Κόντρα Ανδρουλάκη-Πλεύρη στη Βουλή: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» – «Διαγωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικό όφελος από την τραγωδία»

pleyrhs Plevris 1122121 2.jpg

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα όσα ακολούθησαν του δημοσιεύματος του Βήματος που αφορά τα ηχητικά των συνομιλιών το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών.

«Εμείς απαντάμε σε αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης με την αγωνία μας και την προσπάθειά μας. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις συνεχείς θεσμικές μας πρωτοβουλίες», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας το στίγμα των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος για την πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αφορμή της παρέμβασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να είναι η αιφνιδιαστική δικαστική έφοδος στα κεντρικά του ΟΣΕ και η κριτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση πως καλλιεργεί την τοξικότητα.

«Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει την τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Καταγγέλλει την τοξικότητα ο άνθρωπος που πρωταγωνιστεί της τοξικότητας, όταν συνεχώς βλέπουμε το τρίπτυχο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία.Στελέχη του πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, στενοί του συνεργάτες να εμπλέκονται σε κορυφαία σκάνδαλα που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και αντί να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Άρα, «πρωταγωνιστής της τοξικότητας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έφερε αποτελέσματα. «Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν το πρωί ο ίδιος κατήγγειλε συμφέροντα ότι προσπαθούν να τον αποσταθεροποιήσουν, το βράδυ ήταν οι γεφυροποιοί με τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Και, βέβαια, τους «θυσίασε» -όπως έκανε και με τον κ. Δημητριάδη πριν από μερικά χρόνια- για να μην φορτωθεί ο ίδιος τα ζητήματα αυτά», ‘ηταν η αιχμηρή αναφορά του .

Επίσης, εξήγησε πώς πήγε την περασμένη Δευτέρα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και κατέθεσε αναφορά για το επίδικο ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας, που, όπως ισχυρίστηκε, « δεν είναι άλλο από το ότι ένα «τοξικό χέρι» την ώρα του εγκλήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, είχε προτεραιότητα να πάρει τα ηχητικά, να τα χαλκεύσει και να τα δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Κι ενώ επί έναν χρόνο η δικαιοσύνη δεν είχε κάνει τίποτα, μαθαίνουμε ότι χθες ο εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, με εντολή του, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έφοδος στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι με τα πρωτότυπα ηχητικά, που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών».

Συμπλήρωσε πώς « πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι εμείς ερχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων για να απαντήσουμε σε ένα κοινωνικό αίτημα: Στη δίψα του ελληνικού λαού για αλήθεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί του, όσο ο ίδιος υπηρετεί τη διαφθορά, την συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πώς «φέρνουν καθημερινά οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες αποτέλεσμα, σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, τα σόου, τον λαϊκισμό και την τοξικότητα».

Πλεύρης: «Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό συνιστούν προσβολή στη δικαιοσύνη»

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης απάντησε: «Θεωρώ ότι όλα όσα είπε συνιστούν προσβολή στη δικαιοσύνη. Μας λέει ότι ένα χρόνο η δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα. Η ανάκριση κινείται σε ταχείς ρυθμούς και με παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα γίνει σύντομα το δικαστήριο όταν τώρα γίνεται το δικαστήριο για το Μάτι, 6 χρόνια μετά. Έχει κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και είναι προκλητικό να λέγεται ότι επειδή αποφάσισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάει στον Άρειο Πάγο ήταν και ο λόγος που κινήθηκε δικαιοσύνη» και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην μπλέκει τη δικαιοσύνη σε μια πολιτική αντιδικία ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

«Υπάρχει διαγωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου από την τραγωδία να υπάρξει και πολιτικό μικροκομματικό όφελος. Είδαμε προχθές την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τη μη θεσμική πρόταση για κατηγορητήριο για τον Κ. Καραμανλή και δεν έρχεται να καταθέσει την πρόταση (για προανακριτική), όπως θεσμικά ορίζει η βουλή και βλέπουμε τον κ. Ανδρουλάκη να πηγαίνει στον Άρειο Πάγο, λες και η εισαγγελία δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είδαμε μια θεσμική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με κατάθεση πρότασης κατηγορητηρίου με αδικήματα τα οποία δεν είχε μνημονεύσει ούτε στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως βλέπουμε και την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη να καταθέσει αναφορά στον Άρειο Πάγο λες και δεν αφήσαμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Την πολιτική κριτική να τη δεχθούμε, όχι όμως την εμπλοκή της δικαιοσύνης με την πολιτική» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Δεν μιλώ εγώ, αλλά τα γεγονότα για το έγκλημα. Ένα χρόνο πριν διοχετευτούν οι χαλκευμένοι διάλογοι, τι έκανε η δικαιοσύνη και μας καταγγέλλετε -με την τριπλέτα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που είναι οι τρεις υπουργοί- ότι θέλουμε να την επηρεάσουμε; Ποιοι ήταν οι αδίστακτοι που είχαν προτεραιότητα να χειραγωγήσουν τη κοινή γνώμη όταν ακόμα οι λαμαρίνες έκαιγαν; Με μια πρωτοβουλία μας που πήραμε, και είναι η χάλκευση των διαλόγων, σήμερα ενημερωθήκαμε ότι ο εφέτης ανακριτής έδωσε εντολή να κατασχεθούν. Είναι μια θεσμική και νόμιμη πρωτοβουλία που όσο και αν δεν σας αρέσει έφερε αποτελέσματα όπως έφερε και η πρόταση δυσπιστίας που κάναμε που στείλαμε στο σπίτι τους δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού ενώ έρχεται κοντά και η 9η Ιουνίου που ο ελληνικός λαός θα σας στείλει σπίτι σας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στον κ. Πλεύρη απάντησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πρότασης κατάθεσης κατηγορητηρίου για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι έχει στόχο την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για τη παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή στον φυσικό του δικαστή.

«Πολιτικά μιλάμε. Και αυτό που καταθέσαμε ως σχέδιο κατηγορητηρίου για την προανακριτική επιτροπή, είναι γιατί θέλουμε μια πολιτική δέσμευση αν συναινείτε στη παραπομπή του κ. Καραμανλή στον φυσικό του δικαστή ή αν σκοπεύετε να τον αμνηστεύσετε εκ νέου. Αυτό είναι το ερώτημα» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Βεβαίως ξέρουμε το πώς πρέπει να κινηθούμε αλλά θα πρέπει πρώτα να δεσμευτείτε ότι θα γίνει μια προανακριτική που θα έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στα έγγραφα για τους μάρτυρες που τυχόν θα καλέσουμε και ότι ο κ. Καραμανλής θα δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή και δεν θα κρυφτεί πίσω από την βουλευτική του ασυλία».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *