οτιδήποτε σε μια εποχή αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων. Όμως, δεν χρειάζεται να μηδενίζουμε, το αντίθετο θεωρώ. Πρέπει να χτίσουμε σε αυτά τα οποία έχουν γίνει. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους μηχανισμούς οι οποίοι υπάρχουν και κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη που έθεσε τον εαυτό του ως υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας και για το αν τον καλύπτει το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς αποφυλακίζεται τον Φεβρουάριο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πότε θα αποφυλακιστεί είναι διαδικασία που αφορά τη Δικαιοσύνη. Ούτε θέλω να προβώ εγώ σε κάποια δικαστική κρίση. Κατ’ αρχάς, εδώ χρειάζεται να διαχωρίσουμε δύο διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες. Τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών και τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει ένα πλαίσιο και ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει κόμματα, συνδυασμούς. Η Κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες ψήφισε η Βουλή και τις χρησιμοποίησε στα σκεπτικά αποφάσεών του και ο Άρειος Πάγος. Και δεν επετράπη σε μία εγκληματική οργάνωση, να δημιουργήσει κόμμα.

Δεν θα μπορούσε ο νομοθέτης να προβλέψει εκ των υστέρων ότι θα βρεθεί ένα κόμμα το οποίο, αφού μπήκε στη Βουλή, ευχαρίστησε κάποιον για τη στήριξή του. Δεν είναι μάντες οι νομοθέτες. Ο νομοθέτης μέσα στα όρια του Συντάγματος, συντάσσει, εν προκειμένω η νομοθετική εξουσία, δηλαδή η Βουλή συντάσσει και ψηφίζει νόμους, που δίνουν τα εφόδια στη Δικαιοσύνη να τους εφαρμόσει.

Εδώ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει νόμος, ο 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236Α, το οποίο τι λέει; Ότι αν κάποιος ο οποίος είτε έχει εκλεγεί, ή εκλεγεί, και έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για οποιοδήποτε κακούργημα, τίθεται σε αργία από τον Επόπτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει, ακόμα και να εκλεγεί, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε σε οποιοδήποτε οι πολίτες θα το κρίνουν αυτό, εμείς ελπίζουμε να καταδικαστούν και πολιτικά όλα αυτά τα οποία πρεσβεύουν οι άνθρωποι αυτοί.

Για το αν θα ληφθεί επιπλέον νομοθετική πρωτοβουλία για να εμποδιστεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη

Η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή, για να φοβηθεί ανθρώπους οι οποίοι με αυτές τις αποκρουστικές ιδεολογίες, οι οποίες βαθιά στο χρόνο έχουν πληγώσει βαθύτατα τη χώρα μας, έχουμε θρηνήσει κι εμείς πολλά θύματα, δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας και αυτό πρέπει να το αποφασίσουν και οι πολίτες. Από κει και πέρα οι μαχαιροβγάλτες δεν έχουν θέση εκ του νόμου στη Δημοκρατία μας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *