Παπαστεργίου για τον υπέρ – υπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ: «Διασφαλίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας»

dimitris_papastergiou-1.jpg

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε αναφορά στο εμβληματικό σχέδιο για τον υπέρ – υπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟ και τόνισε ότι διασφαλίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης η διακήρυξη για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων» γνωστού ως υπέρ υπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εκπνοή του 2023. Η διαδικασία της διαβούλευσης διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Προμηθεύς» του ΕΣΗΔΗΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.promitheus.gov.gr.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος συνεχίζει να «τρέχει» αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (DAEDALUS). Επιπλέον, περιλαμβάνει συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υπολογιστική ισχύ και data centers, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην καινοτομία, στο επιχειρείν, στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για τους πολίτες. Άλλωστε, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και αποτελεί εκφρασμένη πολιτική βούληση και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιούμε με συνέπεια τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, ώστε ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ να βάλει την Ελλάδα, εντός του 2024 στο χάρτη με τις χώρες που διαθέτουν τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα στον κόσμο. Είναι μιας στρατηγικής σημασίας επένδυση για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας σε ένα πιο ψηφιακό αύριο, όπου θα βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρωτοπόρους των εξελίξεων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα βελτιώσει την ψηφιακή εικόνα της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο υπέρ υπολογιστή στη χώρα (120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο «ARIS» εκτελώντας 160 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και από έναν από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη. Μάλιστα, θα βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τop 500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500). Η εγκατάστασή του αναμένεται να γίνει στο κτίριο «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός» αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς με εμβαδόν 1500 τμ, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της εγκατάστασής του έχει γίνει με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης με θαλασσινό νερό, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Η λύση κλιματισμού είναι προσαρμοσμένη στο κλιματικό προφίλ της περιοχής του Λαυρίου (θερμοκρασίες περιβάλλοντος και σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια του έτους) και αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικό ποσοστό της απαιτούμενης ενέργειας λειτουργίας (λόγω της ψύξης), της τάξης του 40%-50%.

Η αρχιτεκτονική του είναι ιδανική για να συνδυάζει υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Ο νέος υπέρ-υπολογιστής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει τις εταιρείες να προωθήσουν την ψηφιακή, βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες τους και τη χρήση των πόρων, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και δίνοντας τη δυνατότητα σχεδιασμού φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών.

Η συνεισφορά και στην ιατρική

Στον ΔΑΙΔΑΛΟ θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράματά τους και να κάνουν τις δοκιμές τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας σε τομείς όπως η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η μετεωρολογία, σεισμολογία κά.

Ειδικότερα, στην ιατρική θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και τη στόχευση ιατρικών θεραπειών για τις ατομικές ανάγκες και καταστάσεις ασθενών με καρκίνο, καρδιαγγειακές ασθένειες ή Αλτσχάιμερ και σπάνιες γενετικές διαταραχές, ενώ θα συμβάλει στην κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης επιδημιών και ασθενειών (υπερυπολογιστές σαν αυτόν πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση θεραπειών για την COVID-19 δοκιμάζοντας υποψήφια μόρια φαρμάκων και υπάρχοντα φάρμακα).

Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και στη μετεωρολογία, στην πρόβλεψη έντονων καιρικών συνθηκών, καθώς μπορεί να παρέχει ακριβείς προσομοιώσεις που προβλέπουν την εξέλιξη των καιρικών προτύπων, καθώς και το μέγεθος και τις διαδρομές των καταιγίδων και των πλημμυρών. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ θα μπορούν να περιοριστούν και οι ζημιές σε περιουσίες και δημόσιες υποδομές.

Άλλη μια χρησιμότητα του ΔΑΙΔΑΛΟΥ θα είναι η παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα βελτιώσει τις γνώσεις σχετικά με τις γεωφυσικές διαδικασίες, παρακολουθώντας την εξέλιξη των πόρων της γης, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας και της κοινωνίας ή υποστηρίζοντας τη βιώσιμη γεωργία.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ασφάλεια της χώρας, την άμυνα και την εθνική κυριαρχία, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδίως για την προστασία των υποδομών ζωτικής.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα αγγίζει τα 41.569.000,00 ευρώ. Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπέρ- υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *