Μηλαπίδης: «Τέλος Δεκεμβρίου πέρασε ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είχε ως ναυαρχίδα την αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης συνταξιούχων» #Συνταξιούχοι

Screenshot_1043 1.jpg

 

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Μηλαπίδης μίλησε στο Real Fm 97,8 και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή για την αναπροσαρμογή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για την επιστροφή των υπερβάλλοντων ποσών που πιστώθηκαν στους συνταξιούχους τον Μάρτιο του ΄23 και την προσπάθεια ενθάρρυνσης απασχόλησης των συνταξιούχων που ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά ο Νίκος Μηλαπίδης είπε:

Για τα υπερβάλλοντα ποσά στους συνταξιούχους και την επιστροφή τους

Τον Μάρτιο του ’23 υπήρξε μια αστοχία από την ανάδοχο εταιρία που υποστηρίζει τον ΕΦΚΑ και πιστώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου σε 570.000 συνταξιούχους διπλή αύξηση. Αφορούσε την περσινή αύξηση των συντάξεων 7,75% που δόθηκε μετά από 12 χρόνια και στην ουσία αντί να πάρει ο συνταξιούχος την αύξηση των συντάξεων μια φορά, πιστώθηκε σε κάποιους δυο φορές.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τότε ενημέρωσε με προσωποποιημένη πληροφόρηση τους συνταξιούχους που επηρεάστηκαν ότι υπήρξε λάθος και άρα αυτό το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Επειδή ολοκληρώνεται η εκκαθάριση αναμένεται να γίνει στις συντάξεις αυτή η επιστροφή που μεσοσταθμικά φτάνει τα 26 ευρώ. Είναι θέμα διαδικασίας συμψηφισμού και δεν έχει κάποιο εισπρακτικό χαρακτήρα, είναι ένα λάθος του συστήματος που οφείλουμε ως πολιτεία να το διορθώσουμε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα να μην επιστραφούν τα ποσά αυτά ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Μηλαπίδης δήλωσε:

Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μην ζητηθούν τα ποσά αυτά πίσω για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης, γιατί υπάρχουν περίπου άλλοι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι οι οποίοι πήραν τις κανονικές αυξήσεις που δικαιούνται και -με αυτήν την λογική- θα έπρεπε να πάρουν κι αυτοί διπλή αύξηση για ένα λάθος στα πληροφοριακά συστήματα.

Για την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών

Το καθεστώς αύξησης εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών διέπεται από το νόμο Βρούτση, που στην ουσία άλλαξε το σύστημα Κατρούγκαλου που είχε συνδέσει τις εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα.

Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος και δημιούργησε το σύστημα έξι κλάσεων. Οι εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες είναι στην πρώτη κλάση, άρα δίνουν το χαμηλότερο ποσό. Αυτοί έχουν επιβάρυνση περίπου 8 ευρώ και αν έχουν και επικουρική και εφάπαξ φτάνει τα 10 ευρώ το μήνα. Επειδή το σύστημά μας είναι διανεμητικό, η αύξηση σύμφωνα με το νόμο γίνεται με βάση τον μέσο ετήσιο δείκτη πληθωρισμού του προηγούμενου έτους που έκλεισε από την ΕΛΣΤΑΤ στο 3,5%, και γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και κατοχύρωσης υψηλότερων συντάξεων στο μέλλον.

Οι εισφορές των σημερινών εργαζόμενων χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και συνεπώς αν δεν αυξήσουμε τις εισφορές τους στο ύψος του πληθωρισμού, τότε οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων θα βαίνουν μειούμενες.
Το σύστημα των ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι σαν των μισθωτών. Επειδή πληρώνουν κλάσεις, δηλαδή δεν παρακρατείται ο μισθός, στους ελεύθερους επαγγελματίες κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την κλάση του μπορεί ασφαλιστικά να είναι μη ενήμερος, άρα για κάποιο διάστημα να μην εξυπηρετεί το χρέος του και να μην πέφτουν εισφορές στο σύστημα.

Για την απασχόληση συνταξιούχων

Τέλος Δεκεμβρίου πέρασε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο είχε ως ναυαρχίδα, κοινωνικοασφαλιστικής σημασίας την αλλαγή του καθεστώτος της απασχόλησης συνταξιούχων. Και αυτό γιατί; Γιατί η παρακράτηση που υπήρχε μέχρι τώρα στη σύνταξη 30% καταργήθηκε και πλέον υπάρχει μόνο ένας πόρος 10% του έξτρα εισοδήματος υπέρ ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε σοβαρά κίνητρα και ενθαρρύνουμε την απασχόληση των συνταξιούχων. Θυμίζω ότι στις ηλικίες 50-64 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε τρίτοι από το τέλος, δηλαδή έχουμε συνταξιούχους σε σχετικά παραγωγική ηλικία που αν το επιθυμούν μπορούν να δουλέψουν. Άρα δώσαμε ένα κίνητρο αμοιβαίου οφέλους, να ενισχύσουν το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι και να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τη σειρά τους τα έσοδά τους προωθώντας τη νόμιμη απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να δηλώσουν σε πλατφόρμα, η οποία θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη από τον ΕΦΚΑ, την επιθυμία τους να εργαστούν. Σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισοδυναμεί με το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Είναι ένα ποσό σημαντικό που προωθεί τη νόμιμη απασχόληση αφού δεν υπάρχει παρακράτηση και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δηλώνει κάποιος την απασχόλησή του

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *