Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με τα θέματα της ακρίβειας και για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.
«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ιδίως στα θέματα της ακρίβειας. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη εδώ και μήνες; Η τιμή μέσω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Το κύριο ερώτημα είναι γιατί είναι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα; Η απάντηση είναι: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για να πέσουν οι τιμές ρεύματος, «δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Δεν θα έχουμε λεφτόδεντρα, θα κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική». Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αποσύνδεση του χρηματιστηρίου ρεύματος από τις τιμές.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το χρηματιστήριο ρεύματος, σημείωσε: «Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το νομοθετούσε. Ξεκίνησε η εφαρμογή του επί ΝΔ. Έχεις ένα νομικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ, αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης αυτό το πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα. Δεν γνωρίζω άλλη αγορά εγώ που οι πάροχοι έχουν μηδενικό ρίσκο».
«Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις ο πρωθυπουργός; Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως είναι δολοφονικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι περιμένει ο πρωθυπουργός εδώ και 8 μήνες να πάρει αποφάσεις. Πριν από 1 μήνα βγήκα στη Βουλή και ανέλυσα τα υπερκέρδη. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεν υπάρχουν τα υπερκέρδη, στη Βουλή παραδέχθηκε πως υπάρχουν και ακόμη ψάχνουν να δουν πόσα είναι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας», σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βιώσιμη.
«Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 25% με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο. Και δεσμευθήκαμε πως θα αυξήσουμε εκ νέου τον κατώτατο μισθό. Και αναγκάστηκε και ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί πως θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και πέρυσι με ανάπτυξη 9% ο κ. Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο κατά μόλις 2%».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη για διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες.
Σημείωσε πως οι εξαγγελίες που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της κυβέρνησης τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά. «Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πολύ λιγότερα από τα λεφτά που δαπάνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πού πήγαν τα 40 δισ. ευρώ; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «το ζήτημα της κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι απολύτως εμφανές. Όταν μιλάει ο λογαριασμός και τη τσέπη σου η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη».
«Το ζήτημα για εμάς όμως – επειδή έχω και εμπειρία, μιας και είμαι παλαιότερος- αυτό που με απασχολεί δεν είναι αν θα έχω υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους γιατί πιστεύω πως έχουν κριθεί οι εξελίξεις. Νομίζω ότι το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της χώρας την επόμενη ημέρα. Εάν εξαντλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 4ετία, θα εξαντλήσει τη δυνατότητα να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά θα εξαντλήσει και τα δικά μας πολεμοφόδια. Εάν για ένα χρόνο συνεχίσει την πολιτική απάθειας και αδράνειας απέναντι στα όσα συμβαίνουν, θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Και είναι άδικο να έχουμε εμείς ξανά να αντιμετωπίσουμε εκ νέου μια ανθρωπιστική κρίση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η σφοδρή αντιπαράθεση θα προκαλέσει τοξικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: «Τη δεκαετία του 80 η τοξικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στη χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι που να μην είναι συνηθισμένο στη χώρα. Στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι υπάρχει μια πιο λελογισμένη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων με εξαίρεση τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην επίλυση του Μακεδονικού. Δημιούργησε ένα κλίμα με μια εθνικολαϊκιστική προσέγγιση που έκανε κακό στη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με διαφορετικές χώρες», συνέχισε. Εκτίμησε πως ήταν λάθος επιλογή η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και «την κατάλαβαν γι αυτό δεν έστειλαν εκ νέου υλικό».