Ά. Σκέρτσος: Πάμε στις κάλπες με καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, αυτοδυναμίας αλλά και ευρύτερων συνεργασιών

skertsos e1686420408710

Τα εκλογικά διλήμματα και η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος προς τους πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από την είδηση εξάρθρωσης τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Επικρατείας συνεχάρη τις αρχές, την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την ΕΥΠ, τις εισαγγελικές αρχές. «Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση και μας θυμίζει την καλή πλευρά του κράτους και τη δουλειά που πρέπει να κάνει στο να προλαμβάνει το έγκλημα. Θέλουμε τέτοιου τύπου ετοιμότητα από τις κρατικές υπηρεσίες, να προσθέτουν στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών – και αυτό πέτυχαν. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, είναι μια δημοκρατική χώρα. Χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και εργαλεία που έχει στα χέρια της, ώστε να μπορέσει να εμπεδώσει αυτό το αίσθημα ασφαλείας». Χαρακτηρίζοντας δε, τους συλληφθέντες ως επικίνδυνα άτομα, επεσήμανε ότι ήταν ένα δίκτυο με διοίκηση από το εξωτερικό και στόχο «να καταφέρει πολύ σημαντικό πλήγμα στην καρδιά της Αθήνας».

Αλλάζοντας θέμα, στα των εκλογών, «βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε τη θητεία μας, όπως εξ αρχής είχε δεσμευθεί με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο ο πρωθυπουργός. Είμαστε μόλις λίγες εβδομάδες από το τυπικό τέλος της τετραετίας. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κρίσεις υγειονομικές, ενεργειακές, πληθωριστικές. Μια χρηματοπιστωτική κρίση, μια αναταραχή σε κάποιες τράπεζες της Αμερικής και της Ευρώπης, κρίσεις στα σύνορά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση κάνει την αδυναμία της στυλ». Και τούτο γιατί «οι κυβερνήσεις συνεργασίας νομοτελειακά οδηγούν σε περιπλοκές στη διακυβέρνηση, σε πιο αργές ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων – το είδαμε στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων. Είδαμε πόσο δυσκολεύτηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για να μειώσουν το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος».

Επιπλέον, «έχουμε κάνει μια έρευνα και έχουμε δει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην υπόλοιπη Ευρώπη φέρνουν από μισή ως μία μονάδα λιγότερη ανάπτυξη στο ΑΕΠ της ακριβώς γιατί είναι δυσκίνητες. Η Ελλάδα, μια χώρα που χρειάζεται να κάνει άλματα για να φθάσει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, χρειάζεται μια δυναμική κυβέρνηση να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να βελτιώσουμε το εισόδημα των πολιτών, να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους και τις εισφορές».

Και προσέθεσε: «Εμείς έχουμε μια καθαρή πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι, λέμε ότι πρέπει να κριθούμε και να συγκριθούμε. Από την αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω μια πρόταση από τα ίδια. Η ίδια και απαράλλακτη συνταγή, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες ιδέες, το ίδιο ύφος εξουσίας […] Εμείς έχουμε μια καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, αυτοδυναμίας αλλά και ευρύτερων συνεργασιών από τον κ. Μητσοτάκη, και μια από τα ίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ, και μια πρόταση ακυβερνησίας από το ΠΑΣΟΚ. Θέτει όρους που είναι εξωπραγματικοί και αντιδημοκρατικοί – και θέλω να είμαι πάρα πολύ αυστηρός σε αυτό». Ενώ όπως επεσήμανε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «η πρώτη και κρίσιμη κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Εκεί πρέπει οι πολίτες να δείξουν ότι δεν μπορούν να συμβιβασθούν με προτάσεις που θα σύρουν τη χώρα σε ακυβερνησία σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη χώρα, ο οποίος άνοιξε τη διακυβέρνηση σε ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα – εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, άφησα τη θέση μου για να στηρίξω την προσπάθεια και το όραμά του, στο οποίο πιστεύω πολύ. Κουράστηκα προσωπικώς, όπως και πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου, να χάνονται ευκαιρίες για τη χώρα μας και να έχουμε ένα κράτος και μια οικονομία που δεν βρίσκονται στην πρωτοπορία, όπως αξίζει στην Ελλάδα». Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε την αντιπολίτευση για «πολιτική ανασφάλειας» με όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες περί αποστασιών κ.ο.κ. «Μιλάνε με συνθήματα και φαντάσματα του 20ού αιώνα και του μετεμφυλιακού κράτους, για προβλήματα του 21ου αιώνα», σχολίασε επίσης.

Δήλωσε δε, θιασώτης μιας ρήσης του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η παράταξη κινείται πέρα και πάνω από τις ταμπέλες του Κέντρου, της Αριστεράς και της Δεξιάς. Και, συμπλήρωσε, «υπηρετεί εθνικές ανάγκες, λύνει προβλήματα, χωρίς παρωπίδες, δόγματα. Στην ενεργειακή κρίση, η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε και επιβλήθηκε, τελικά, πλαφόν, στην τιμή του φυσικού αερίου. Επέβαλε έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Αυτό είναι μια φιλελεύθερη ή κεντροαριστερή πολιτική; Πώς θα την χαρακτηρίζατε; Εγώ θα έλεγα ότι είναι μια αναγκαία πολιτική, όταν βλέπουμε ότι οι αγορές δεν λειτουργούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός και ο ηγέτης που παίρνει τέτοιες αποφάσεις αδογμάτιστα για το καλό της πατρίδας», υπογράμμισε.

Όμως, συνέχισε, «είδαμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ένα κράτος που σε κάποιες εκφάνσεις του είναι ακόμη κολλημένο στον 20ό αιώνα». Όμως, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που «έχει συγκρουσθεί με τις πιο σκληρές και προβληματικές ΔΕΚΟ, με την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, με το λιμάνι. Όταν όλοι οι άλλοι πολιτικοί χώροι ήταν απέναντι». Εν κατακλείδι, «ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι και γιατί συνέβη στα Τέμπη, γιατί ποτέ δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό. Είμαστε απέναντι σε κάθε λογική ήσσονος προσπάθειας, ανευθυνότητας και συγκάλυψης στο Δημόσιο. Θέλουμε ένα κράτος που θα τιμά τον κάθε πολίτη και κάθε φορολογούμενο για τα χρήματα που δίνει στο κράτος […] για αυτό διεκδικούμε ανανέωση της εντολής για να ολοκληρώσουμε το έργο».

Επανερχόμενος, στο κλείσιμο, στα των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε πίνακα νόμων – «προοδευτικών πολιτικών», όπως είπε, τους οποίους, όμως, νόμους καταψήφισε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. «Όταν μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις, πρέπει να είμαστε και σοβαροί και συνεπείς», ζήτησε συμπερασματικώς.

Στο τελευταίο ερώτημα της συνέντευξης αν θα έχει και άλλες αρμοδιότητες στο δρόμο προς τις κάλπες, ο ‘Α. Σκέρτσος απάντησε: «Προς το παρόν μένω σε αυτές που έχω».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *