Γ. Γεραπετρίτης για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου για Ισραήλ: Απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

gerapetritis2 e1706700089803.jpg

Η Ελλάδα ασμένως συντάσσεται με την κοινή δήλωση που έγινε μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της 26ης Ιανουαρίου, και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους ειρήνευση στην περιοχή, η οποία θα δημιουργήσει και τις συνθήκες, για μια βιώσιμη ευημερία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της Συνθήκης Γενοκτονίας, στη Γάζα.

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί, είναι μια στάση αρχής, η οποία κατατείνει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια, για να καταπολεμηθεί πραγματικά η σοβούσα κρίση, όσο και για να υπάρξει μια βιώσιμη διακοπή των εχθροπραξιών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Εμείς θα επιμείνουμε στη στάση αρχής: απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, καμία παραχώρηση, σεβασμός ανθρωπιστικού δικαίου. Βεβαίως να μπορέσουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρωπιστικούς διαύλους και να έχουμε μια διακοπή των εχθροπραξιών, η οποία θα είναι μακρά και θα δημιουργήσει συνθήκες, για να μπούμε στην υποκείμενη διαφορά και να λυθεί επιτέλους το Μεσανατολικό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επισήμανε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις 26 Ιανουαρίου, έλαβε μια ιστορική απόφαση, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της Σύμβασης Γενοκτονίας στη Γάζα. Βάσει του κειμένου της απόφασης, επισήμανε ο κ. Καζαμίας, το Διεθνές Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, για να υποδείξει προσωρινά μέτρα και το πράττει αυτό με σκοπό να προστατευτούν τα δικαιώματα που επικαλέστηκε η Νότια Αφρική και τα οποία το Δικαστήριο έκρινε βάσιμα. Δηλαδή, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε βάσιμη την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της Σύμβασης Γενοκτονίας, κατά των Παλαιστινίων. Επίσης σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της απόφασης, το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι το Ισραήλ πρέπει, στη βάση των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από τη Σύμβαση Γενοκτονίας σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, να λάβει όλα τα μέτρα στη δύναμή του, για να αποτρέψει την διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο άρθρο 2 αυτής της Σύμβασης.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της 26ης Ιανουαρίου, συνιστά μια σημαντική συμβολή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί το μείζον δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών και περιβάλλεται με σημαντική νομιμοποίηση και αποδοχή. Ειδικά σε σχέση πάντως, με την απόφαση αυτή, και η οποία έχει εξέχουσα θέση στη νομολογία του Δικαστηρίου, θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία, τα οποία δεν απομειώνουν τη σημασία της απόφασης αυτής, απλά θέτουν τη σωστή της διάσταση. Το πρώτον είναι ότι η απόφαση αυτή συνιστά μια απόφαση επί αιτήματος προσωρινών μέτρων, δεν είναι η οριστική απόφαση και κατά τούτο, δεν υπάρχει προδιάθεση, ως προς το τελικό αποτέλεσμα της δίκης αυτής. Εξάλλου, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια απόφαση επί προσωρινών μέτρων, το μέτρο της απόδειξης των πραγματικών είναι εντελώς διαφορετικό, εάν δύναται να επιφέρει ζημία, σε δικαιώματα τα οποία αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και για το λόγο αυτό, υπήρξε εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο, το Ισραήλ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να επιφέρει το αδίκημα της Γενοκτονίας, δεν αναφέρεται σε κάποιο σημείο της απόφασης ότι υπάρχουν αποδείξεις, για τετελεσμένη γενοκτονία. Εξάλλου, όπως θα έχετε δει, το Δικαστήριο, όπως είχε διαδικαστικά το δικαίωμα, δεν υιοθέτησε τα αιτήματα της πλευράς της Νότιας Αφρικής αλλά το ίδιο διέλαβε ένα ειδικό διατακτικό και μάλιστα είναι σημαντικό ότι σε δύο από τις έξι εντολές που έδωσε, συναίνεση και ο ad hoc Ισραηλινός δικαστής, ο οποίος ακριβώς στο πλαίσιο της ανάγκης να υπάρχει άμεση ανθρωπιστική αποσυμπίεση, υπερψήφισε τις διατάξεις αυτές».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εξ αρχής η κυβέρνηση έλαβε μια θέση αρχής. Η θέση αρχής είχε να κάνει με την προστασία του άμαχου πληθυσμού, με την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση της οποιασδήποτε ζημίας προκαλείται, εξαιτίας του πολέμου αυτού, με την απελευθέρωση των αμάχων και με την ειρηνευτική επίλυση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η στάση μας αυτή εξακολουθεί να είναι αυστηρή και αταλάντευτη. Και για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει διατηρήσει το διπλωματικό κεφάλαιο να μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές, έχοντας έναν ισχυρό λόγο στα θέματα της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ειδικά δε σε σχέση με την απόφαση της 26ης Ιανουαρίου, θέλω να σας πω ότι υπήρξε τοποθέτηση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κοινή Δήλωση της 26ης Ιανουαρίου, του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία γίνεται αποδεκτή η απόφαση, τίθεται το ζήτημα της εφαρμογής του ανθρωπιστικού δικαίου καθώς επίσης και της πλήρους συμμόρφωσης, στο διατακτικό της απόφασης αυτής. Η Ελλάδα ασμένως συντάσσεται με την κοινή αυτή δήλωση και την ευρωπαϊκή αυτή θέση και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους ειρήνευση στην περιοχή, η οποία θα δημιουργήσει και τις συνθήκες, για μια βιώσιμη ευημερία».

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας υπενθύμισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας, «από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα, έχει κάνει συνεχείς παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέχεται και δεν κρατά σαφείς αποστάσεις από τη ανεξέλεγκτη δολοφονία χιλιάδων αμάχων και ιδίως παιδιών, από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα». Έχει επίσης υπογραμμίσει ότι, «από τον περασμένο Οκτώβριο, συντελείται συστηματική εθνοκάθαρση, εις βάρος των Παλαιστινίων και υπάρχουν συνθήκες συντελούμενης γενοκτονίας».

«Παρά τις δικές σας προσπάθειες, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η ελληνική κυβέρνηση, συνολικά, διατηρεί ακόμα φιλικότατες σχέσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αντί να την καταγγείλει για τα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου που διαπράττει κατά των Παλαιστινίων. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση, αντί να υποστηρίξει άμεσα την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέχρι τον Δεκέμβριο, υποστήριζε δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει «γιατί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ γνώριζε καλά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση, εις βάρος του Ισραήλ, δεν προέβη σε μια δήλωση ή πράξη, ως όφειλε, με την οποία να καταγγείλει τις βιαιοπραγίες της κυβέρνησης Νετανιάχου, εις βάρος δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων». Ζήτησε επίσης από τον κ. Γεραπετρίτη να απαντήσει «αν η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, εις βάρος του Ισραήλ, και τι προτίθεται να πράξει στο εξής, για να απαλλαγεί από το ηθικό βάρος της συνενοχής, που απορρέει από την πολιτική της, μέχρι τώρα».

Ο κ. Καζαμίας επισήμανε ότι από τότε που ελήφθη η απόφαση, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, έχουν υπάρξει 373 περιπτώσεις θανάτων στη Γάζα, εκ των οποίων 345 αφορούν αμάχους και έχουν υπάρξει 643 τραυματίες και το Παρατηρητήριο συμπεραίνει ότι το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει καθόλου την ένταση της επίθεσής του στη Γάζα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Με αυτά τα δεδομένα, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει αν πρέπει να υπάρξει αναμονή ενός μήνα, προκειμένου το Δικαστήριο να επιστρέψει για να εξετάσει την περίπτωση ή μήπως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Επίσης αν ακόμα θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση, φίλη την κυβέρνηση Νετανιάχου, τη στιγμή που βρίσκεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για πράξεις οι οποίες, κατά το δικαστήριο, οδηγούν στην παραβίαση της Συνθήκης Γενοκτονίας. «Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να προβεί σε πολύ πιο αποφασιστικές πράξεις, να καταγγείλει συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου παραβίασης στη Γάζα και δεν το πράττει; Και γιατί δεν το πράττει;», είπε ο κ. Καζαμίας που αναγνώρισε ότι ο κ. Γεραπετρίτης, «προσωπικά», προσπάθησε να πάρει πρωτοβουλίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όμως, είπε, «φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική συνολικά και συνεχίζει να πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, αφού δεν ζητά μόνιμη παύση πυρός στη Γάζα». Στο κλίμα αυτό, ο κ. Καζαμίας κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να αποσαφηνίσει αν η ελληνική κυβέρνηση ζητάει μόνιμη παύση πυρός στη Γάζα ή όχι.

«Η κυβέρνηση εκφράζεται δια του υπουργού Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τον εξωτερική πολιτική και μαζί με τον πρωθυπουργό, δεσμεύει τη χώρα. Άρα κατά τούτο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί, είναι μια στάση αρχής, η οποία κατατείνει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια, για να καταπολεμηθεί πραγματικά η σοβούσα κρίση, όσο και για να υπάρξει μια βιώσιμη διακοπή των εχθροπραξιών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξει «βιώσιμη ειρήνευση» και τόνισε: «Καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά. Καλό είναι, όπως ορθά αναφέρετε, ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία, να στέκεται με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια αφετηρία των γεγονότων. Η αφετηρία αυτή είναι μια τρομοκρατική δράση, η οποία συντελέστηκε, κατά απόλυτη παρωδία σιωπής οποιασδήποτε έννοιας ανθρωπισμού και καλό είναι όταν αναφερόμαστε συνολικά στην κρίση, να μην αφήνουμε στην άκρη τη ζήτημα αυτό».

Απαντώντας στις επισημάνσεις του βουλευτή ότι πρέπει να υπάρξει πίεση, για τη διακοπή των εχθροπραξιών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πράγματι πρέπει να υπάρξει πίεση προς όλα τα μέρη, και «προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε όλοι, πολύ σκληρά, πολύ συστηματικά». Η πίεση πρέπει να ασκείται προς όλες τις πλευρές, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, διότι «όπως αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερβαίνει το μέτρο της αναγκαίας άμυνάς του, εξακολουθούν να υφίσταται όμηροι και η ομηρία συνιστά χειρότερη αποτύπωση της παραβίασης ανθρώπινης αξίας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *