Το μέλλον του κλάδου της Υγείας στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού – Έδωσε το παρών ο Άδωνις Γεωργιάδης

4 2

Το μέλλον του κλάδου της Υγείας, “The Future of Health”, ήταν το θέμα της δεύτερης εκδήλωσης του κύκλου συζητήσεων “CEO Breakfast – The Future of…”, που διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, για τη διερεύνηση των τάσεων και  των προοπτικών στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, όπως διαμορφώνονται στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ήταν ο κ. Bogi Eliasen, Διευθυντής Υγείας στο Copenhagen Institute for Future Studies & Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Δανίας στην UNESCO.

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, προλογίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, συζητήσαμε, παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων, της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και από το αποτύπωμα που άφησε η πανδημία του κορονοιού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στα εθνικά συστήματα υγείας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Eliasen του Copenhagen Institute for Future Studies, ενός ιστορικού οργανισμού ο οποίος μέσω της μελέτης δεδομένων προσπαθεί να προβλέψει πιθανές εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η τηλεϊατρική, οι εικονικοί θάλαμοι, η ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εδώ. Το ΕΒΕΑ με δράσεις και πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στο μέλλον, επιδιώκει να παρέχει στις επιχειρήσεις – μέλη του τα κατάλληλα εργαλεία πληροφορίας και γνώσης προκειμένου να τα εντάξουν στην στρατηγική και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να θωρακιστούν όσο αυτό είναι δυνατόν απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, δήλωσε: «Με μεγάλη μας χαρά ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας της Ειδικής Γραμματείας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το μέλλον του κρίσιμου τομέα της υγείας, σε συνάρτηση με τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Ποιος θα είναι ο ρόλος των λειτουργών της υγείας σε ένα μέλλον με πανίσχυρα διαγνωστικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Ποιος είναι ο ρόλος του νοσοκομείου του μέλλοντος και της δημόσιας πολιτικής υγείας;

Ποια η θέση και η αξία των δεδομένων στη μάχη για την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής αλλά και της ευζωίας; Πώς θα μετατοπιστεί το κέντρο βάρος από τη θεραπεία στην πρόληψη και τι πρέπει να περιλαμβάνει η έννοια της πρόληψης στο μέλλον; Στη μετά-COVID εποχή, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις του δημόσιου συστήματος υγείας και να εμβαθύνουν τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, το κρίσιμο πρώτο βήμα για να χτίσουμε την Υγεία του αύριο είναι να θέσουμε από σήμερα τα σωστά ερωτήματα».

Την εμπειρία του ως προς την Υγεία, τόσο ως πρώην Υπουργός Υγείας όσο και ως νυν Υπουργός Ανάπτυξης στον τομέα της υγείας μετέφερε στο κοινό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως επισήμανε: «Η φαρμακευτική καινοτομία και η καινοτομία στην υγεία γενικά είναι κάτι καταπληκτικό. Καταρχήν σώζει ζωές, επομένως η ανθρωπότητα έχει να κερδίσει πολλά από αυτή την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα, ίσως πολλά περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο τομέα της ζωής. Το θέμα είναι το πώς θα βρεις έναν τρόπο να συνδυάσεις την καινοτομία στον τομέα της υγείας, που είναι απολύτως αναγκαίο και ευπρόσδεκτο, με έναν προϋπολογισμό που δε θα βλάψει τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Από τη μία έχεις την ευθύνη να παρέχεις στον κόσμο την καλύτερη δυνατή υγεία, όμως, η βιώσιμη οικονομία είναι επίσης σημαντική για να σώσεις ζωές, οπότε αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο γίνεται μεγάλη πρόκληση για τη διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι η ευθύνη του κράτους είναι να παρέχει τη φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπήρξε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος καθώς και ότι νομοθετήθηκε η «φαρμακευτική επένδυση», δηλαδή η φαρμακευτική μεταρρύθμιση του clowback, η οποία πυροδότησε επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα από 600 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «να  χρησιμοποιήσουμε το μέλλον της υγείας με πιο έξυπνο τρόπο και έτσι στο τέλος θα είναι ένας χώρος επένδυσης και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Οι επενδύσεις αυτές θα μας δώσουν περισσότερο εισόδημα για το κράτος- και όσο περισσότερο το εισόδημα του κράτους, τόσο θα μπορούμε να παρέχουμε και βελτιωμένες υπηρεσίες στους πολίτες μας μέσω της καινοτομίας. Αυτή είναι η λύση να δούμε την καινοτομία όχι ως φορτίο αλλά ως μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον».

«Η βιοτεχνολογία πιθανότατα θα είναι τόσο σημαντική τον επόμενο μισό αιώνα όσο οι υπολογιστές τον προηγούμενο», τόνισε στην παρουσίασή του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Bogi Eliasen, και «η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε στο μέλλον, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε». Οι κύριες τάσεις που θα πλαισιώσουν την υγεία τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η χρήση των δεδομένων και των ψηφιακών λειτουργιών, αλλά κυρίως η νέα βιολογία, δηλαδή η γονιδιωματική και άλλες τεχνικές.

Σχετικά με τα συστήματα υγείας, ο Eliasen, τόνισε ότι στις σύγχρονες συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν και μετά την πανδημία του covid-19, υπάρχει μια αυξανόμενη δημόσια και προσωπική εστίαση στην υγεία, καθώς και μια γενική αλλαγή στην ιδέα του τι σημαίνει να είσαι υγιής. Σήμερα ένα σύστημα υγείας, δεδομένης και της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης, χρειάζεται να επικεντρωθεί στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και στη διασύνδεση της δημόσιας υγείας με την εξατομικευμένη θεραπεία. 

Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να είναι βιώσιμο ένα μοντέλο για τη φροντίδα υγείας, ο κ. Eliasen είπε ότι θα πρέπει υπάρξουν νέοι τομείς εστίασης στην υγειονομική περίθαλψη:

•             Ευημερία κατά τη διάρκεια της ζωής

•             Μετάβαση από τη διάρκεια της ζωής στη διάρκεια της υγείας

•             Ασθενοκεντρική φροντίδα

•             Φροντίδα βασισμένη στην αξία με έμφαση στο αποτέλεσμα

•             Εξατομικευμένη υπηρεσία υγείας

•             Εντονότερη εστίαση στην πρόληψη – ξεκινώντας από τη δευτερογενή πρόληψη.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Αλεξία Σβώλου, δημοσιογράφος υγείας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *