Κοντογεώργης: Πρώτα η δικαιοσύνη – Νέος δικαστικός χάρτης και επιτάχυνση απονομής στον μέσο όρο της ΕΕ

kontogeorgis e1706429935574.jpg

 

Για θέματα δικαιοσύνης μίλησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ενθυμούμενος ότι το 2018 η διαΝΕΟσις είχε εκδώσει ένα συλλεκτικό τόμο για το τι χρειάζεται να αλλάξει στη δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών και δικαστών -μεταξύ των οποίων η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ιδιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τότε- στον τόμο αυτό είχαν τεθεί τέσσερις άξονες για «να έχουμε μια πιο αποτελεσματική, ποιοτικά καλύτερη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη: χωροταξικός σχεδιασμός, ψηφιοποίηση, δικαστική εκπαίδευση και, βέβαια, ανθρώπινο δυναμικό», αφηγήθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για να καταλήξει, «σε αυτά τα τέσσερα ανταποκριθήκαμε και ανταποκρινόμαστε».

Εξειδικεύοντας, εν συνεχεία, ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή ο δικαστικός χάρτης: πού χρειαζόμαστε ορθολογική κατανομή δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου, ανάλογα με τον όγκο των υποθέσεων, αυτές να τυγχάνουν διαχείρισης στον καλύτερο δυνατό χρόνο».

Στο σημείο αυτό, ο Θ. Κοντογεώργης ανέτρεξε στο παρελθόν και πάλι: «Μέχρι και πρόσφατα τα δικαστήριά μας ιδρύονταν είτε λόγω οδικών συνδέσεων τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 είτε δυστυχώς λόγω πολιτικών παραγόντων, πίεσης από τοπικές κοινωνίες, πολιτικά κόμματα, βουλευτές κοκ για να κάνουμε ένα δικαστήριο σε κάθε περιοχή».

Επιστρέφοντας στο σήμερα, «αυτή η αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη που έχει ξεκινήσει από τη διοικητική δικαιοσύνη και ολοκληρώνεται τώρα για την ποινική και την πολιτική δικαιοσύνη, φέρνει ένα πρωτοδικείο σε κάθε περιφέρεια. Με την ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, φέρνει 1.000 περισσότερους δικαστές». Ακόμη, «σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η δουλειά για την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Αμέσως μετά, όμως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δημοσιοποίησε τους κυβερνητικούς στόχους για το χώρο της δικαιοσύνης, όπως το να δικάζονται οι υποθέσεις σε πρώτο βαθμό σε λιγότερες από 500 ημέρες. Η αρχική πρόβλεψη ήταν να επιτευχθεί ο στόχος αυτός εντός του 2027, αλλά «θα πετύχουμε το στόχο αυτό νωρίτερα. Το 2010 ήταν 2.000 ημέρες και πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 1.000 ημέρες. Θέλουμε να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επέμεινε εξ άλλου. Ταυτοχρόνως, η ελληνική δικαιοσύνη αποκτά πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, κάτι που δεν υπήρχε ποτέ και γίνεται τώρα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, ο πολίτης θα δει τη διαφορά από το δικαστικό έτος 2025, τότε που ολοκληρώνεται ο κύκλος των αλλαγών στο ανθρώπινο δυναμικό με τους δικαστές, με την εθνική σχολή δικαστών, το νέο πλαίσιο επιμόρφωσης και εξέλιξης -και εδώ με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, λειτουργεί ήδη η σχολή δικαστικών υπαλλήλων.

Τούτων δοθέντων, τα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και ευρύτερα το κράτος δικαίου είναι μείζων προτεραιότητα, υπογράμμισε κλείνοντας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *