O Λευτέρης Αυγενάκης ανέλυσε τις έξι τροποποιήσεις του ΣΣ ΚΑΠ με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και τη δυναμική συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Screenshot_167 2.jpg

Τις τροποποιήσεις που προτείνει η Ελλάδα στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και για τις οποίες αναμένεται η έγκριση της ΕΕ εντός του Ιανουαρίου, παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο είναι μια δυναμική διαδικασία, και αναγνωρίζοντας ότι «η νέα ΚΑΠ πρέπει να εξελιχθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών με μεγαλύτερη ευελιξία».

Η τροποποίηση περιλαμβάνει αλλαγές που:

1) σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις των παραγωγών.

2) αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς επίσης και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.

3) σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς όπως οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, οίνο, μελισσοκομία. Περιλαμβάνουν κυρίως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής σε παρεμβάσεις στους τομείς οίνου, μελισσοκομίας, στα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και των οπωροκηπευτικών.

4) σχετίζονται με παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 για την Επιδότηση Ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. €.

5) αφορούν στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων και

6) αφορούν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ «για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχει με δομικό ρόλο στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Πυξίδα μας προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί, αναντίρρητα και το Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027».

Και αυτό γιατί η στρατηγική που έχουμε θέσει σε κίνηση για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο πλαίσιο δημιουργίας νέων συμμαχιών, στις 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της χώρας μας συγκαλείται η πρώτη Συνάντηση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EU MED 9). «Δυναμώνουμε τη φωνή μας στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και δημιουργούμε νέες συνθήκες προς όφελος των αγροτών μας και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, με όχημα τις αλλαγές στο ΣΣ ΚΑΠ, το ΥπΑΑΤ προχωρεί για την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα, «κάνοντας, βεβαίως, ενέργειες για περισσότερη ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας επιδιώκοντας, συγχρόνως, την ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων».

Τέλος ο Λευτέρης Αυγενάκης, με δεδομένο ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις για τη 2η τροποποίηση της ΣΣ ΚΑΠ είπε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, να ορίσει ημερομηνία για να συγκληθεί η Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει της αλλαγές στη ΣΣ ΚΑΠ και κάλεσε τον Βασίλη Κόκκαλη να καταθέσει προτάσεις. «Ίσως, θα ήταν προτιμότερο, αντί να υπονομεύετε όσα εμείς προτάσσουμε προς όφελος του αγροτικού κόσμου, αλλά και όσα χειριζόμαστε με συνέπεια προς όφελος του αγροδιατροφικού τομέα, να έρθετε με προτάσεις! Εγώ, δεσμεύομαι να τις ακούσω προσεκτικά», είπε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *