Σε τροχιά μετεξέλιξης το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με μείωση της γραφειοκρατίας –  Η κάρτα εργασίας στον κλάδο της εστίασης

ANNA STRATINAKH 87867572

 

Στη μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές που όμως δεν θα θίγουν τον πυρήνα των βασικών εργασιακών κανόνων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, σε διαδικτυακή της παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή του συστήματος από τους ανθρώπους της εστίασης, με δεδομένο ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μια δυναμική μεταβλητότητα. «Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν αφορά σε μια στατική διαδικασία, αλλά μετεξελίσσεται», σημείωσε η κ. Στρατινάκη, επισημαίνοντας πως οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου «θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς επιχειρήσεων και εργαζομένων για την τήρηση των εργασιακών κανόνων, ώστε να μην θίγεται άμεσα το περιβάλλον του υγιούς ανταγωνισμού, όταν μιλάμε για δηλωμένη και αδήλωτη εργασία».

Όπως εξήγησε η κ. Στρατινάκη, η κάρτα εργασίας που θα εφαρμοστεί και στον κλάδο της εστίασης, ύστερα από μια σοβαρή και εκτεταμένη διαβούλευση με τους ανθρώπους της, «θα πηγαίνει πακέτο με μια σοβαρή απλοποίηση διαδικασιών μέσα στο αναβαθμισμένο πλέον ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο οποίο θα ενσωματωθεί και θα λειτουργεί και το λεγόμενο ψηφιακό ωράριο».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «η κάρτα εργασίας, θα μπει σε εστίαση, τουρισμό και λιανεμπόριο, με πολύ σοβαρά και προσεκτικά βήματα και με παράλληλες δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές, όπου αυτές απαιτούνται, ώστε να δημιουργήσουν την επόμενη ημέρα καλύτερη στόχευση για όλους τους εμπλεκομένους με τους προαναφερόμενους τομείς».

Σε ερώτηση για το εάν η χρήση του εργοσήμου θα μπορούσε να «λύσει τα χέρια» των ανθρώπων της εστίασης, κατά περίπτωση, η κ. Στρατινάκη εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το εργόσημο δεν είναι η λύση για υγιή ανταγωνισμό, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, αλλά αφορά σε μια λειτουργία της απασχόλησης που μπορεί να ταιριάξει σε άλλους κλάδους. Η εφαρμογή του θα δώσει “μπουστάρισμα” στην αδήλωτη εργασία και υποδηλωμένη και δεν το θέλουμε αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι «το εργόσημο μιλά για τυχαία εργασία, εργασία περιστασιακή και περιπτωσιακή» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε η χρήση του δεν συνάδει με τις αρχές της πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Διευκρίνισε δε, ότι πάνω στην αρχή υποστήριξης της πλήρους απασχόλησης αορίστου ή ορισμένου χρόνου στηρίχτηκε η πρόταση του κλάδου της εστίασης και αποτέλεσε τη βάση για τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση. Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε, ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίοι και θα απασχολούνται με πλήρη εργασία και όχι μερική από τους εργοδότες τους.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της, η ίδια επισήμανε ότι συζητείται ήδη με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το ζήτημα της μερικής αναπλήρωσης διαφόρων πόστων σε μια επιχείρηση, ιδίως από άτομα με βαθμό συγγένειας πρώτου βαθμού και «εξετάζουμε τρόπους ώστε και να μην υπάρχουν πρόστιμα και να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να το αντιμετωπίζουν το θέμα σε πραγματικό χρόνο».

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *