Άδ. Γεωργιάδης – Υπουργείο Εργασίας: Απάντηση στη Βουλή για τις απολύσεις σε δομές κέντρου πρόνοιας στην Κρήτη

georgiadis 3.jpg

Στην ερώτηση με θέμα: «Για τις απολύσεις στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

Πρωτολογία

«Κύριε Συντυχάκη, εγώ μπορώ να σας απαντήσω μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τα οικονομικά ζητήματα. Για τα γενικά ζητήματα πολιτικής του Κέντρου Πρόνοιας θα πρέπει να κάνετε ερώτηση στην κυρία Ζαχαράκη που είναι πλέον η αρμόδια Υπουργός. Σε αυτό το υπουργείο εμπίπτει το κομμάτι της Πρόνοιας. Να σας πω μόνο ότι για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν το απαξίωσε, αλλά το 2022 έδωσε και 600.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση πέραν του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί από τον προϋπολογισμό, για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση ανέβασε τον προϋπολογισμό από 1,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022, στα 2,37 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ακριβώς για να συνεχίσει το κέντρο να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες που απολύτως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται για τον κόσμο. Τώρα, όλα τα άλλα τα οποία είπατε, για τη μετατροπή των διαφόρων σχέσεων εργασίας σε μόνιμο προσωπικό, φαντάζομαι εφόσον είστε βουλευτής αρκετά χρόνια – και άξιος συνάδελφος- γνωρίζετε ότι τρόπος μονιμοποίησης στο Δημόσιο, υπαλλήλων εκτός ΑΣΕΠ, ούτε υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει. Άρα αυτό που λέτε πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει. Για τα υπόλοιπα θα σας απαντήσει η αρμόδια Υπουργός κυρία Ζαχαράκη».

Δευτερολογία

«Κύριε συνάδελφε, είστε μάγος. Είπατε ταυτόχρονα το άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει αυτό το οποίο ζητάτε με την ερώτησή σας και ταυτόχρονα με κατηγορείτε γιατί δεν κάνω κάτι που είναι παράνομο. Η μη αποδοχή της προτάσεως του ΚΚΕ όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, έγκειται στο εξής απλό πράγμα. Ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια δημιουργίας του Ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα ότι για να μονιμοποιηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να περάσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Γιατί αν ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε Υπουργός θα μπορεί να διορίζει μονίμους στο Δημόσιο. Εμένα ως Υπουργό, θα με συνέφερε να είχε αναθεωρηθεί το άρθρο 103 και να μπορώ να διορίσω τους φίλους μου στο Δημόσιο, αλλά δεν είναι σωστό.

Άρα, δεν το απορρίψαμε γιατί είμαστε κακοί και εσείς καλοί, το απορρίψαμε γιατί δεν είναι σωστό. Τώρα, αφού το απορρίψαμε ακριβώς διότι δεν είναι σωστό, αυτό που ζητάτε με την ερώτησή σας είναι και παράνομο.

Με ρωτάτε γιατί δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο γιατί και εγώ και εσείς έχουμε ορκιστεί πίστη στο ίδιο Σύνταγμα, άρα δεν μπορούμε να παρανομήσουμε.

Άρα παρακαλώ πολύ η μισή σας ερώτηση να διαγραφεί ως παράνομη. Τα υπόλοιπα θα τα ρωτήσετε στην κυρία Ζαχαράκη, δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου κύριε συνάδελφε. Δεν κάνουμε δεξιώσεις εδώ. Εδώ είναι Βουλή και είμαστε Κυβέρνηση.

Η κυρία Ζαχαράκη έχει την αρμοδιότητα. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα Υπουργού Εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας αφορά σε όλους τους εργαζομένους όλων των μορφών εργασιακών σχέσεων δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ούτε λέει ο Υπουργός Εργασίας «μπείτε όλοι στο δημόσιο να γίνετε μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Όσον αφορά την πολιτική του Κέντρου Πρόνοιας όμως, τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει, την πολιτική που θα ασκήσει η Κυβέρνηση θα ρωτήσετε την αρμόδια Υπουργό.

Τέλος, ως προς τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν τα είπατε σωστά. Πέρυσι ο προϋπολογισμός ήταν 1,35 εκατομμύρια. Προσθέσαμε εκτάκτως 600.000, δηλαδή έγινε 1,955 εκατομμύρια και φέτος ο προϋπολογισμός έγινε 2.355.000. Δηλαδή έχει ανέβει πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι.

Αν χρειαστεί έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψει περισσότερες ανάγκες και μας το ζητήσει η αρμόδια Υπουργός, η Κυβέρνηση θα καλύψει το αίτημα γιατί αντιθέτως σε ό,τι πιστεύετε εσείς, τα κέντρα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς και τα υποστηρίζουμε.

Θα μου επιτρέψετε να πω και ένα τελευταίο σχόλιο. Αυτή η κασέτα του «ό,τι κάνει η Κυβέρνηση, το κάνει γιατί έχει ως κρυφό στόχο να πάει να τα δώσει όλα σε ιδιώτες», την παίζατε και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση.

Δεν πήγε και πολύ καλά στην Αριστερά. Προτείνω να αλλάξετε λίγο την κασέτα μπας και συνεννοηθούμε σαν άνθρωποι. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα να τα πάμε όλα σε ιδιώτες, ούτε ενδιαφέρονται οι ιδιώτες για τα πάντα, όπως παραδείγματος χάρη αυτά.

Αυτά αποτελούν προϊόν Κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζει η Κυβέρνηση την ευθύνη του Κράτους για αυτά, και δεν θα αφήσει κανέναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη έξω από αντίστοιχες υπηρεσίες».

Στην ερώτηση με θέμα: «Για το εργατικό ατύχημα του 22χρονου ξενοδοχοϋπαλλήλου στην περιοχή Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, στην Κρήτη», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

 

Πρωτολογία

«Καταρχάς ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο είναι απολύτως καταδικαστέο, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έστειλε αμέσως κλιμάκιο ελέγχου, πιστοποίησε την παράβαση της αδήλωτης εργασίας, έβαλε το σχετικό πρόστιμο και ενημέρωσε τις τοπικές αστυνομικές αρχές καθόσον το ζήτημα αυτό έχει και αστυνομικές και ποινικές προεκτάσεις.

Άρα, όχι μόνο δεν είχαμε καμία διάθεση να συγκαλύψουμε τίποτα αλλά αντιθέτως ενεργήσαμε σε πρώτο χρόνο, αμέσως, τηρώντας όλη την προβλεπόμενη νομοθεσία.

Τώρα, στο αν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα: Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εργάστηκε τρεις μέρες. Σύμφωνα πάντα με ότι λένε οι εκθέσεις της Επιθεωρήσεως και των δηλώσεων του ιδίου.

Ναι, είναι η απάντηση που σας δίνω. Για αυτά που έπρεπε να πληρωθεί για τις τρεις ημέρες εργασίας του, πληρώθηκε. Η επιχείρηση πλήρωσε το ανάλογο πρόστιμο. Είπε ότι θα του πληρώσει τα έξοδα θεραπείας στο νοσοκομείο, με τη διαφορά ότι τελικά δεν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αλλά κρίθηκε από τους γιατρούς ότι χρειάζεται νοσηλεία κατ΄ οίκον. Ζήτησα και ο ίδιος επικοινωνία με την επιχείρηση, και ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των δικηγόρων της επιχειρήσεως και των δικηγόρων του Εργατικού Κέντρου για να ορίσουν ποιες πρέπει να είναι οι δαπάνες που πρέπει να επωμιστεί η επιχείρηση για το πολύ άσχημο αυτό ατύχημα.

Επικοινώνησα ο ίδιος με την οικογένεια του συγκεκριμένου ανθρώπου και είμαι και τώρα στη διάθεσή τους και εάν μπορεί να κάνει το κράτος κάτι παραπάνω ασφαλώς και να το κάνουμε.

Άρα πρώτον, καμία διάθεση συγκάλυψης. Δεύτερον, άμεση επέμβαση των αρχών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τρίτον, εξάντληση της αυστηρότητας της νομοθεσίας. Και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση: ανοχή στη μαύρη ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία από αυτή την Κυβέρνηση και από εμένα προσωπικά δεν υπάρχει καμία απολύτως.

Αντιθέτως, παρακαλώ κάθε σχετική καταγγελία να γίνεται στο 1555 και θα πηγαίνει ο έλεγχος αυθωρεί και παραχρήμα. Είμαστε εχθροί της μαύρης ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, βλάπτει όχι μόνο τον εργαζόμενο, προφανώς πρωτίστως αυτόν, αλλά όλο το σύστημα και την κοινωνία».

 

Δευτερολογία

«Καταρχάς κύριε συνάδελφε δεν απολογούμαι έναντι κανενός εργοδότου. Σας είπα ο συγκεκριμένος εργοδότης παρανόμησε, του βάλαμε το αυστηρότερο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και για όλα τα σωστά που αναφέρατε, ενημερώσαμε την αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη.

Συγνώμη, αλλά στο δυτικό κόσμο αυτά είναι όλα όσα μπορεί να κάνει ένας Υπουργός. Δεν πάει ο Υπουργός να δείρει, ούτε να αυτοδικήσει. Ενημερώνει τις κρατικές αρχές και ακολουθεί αυτά που λέει ο νόμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαντλήσαμε όλη την αυστηρότητα του νόμου στον κακό αυτόν εργοδότη που παρανόμησε και πολύ κακώς έκανε.

Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι κάθε εργοδότης ο οποίος δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία είναι κακός εργοδότης και πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Οι αυτοδικίες γενικά εμένα δε μου αρέσουν. Έχουμε κρατικές αρχές, η αυστηρότητα είναι δεδομένη, η νομοθεσία μας είναι αρκετά αυστηρή σε αυτά τα θέματα.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αποτελεί ήδη για κάποιες επιχειρήσεις, και θα αποτελέσει και για τις υπόλοιπες, συν τω χρόνω, πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να μην μπορεί να κλέβει ο εργοδότης τις υπερωρίες και να μην μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματά του. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εργαζόμενος αυτός, δούλευε τρεις μέρες, άρα τα δεδουλευμένα, οι μισθοί και τα υπόλοιπα υπολογίζονται ανάλογα του χρόνου εργασίας που ήταν ελάχιστος, όπως καταλαβαίνετε. Τρεις μου είπαν εμένα, δέκα λέτε εσείς, δεν αντιλέγω εγώ, αλλά και το δέκα δεν αλλάζει, ίδια συζήτηση είναι. Δεν ήταν ένας εργαζόμενος που αμειβόταν μαύρα πέντε χρόνια για να μπορούμε να βάλουμε ένα πρόστιμο να πληρώσει τα πέντε χρόνια.

Ήταν δέκα μέρες, αναγκαστικά πηγαίνεις με αυτό που έχεις στα χέρια σου, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αλλά δεν έχουμε καμία, τέλος πάντων, δικαιολόγηση για τον εργοδότη, πολύ κακά ενήργησε ο εργοδότης, απαράδεκτος.

Σας λέω όμως ότι η επιβολή του νόμου πήγε στο πιο αυστηρό πλαίσιο που μπορούσε να πάει, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ».

Ολόκληρες οι απαντήσεις στα ακόλουθα link:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *