Περιφέρεια Αττικής: 11 + 7 Αλήθειες για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ

Με αφορμή την έκδοση κοινού ψηφίσματος από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας, σχετικά με το ζήτημα του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω, παραθέτοντας 11 αληθινά γεγονότα:

  1. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ήταν αυτή που διεκδίκησε και διασφάλισε κατά 100%, την απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 365 εκ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ σε Περιφέρεια της χώρας από την Ε.Ε., για υλοποίηση ενός και μόνον έργου. Αν σήμερα η υλοποίηση της Ανάπλασης του Φαληρικού και η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της Ευρώπης με βάση τις αρχές Bauhaus εξασφαλίζεται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη συστηματική  προσπάθεια της Διοίκησης και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής να βρουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς ταυτόχρονα να στερήσουν πολύτιμους πόρους για την εκτέλεση έργων και σε άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου.
  2. Τονίζουμε πως ο αρχικός προγραμματισμός, όταν ξεκίνησε το έργο από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, προέβλεπε τη χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά με πόρους της Περιφέρειας. Πόρους που δεν υπήρχαν ποτέ στα ταμεία μας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή μελετητικό σχεδιασμό της παρέμβασης, καθιστούσε εξαρχής αβέβαιη την υλοποίησή του. Το έργο ξεκίνησε χωρίς επαρκείς μελέτες για το σύνολο του και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, κι αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας, ιδιαίτερα εκείνοι που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, διαρκώς ισχυρίζονται ανακριβώς πως ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.
  3. Πριν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2023 η κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων, που κατέληξε στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος – «παρωδία», όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια, είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με τους Δημάρχους των δύο Δήμων, τους κ.κ. Κάρναβο και Ευθυμίου. Στη συνάντηση αυτή επίσης μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Καλλιθέας Δ. Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου Μ. Αντωνάκος και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας Φ. Παπαγιάννη.
  4. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης και στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις  συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ.€. Από τον Γ. Πατούλη επισημάνθηκε πως η θετική αυτή έκβαση, σηματοδοτεί την οριστική εξασφάλιση για την υλοποίηση ενός μεγάλου μητροπολιτικού έργου και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη δοθεί για την Α’ Φάση του έργου, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής. Οι πολίτες της Αττικής και κυρίως οι κάτοικοι των Δήμων που βρίσκονται γύρω από το χώρο που αναπλάθεται, θα χαίρονται ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους».
  5. Τονίστηκε ότι το έργο αποτελεί «σημαία», όχι μόνον για την Αττική, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Bauhaus  ( Βιωσιμότητα, Αισθητική,  Συμπερίληψη).
  6. Αμέσως μετά τη συνάντηση οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης έκαναν δηλώσεις, στις οποίες από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξέλιξη υλοποίησης του έργου.
  7. Είναι προφανές πως όλα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση της 10ης Μαρτίου που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής παρουσία του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε γνώση των δημοτικών συμβούλων που μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, αν και μεσολάβησαν τρεις ολόκληρες ημέρες, αν και επρόκειτο για ένα ζήτημα που απασχολεί δικαιολογημένα και τους δύο Δήμους.
  8. Για να είμαστε βέβαιοι πως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο Δήμων θα ενημερωθούν πλήρως και αναλυτικά για τα νέα δεδομένα του έργου, στην κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων παρέστη ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο της Comision-DG Regio κ. Καμπαράκη Βύρωνα (μέσω διαδικτυακής παρουσίας), τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Αλ. Καλογερόπουλο, τον προϊστάμενο της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑ Κ. Μαμαλούγκα Νίκο, την Επικεφαλής της μελετητικής Ομάδας μέλος του Αρχιτεκτονικού γραφείου TPA- Papagianni κα Νανοπούλου Ήβη, μαζί με τη συνεργάτιδά της κα Ανδρίτσου Κατερίνα και τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Kantor (σύμβουλοι της Περιφ. Αττικής για την ωρίμανση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ) κ. Καστρινάκη Κων/νο. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ενημέρωσε ξανά τους παριστάμενους στη συνεδρίαση για τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν συνεπικουρούμενος από τα υπηρεσιακά στελέχη που ήταν διαρκώς παρόντα στη συνεδρίαση, ενώ προχώρησε και σε ανακοινώσεις για εντάξεις έργων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, όπως είναι η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού του Ιλισού ποταμού. Τα ίδια τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής, οι μελετητές απάντησαν σε κάθε ερώτηση που τέθηκε από τους παριστάμενους δημοτικούς, Περιφερειακούς συμβούλους, πολίτες και έλυσαν κάθε απορία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της πορείας του έργου μέχρι σήμερα και από εδώ και στο εξής, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι άλλο απομένει να γίνει μέχρι τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης.
  9. Πρέπει να επισημάνουμε πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Περιφέρειας Αττικής, Διοίκηση συμμετέχει σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κι ενημερώνει έγκριτα για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Γεγονός που αναδεικνύει την ειλικρίνεια, τη  διαφάνεια και την αυτοπεποίθηση με την οποία λειτουργεί σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής.
  1. Από το κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε στη συνέχεια, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση υπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες, πέραν της εξυπηρέτησης της αλήθειας και των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών των δύο Δήμων. Στο κείμενο αυτό συμπεριλήφθηκαν αναφορές που υπηρετούν καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση των δημοτών για τα πραγματικά δεδομένα του έργου.
  1. Από σήμερα κιόλας, η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κατοίκων του Νότιου Τομέα, για τα πραγματικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Με αλήθειες κι αδιαμφισβήτητα δεδομένα, οι πολίτες της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου, αλλά και των υπόλοιπων όμορων με την ανάπλαση Δήμων, θα μάθουν με ποιο τρόπο η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τη ζωή τους, κάνει καλύτερη την καθημερινότητά τους, δίνει αξία στις περιουσίες τους. Πως απαντά με έργο ουσίας στη μιζέρια και το μηδενισμό, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, προφανώς για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες.

Και 7 αλήθειες στις ανακρίβειες του ψηφίσματος

Μέσα στο ψήφισμα που εκδόθηκε, υπάρχουν 7 σημαντικές ανακρίβειες, στις οποίες επίσης θέλουμε να τοποθετηθούμε.

Ανακρίβεια πρώτη: ζητούν την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων έργων της Α’ Φάσης, που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ποια είναι η αλήθεια: Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 97% του έργου. Αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για την ανανέωση των νερών του Κηφισού (μια περιβαλλοντικής φύσης παρέμβαση δηλαδή για τα στάσιμα θαλασσινά νερά), και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της compact μονάδας καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των νερών του ΚΑΝΕ για την τροφοδότηση της υπόγειας δεξαμενής που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση του πάρκου (επίσης περιβαλλοντικό έργο) κι αυτό δεν έχει γίνει για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ανεκτέλεστο κομμάτι του έργου ως γέφυρα με την επόμενη φάση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου της ανάπλασης και να μας επιστραφούν τα 110 εκ. ευρώ που έχουμε ήδη δαπανήσει από ίδιους πόρους για την α’ φάση. Εμείς με τα χρήματα των πολιτών δεν παίζουμε, θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν και να μετατραπούν σε έργα για όλη την Αττική.

Ανακρίβεια δεύτερη: Ζητούν την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από το χώρο του έργου.

Ποια είναι η αλήθεια: Ο τελευταίος που θέλει να υπάρχει η προσωρινή όχληση (έστω και οπτική), είναι η Διοίκηση της Περιφέρειας. Όμως η παραμονή τους εκεί είναι υποχρεωτική,  αφού αφενός χρησιμοποιούνται, όπως απαιτείται από τη μελέτη για την προφόρτιση των εδαφών, αφετέρου τα προϊόντα εκσκαφής θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της εκτέλεσης της Β’ Φάσης του έργου και συγκεκριμένα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί. Μπορεί να ακούγεται λογικό ως επιχείρημα η απομάκρυνση των χωματισμών και η αποκατάσταση του χώρου, αλλά δεν συνάδει στην παρούσα χρονική στιγμή με το έργο. Τα υλικά εκσκαφής είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μην εκτοξευτεί το συνολικό κόστος της ανάπλασης.

Ανακρίβεια τρίτη: Ζητείται η σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των δήμων, ώστε να μπορούν οι δήμοι να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου.

Ποια είναι η αλήθεια: Αυτό το αίτημα γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όχι γιατί δεν το επιθυμεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά γιατί με βάση της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΔΔΠ/Β 0016000 /1186 ΕΞ 2016 (2) Καθορισμός όρων και λεπτομερειών της παραχώρησης κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στην Περιφέρεια Αττικής εκτάσεων, μετά των υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, στη θέση του Φαληρικού Όρμου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 78 του Ν. 4413/2016 (148 Α΄) (προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 16 του Ν. 4146/2013), Φορέας Διαχείρισης του έργου έχει ήδη οριστεί η Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής δεν νομοθετεί όπως όλοι γνωρίζουμε, νομοθετεί η Βουλή μετά από πρόταση της Κυβέρνησης . Με τα σημερινά δεδομένα, μοναδικός φορέας διαχείρισης του έργου μπορεί να είναι μόνον η Περιφέρεια Αττικής . Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 365 εκ. ευρώ δίδεται με δεδομένο ότι φορέας διαχείρισης είναι η Περιφέρεια. Αν κάποιοι θέλουν να διακινδυνέψουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση και να ματαιωθεί το έργο , ας αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και η σημερινή της Διοίκηση έχει αποδείξει πως για όλα τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί, λαμβάνει πάντα υπόψη της τις απόψεις των δήμων. Το ίδιο θα ισχύσει και με τη διαχείριση του Φαλήρου.

Ανακρίβεια τέταρτη: Ζητούν να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού

Ποια είναι η αλήθεια: Ο Γ. Πατούλης, στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, δεσμεύθηκε για την άμεση ένταξη και δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου,  στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και την εκτέλεση του με ίδιους πόρους. Το έργο θα γίνει.

Ανακρίβεια Πέμπτη: Ζητούν την παραμονή και αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές.

Ποια είναι η αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής έχει υποβάλλει υπόψη των Τεχνικών Κλιμακίων της ΕΕ την πρόταση για αλλαγή του υπάρχοντος σχεδιασμού της ανάπλασης του Φαλήρου, με την παραμονή και την αναβάθμιση του γηπέδου, κάτι βέβαια που θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις και στο ισχύον master plan το οποίο είναι εγκεκριμένο και περιλαμβάνεται στο ισχύον ΠΔ του πάρκου (ΦΕΚ 443/ΑΑΠ/2013), με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο χρόνου. Το ζήτημα όμως είναι ότι πρέπει να  συμφωνήσουν  με την αλλαγή του σχεδιασμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί το σύνολο της ανάπλασης. Εμείς έχουμε συναινέσει στην παραμονή του γηπέδου, αλλά δεν εξαρτάται αυτό από μας. Στον αντίποδα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης πρότεινε στο δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κάρναβο να του προτείνει εκείνος χώρο εντός ή εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου του προκειμένου να αναλάβει η Περιφέρεια το όλο κόστος για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, νέου γηπέδου σε αντικατάσταση αυτού. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση από το κ. Δήμαρχο.

Ανακρίβεια έκτη: Ζητούν ως τις 31/5/2023 την ανακοίνωση δημοπράτησης της Β’ Φάσης του έργου, αλλιώς θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Ποια είναι η αλήθεια: Πρόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι η δημοπράτηση της Β’ Φάσης του έργου να είχε γίνει χτες. Όμως δεν εξαρτάται από μας , αλλά από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε από δω και πέρα.  Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν για προεκλογικούς λόγους επαναστατική γυμναστική , παρασέρνοντας τους δημότες τους σε αχρείαστες κινητοποιήσεις, για να μαζέψουν ψήφους, ας το κάνουν. Εμείς με το έργο δεν παίζουμε, ούτε με τους πολίτες. Δώσαμε επί πολλούς μήνες αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και το πετύχαμε. Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, δεν θα τινάξουμε στον αέρα την προσπάθεια μας για να ικανοποιήσουμε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έριξαν καμία ευθύνη στις διοικήσεις του χθες, που είχαν αφήσει στη μοίρα του  και την εγκατάλειψη το παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού όρμου. Η ανάπλαση θα γίνει και θα έχει τη σφραγίδα της Διοίκησης Πατούλη.

Ανακρίβεια έβδομη: Ζητούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης , ανοικτού για τους πολίτες.

Ποια είναι η αλήθεια: Ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών είναι εγγυημένη από την Περιφέρεια Αττικής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *