Ως «επιταχυνόμενα καλύτερη» χαρακτήρισε την εικόνα που αφορά στις ροές μεταναστών ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο Thessaloniki Summit.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου οφείλεται στις αρχές ασφαλείας της χώρας αλλά και στην καλή συνεργασία με την Τουρκία.
«Έχουμε σχεδόν μηδενίσει τις ροές στον ‘Eβρο, ελέγξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Βόρειο Αιγαίο και έχουμε μια δυσκολία στο Νότιο Αιγαίο όπου έχουν μεταφερθεί τα κυκλώματα των διακινητών αλλά κι εκεί τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα γι΄αυτό και έχουμε μείωση 43% των αφίξεων και θα ξεπεράσει το 70% τώρα που κλείνει ο Νοέμβριος, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση τη νόμιμη μετανάστευση που χρειάζεται η κοινωνία μας καθώς ο μεταναστευτικός πληθυσμός βαίνει μειούμενος , μετά και την αποχώρηση από την Ελλάδα πάνω από 200.000 ανθρώπων Αλβανικής καταγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις εργασίας .
Αναφερόμενος στο σύστημα υποδοχής και ασύλου, τόνισε ότι είναι πρότυπο και ευχήθηκε να υπήρχε και αντίστοιχο για τη νόμιμη μετανάστευση όπου πρέπει να επενδύσουμε.
Μιλώντας για την σύρραξη στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε πως «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να λύσει το Παλαιστινιακό δια του εκτοπισμού και της επαναπροσφυγοποίησης, κάνει λάθος και δεν προσφέρει υπηρεσίες στην ειρήνη».
«Για την Ευρώπη», συμπλήρωσε, «θα ήταν ιστορική ειρωνεία, μέσα σε πολλά εισαγωγικά γιατί αγγίζουμε πολύ ευαίσθητα ζητήματα και θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, να έχει «ξεφορτωθεί» τον δικό της ιστορικό εβραϊκό πληθυσμό και να πάρει τον Παλαιστινιακό από την Παλαιστίνη. Η λύση είναι τα δύο κράτη». Σύμφωνα δε με τον κ. Καιρίδη, από την συζήτηση λείπει το πολιτικό πλαίσιο, καθώς μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό ή ανθρωπιστικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας της Μάλτας Μπάιρον Καμιλέρι (Byron Camilleri), απέδωσε την τεράστια μείωση μεταναστευτικών ροών στη χώρα του στις επαναπροωθήσεις οι οποίες αποτελούν βασικό εργαλείο και ισχυρό μήνυμα προς τους διακινητές.
«Μετά το 2018 που είχαμε ρεκόρ μεταναστευτικών ροών κυρίως από την Λιβύη, το αντιμετωπίσαμε με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τη Λιβύη ενάντια στη δράση των διακινητών και αυξήσαμε το ποσοστό των επιστροφών των παράνομων μεταναστών, στο 80%».
Για την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια και επικεφαλής της Task Force Migration Management Μπιάτε Τζιμάιντερ (Beate Gminder), η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πετύχει τη συναίνεση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με στόχο να βρεθεί κοινός τρόπος. Σχολίασε δε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα «χέρια» για εργασία και άρα, νόμιμη μετανάστευση και αναφερόμενη στην Τουρκία, δήλωσε πως είναι σημαντικές οι καλές σχέσεις προκειμένου να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχει στην επικράτειά της.