Μ. Βορίδης: Περιθώριο για την ανάπτυξη λογικής και σοβαρής Δεξιάς, εκτός της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει

Screenshot_39 2.jpg

Με αφετηρία το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εστίασε εν τέλει σε θέματα φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην ατζέντα που απασχολεί το δεξιό ψηφοφόρο.

Εισαγωγικώς, «ένα από τα σημεία του επιτυχούς χειρισμού του ζητήματος είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει πολιτική πειθαρχία και ότι θεωρεί την αποχή, αξιοπρεπή στάση για τους διαφωνούντες» ανέφερε για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός Επικρατείας. Και, συνέχισε με το αυτονόητο, όπως είπε, ότι το πώς θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός «είναι δικό του θέμα […] είναι στη δική του κρίση».

Εν συνεχεία, «εγώ παίρνω μια πολιτική θέση, η οποία προφανώς έχει πάρει υπ’ όψιν της αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός, όπως και την ανάγκη, όταν μας ενώνουν 99 θέματα σπουδαία και μεγάλα, να μην αφήσουμε να μας διαιρέσει ένα».

Προεκτείνοντας δε τη συζήτηση σε θέματα πολιτικής φυσιογνωμίας του κυβερνώντος κόμματος, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «η ατζέντα την οποίαν έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια ατζέντα που δεν αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο σε κάποιον δεξιό να είναι παραπονεμένος, στενοχωρημένος».

Η ατζέντα που απασχολεί τον δεξιό ψηφοφόρο

Και συμπλήρωσε: «Ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα τα οποία βάζει ως πολιτική προτεραιότητα ένας δεξιός ψηφοφόρος; Βάζει ως κεντρικό θέμα την εθνική κυριαρχία. Αυτή δεν είναι η κυβέρνηση που πήρε τα Rafale, τις φρεγάτες, τώρα τα F-35; Ο δεξιός βάζει ως βασικό θέμα επίσης τα ζητήματα διαχείρισης της μετανάστευσης. Αυτή δεν είναι η κυβέρνηση που πήρε τη Μόρια και την Ειδομένη και σήμερα είναι άδεια τα νησιά; Πού έχει κάνει την πιο περιοριστική μεταχείριση στο μεταναστευστικό και έχει πρωταγωνιστήσει και στα διεθνή φόρα στο να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική;».

Ακόμη, «ο δεξιός δεν έχει ως ατζέντα την εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους μειωμένους φόρους; Δεν τα έχει κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο δεξιός δεν είναι εκείνος που θέλει να νιώθει υπερήφανος για τη χώρα του και δεν θέλει να αισθάνεται προσβεβλημένος επειδή η χώρα του έχει καταντήσει παρίας;».

Τούτων δοθέντων, προσέθεσε, «αυτό που κατάφερε να κάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι, ενώ καλύπτει πλήρως και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ως προς τα ζητήματα της λεγόμενης δεξιάς ατζέντας, ταυτόχρονα μπορεί και συμπεριλαμβάνει μέσα σε αυτές τις κατευθύνσεις και ανθρώπους που βρίσκονται από διαφορετικούς χώρους ή από το λεγόμενο Κέντρο – και λέω “λεγόμενο”, γιατί, κατά τη γνώμη μου το Κέντρο πολιτικά δεν υφίσταται πια. Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι μετακινούμενοι ψηφοφόροι» υποστήριξε ακόμη.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σε άλλα δε θέματα, αυτή η κυβέρνηση αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προχωρά στη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, σημείωσε επίσης, με την προσθήκη ότι «το 1/3 των σχολών που είναι υπό κατάληψη, δεν λέω ότι είναι μικρό […] πολλές σημαντικές σχολές είναι υπό κατάληψη». Σήμερα εξ άλλου, «περιμένουμε με παρά πολλή προσοχή τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών». Παραλλήλως, όμως, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, «σε αυτήν την τετραετία έχουμε αδειάσει δεκάδες καταλήψεις από τα πανεπιστήμια. Δεν είπαμε ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί – όπως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα της βίας της άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα και τον κόσμο […], έχουμε κάνει πολλά πράγματα και η πανεπιστημιακή αστυνομία βοήθησε σε αυτό».

Και στο «δια ταύτα», κατά τον Μ. Βορίδη «αν η εξεταστική δεν χαθεί, ο νόμος για τα ΑΕΙ ψηφισθεί και την επόμενη μέρα λήξης της εξεταστικής τα πανεπιστήμια λειτουργούν, να πούμε ότι δεν έχει γίνει ζημιά». Διαβεβαίωσε δε, πως «θα είμαστε σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και, εν τέλει, τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν. Κρατείστε το αυτό».

Πάντως, συμπλήρωσε, «οι χειρισμοί μας θα είναι οι πρέποντες προσεκτικοί χειρισμοί. Το επιθυμητό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι […] ούτε η εξεταστική να χαθεί ούτε εν συνεχεία η λειτουργία του πανεπιστημίου να διαταραχθεί. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και οι τακτικές είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Κλείνοντας με τις δημοσκοπήσεις και τις κομματικές μετατοπίσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας «περιθώριο για την ανάπτυξη μιας λογικής Δεξιάς, μιας σοβαρής Δεξιάς εκτός της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει. Φωνές μηδενιστικές, λαϊκιστικές, ισοπεδωτικές, συνωμοσιολογικές, οι οποίες μπορεί να συγκροτούνται από ένα πυρήνα ακραίων θρησκευομένων ή από συνωμοσιολόγους ή από αντιεμβολιαστές ή από ρωσόφιλους, αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω. Νομίζω ότι θα είναι περιορισμένες. Όσοι έχουν την ατζέντα αυτή, που είναι η κεντρική ατζέντα της Δεξιάς και δεν μπαίνουν στα υπόλοιπα τα οποία είναι περίεργα και ανορθολογικά, αυτοί θα είναι στη Νέα Δημοκρατία» εκτίμησε και συνέχισε: Η ΝΔ «καλύπτει αυτό το χώρο – και τον καλύπτει γιατί κάνει αυτές τις πολιτικές που είπα. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα έχει την έκφραση που θεωρητικά λένε κάποιοι ότι θα έχει». Άλλωστε, κατέληξε, «δεν δείχνει και κάτι τέτοιο δημοσκοπικά. Οριακά είναι τα κέρδη». Και εν κατακλείδι, «θα τα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές πώς θα πάνε. Η κυβέρνηση έχει μια σταθερή πυξίδα στα ζητήματα αυτά» επεσήμανε, κλείνοντας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *