Άδωνις Γεωργιάδης: Ανοιχτό το υπουργείο στον κοινωνικό διάλογο για πολιτικές που θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας – Η ανεργία ήταν στο 17,6% πριν 4 χρόνια και τώρα είναι 10%

adonis-aoe-AICESIS41111111.jpg

 

«Ανοιχτό στον κοινωνικό διάλογο είναι το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές που θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας».

Το συνέδριο διοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, βασική επιδίωξη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ο πληθωρισμός έχει πλήξει πάρα πολύ τα εισοδήματα, κυρίως των ευάλωτων πολιτών, είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία των επίσημων φορέων και οργανισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργία της χώρας, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 17,6% και, σήμερα, μειώθηκε στο 10%, ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην πτώση της ανεργίας των νέων.

«Απέχουμε αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,5%), αλλά έχει η ανεργία έχει μειωθεί αισθητά και οι οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τετραετία είναι καλές» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι, στο τέλος της παρούσας θητείας της κυβέρνησης, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας θα φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι οι ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν, ιδίως στο μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα τις αντιμετωπίσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε η οποία χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, όπως είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει στην παγκόσμια αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη.

Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα για upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (επανεκπαίδευση) του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιάννης Πάιδας, δήλωσε ότι πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές για την ενίσχυση τόσο του ρόλου των κοινωνικών εταίρων όσο και της συμμετοχής τους στη δημόσια διαβούλευση για την εφαρμογή εργασιακών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι επιτακτική ανάγκη η διαμεσολάβηση και η ενεργός παρέμβαση των κοινωνικών φορέων για την ανάληψη συντονισμένης δράσης και παραγωγής πολιτικών για την άμβλυνση της ανισότητας στον κόσμο της εργασίας.

Όπως ανέφερε, «εκτός από το μισθολογικό χάσμα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με κίνητρα και προγράμματα το ζήτημα της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, που αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας ζωτικά την παραγωγικότητα, την κινητικότητα των εργαζομένων και το διεθνές εμπόριο. Η προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους στην αγορά εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, είναι η σημαντικότερη πρόκληση μέσα σε ένα περιβάλλον αντιθέσεων και κρίσεων, διότι διαμορφώνει το έδαφος για συναινέσεις και συνέργειες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Πάιδας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η διατήρηση της διεθνούς αβεβαιότητας επιδεινώνει τους μακροοικονομικούς δείκτες και τις προσδοκίες και, σε μεγάλο βαθμό, οδηγεί σε αναστολή των επενδύσεων ή σε καθυστερήσεις όσον αφορά την υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων επενδυτικών κινήσεων. Ο πληθωρισμός, όπως έχει εξελιχθεί, μειώνει το πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, με σημαντικό αντίκτυπο στους πραγματικούς μισθούς και στην αγορά εργασίας, όπου παρατηρείται επίταση των ανισοτήτων μεταξύ διαφόρων μορφών απασχόλησης. Όλα αυτά αναμφίβολα συντείνουν στην όξυνση των ανισοτήτων, στη διεύρυνση των επισφαλών θέσεων εργασίας και στην έκθεση των πιο ευάλωτων σε νέους κινδύνους αποκλεισμού.

Επομένως, απαιτείται μία εξωστρεφής και συμπεριληπτική αντιμετώπιση όλων των κρίσεων. Σήμερα, οφείλουμε οι θεσμικοί εταίροι να εργαστούμε σκληρά προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης του κοινωνικού διαλόγου, με στόχο την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία» υπογράμμισε ο κ. Πάιδας και προσέθεσε ότι η ΟΚΕ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την AICESIS, έχει αναλάβει, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δυναμικές πρωτοβουλίες διαλόγου, που υπερβαίνουν τα στενά σύνορα των εθνικών κρατών ή τις στρατηγικές επιδιώξεις των περιφερειακών συμμαχιών.

«Η ΟΚΕ δεν ακολουθεί και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις ως παρατηρητής, αλλά συνδιαμορφώνει την ατζέντα σε όλα τα επίπεδα ενδιαφέροντος: από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, τις νέες δεξιότητες, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων, τη διαχείριση της πολιτικής προστασίας, αλλά και σε επίκαιρα θέματα, όπως της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού έως και την ατζέντα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ύπαρξης των θεσμών του κοινωνικού διαλόγου.

Η διεθνής, αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, μετά την πανδημική, ενεργειακή και προσφυγική κρίση, υφίστανται σημαντικούς κλυδωνισμούς και μετασχηματισμούς, που αγγίζουν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.
 Όμως, οι νέες προκλήσεις προέρχονται και από τις νέες ευκαιρίες, που εμφανίζονται, εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου, της ραγδαίας εισόδου της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, καθώς και της ανάγκης προσαρμογής στην κλιματική κρίση με επενδύσεις σε ανθεκτικότερες υποδομές.

Σε αυτήν τη νέα φάση υπεισέρχονται και ειδικές συνθήκες, όπως είναι η πανδημία και η εμπειρία διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού, που αυτή επέφερε, η δημογραφική ανισορροπία, που εντοπίζεται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και οι διακυμάνσεις των μεταναστευτικών ροών.

Κατά το δυνατόν, η πορεία προς το 2050 θα μας βρει σε μία κατάσταση όπου οι νέες γενιές θα μπορούν να αισθάνονται την οικονομική πρόοδο σε έναν πλανήτη που θα είναι βιώσιμος, με λιγότερες συγκρούσεις και με περισσότερη δημοκρατία, σε μία ανοιχτή κοινωνία με ισχυρότερα θεσμικά αντίβαρα» τόνισε ο κ. Πάιδας.

Ωστόσο, παρά την αισιόδοξη προσέγγιση που εξέφρασε ως προς την κατεύθυνση μίας συμπεριληπτικής οικονομίας και ανάπτυξης προς όφελος των πολλών, ο κ. Πάιδας διαπίστωσε ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι περισσότεροι σήμερα, καθώς, όπως είπε, οι σωρευμένες κρίσεις, η κόπωση των κοινωνιών, η άνοδος του εξτρεμισμού, οι οξείες αντιθέσεις και ανισότητες, δεν προοιωνίζουν ένα μονοπάτι σταθερότητας, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

Προσμετρώντας όλους αυτούς τους παράγοντες, ο πρόεδρος της ΟΚΕ επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), Gilbert Houngbo, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά των ανισοτήτων ήταν πάντα στην «καρδιά» του έργου της ΔΟΕ, όμως, με δεδομένο ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες, για να καταπολεμηθούν και αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλη την υφήλιο.

Όπως ανέφερε, αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πρόσβαση στην κατάρτιση και στην εκπαίδευση, οι ποιοτικές υπηρεσίες, η προστασία όλων των εργαζομένων και ο δίκαιος επιμερισμός των κόπων τους.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, πρέπει να εξασφαλιστούν η συμπεριληπτικότητα, η ποικιλομορφία, καθώς και η καθολική και πλήρης κοινωνική κάλυψη όλων των πολιτών.

Ο πρόεδρος της AICESIS, John H. Jacobs, δήλωσε ότι η επίτευξη της οικονομικής και της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως προϋποθέτει μία πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις περιφερειακές και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τις εθνικές προκλήσεις και δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν κοινωνικοί εταίροι και μέλη οικονομικών και κοινωνικών συμβουλίων και παρόμοιων θεσμών από 40 χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (AICESIS, ILO, IOE, ITUC OECD, UNCTAD, UN DESA, World Econοmic Forum), καθώς και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα συζητηθούν ζητήματα, όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους. Θα παρουσιαστούν οι απόψεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών σχετικά με την πρόκληση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας και τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Επιπλέον, θα κατατεθούν εθνικές εμπειρίες για τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας και θα συζητηθούν προτάσεις για την ενίσχυση αυτού του ρόλου στην προώθηση της ισότητας. Τέλος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της σχετικής παγκόσμιας έρευνας των ΔΟΕ και AICESIS.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *