Αυγενάκης: «Το αγροτικό δεν είναι ένα bras de fer παραγωγών και κυβέρνηση, ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται» – Τι είπε για την αναθεώρηση του ΚΑΠ 

avgenakis 2122112121.jpg

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε σήμερα (14.12.2024) ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες δεν βρίσκονται σε μια μορφή bras de fer και επισήμανε ότι ο διάλογος συνεχίζεται.

Από την άλλη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα πραγματοποιηθεί στις 26.2.2024 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας.

Τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, όπως δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και τη χθεσινή έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης, αποφέροντας διπλό όφελος για τους αγρότες.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο του διαλόγου που έγινε χθες στην τρίωρη σύσκεψη των αγροτών με τον Πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι ήταν ειλικρινής, πολιτισμένη και εξαιρετικά ποιοτική και στο τμήμα που αφορά τη συζήτηση με το 15μελές των εκπροσώπων των μπλόκων, όσο και της ΕΘΕΑΣ, που είναι το συνδικαλιστικό τριτοβάθμιο όργανο των αγροτών.

«Ήταν διαβασμένοι. Ήξεραν που να φθάσουν και αυτό τους τιμά», είπε. Και μάλιστα, όπως σημείωσε, αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας επανειλημμένως ότι τον εμπιστεύονται και ότι αξιολογούν θετικά το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 15μελές των αγροτών που εκπροσωπούν τα μπλόκα, από τα θεσμικά τους όργανα, αλλά και από τους μεμονωμένους αγρότες και τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτόνωση.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών και στις προτάσεις της κυβέρνησης, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε:

1. Αγροτικό πετρέλαιο: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2022 και 2023 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέστρεψε 160 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 ανακοίνωσε επιστροφή 83 εκατ. ευρώ. με τα 40 εκατ. εξ αυτών να δοθούν προκαταβολικά. Επισημαίνοντας ότι αυτά μπορεί να δώσει με τα δεδομένα αυτής της στιγμή, καλώντας τους τον Ιούλιο, όπου θα υπάρχουν δεδομένα για την πορεία της οικονομίας, να υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως για το 2025 πάμε με χαρακτηριστικά μονιμότητας σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Και τόνισε ότι όσο εξελίσσεται η οικονομία τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ενίσχυση των κλάδων που χρειάζονται στήριξη.

Παράλληλα έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους η οποία συμφωνήθηκε να συνεχισθεί με τον κ. Πετραλιά, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

2. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Όπως είπε πέραν της μείωσης του τιμολογίου κατά 10% που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Agrotica, ανακοινώθηκαν οι εξής τιμές :

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 26 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ. Υπενθύμισε δε την κοινή στάση στο ζήτημα αυτό από τις εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που μετέχουν στην ομάδα των EUMED-9.

4. Οι ελληνοποιήσεις. Γίνονται ήδη έλεγχοι από μικτά κλιμάκια, σε όλο το φάσμα της αγοράς, από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στην τιμή του γάλακτος. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους έντιμους μεταποιητές αλλά και τους καταναλωτές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των αγροτών, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τες «λελογισμένες», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Αθήνα, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η αντίδραση και η λήψη μέτρων είναι αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, σαφέστατα αρνητική, όπως και κάθε εξέλιξη που θα αναστάτωνε την αγορά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτρέψει.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το ΥΠΑΑΤ, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με τη στάση τους απέδειξαν ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ ήταν και είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός για τη Θεσσαλία υπάρχει ειδική ρύθμιση για πάγωμα δύο ετών των οφειλών και συνολικά 7ετή ρύθμιση.

«Το αγροτικό δεν είναι ένα bras de fer μεταξύ των παραγωγών και της κυβέρνησης. Έχουμε μια πορεία που θέλει συνεχή διάλογο και συνεννόηση λόγω των διεθνών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης. Το ΥΠΑΑΤ είναι το σπίτι των αγροτών και ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *