Μητσοτάκης στη Βουλή: To Δημόσιο θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από το Φεβρουάριο

mitsotakisvouliypoklopes

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης  και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2023.

 
«Κάθε κόμμα έχει την ανάγκη να παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική που τον συμφέρει. Αυτό πράξατε κι εσείς κύριε Τσίπρα. Αν έκανα κύριε Τσίπρα αυτό που μου ζητάτε επιμόνως να κάνω, να προκηρύξω τώρα εκλογές, αυτή θα ήταν η τελευταία μας αναμέτρηση.

Αν θέλετε να πείσετε τον λαό πως αξίζετε την ευκαιρία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να μας μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήστε 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευόταν ο ελληνικός λαός, μιλήστε 3 λέπτα.» ενώ πρόσθεσε: «Είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος.»

«Πέρσι, στην ίδια ομιλία, συνόψισα το περιβάλλον που πορεύτηκε η οικονομία επί τρία δύσκολα χρόνια. Παρουσίασα την αποτελεσματικότητα μιας συνολικής πολιτικής που εξελίσσεται με σχέδιο στο χρόνο. Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο.»

 
Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020 και το 2022 καλύτερο από το 2021. Και σήμερα είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Και θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας.

Τονίζω και θυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες το Eurogroup ενέκρινε εκταμίευση 725 εκατ. ευρώ από κέρδη τραπεζών.

 
«Οι αρχές που διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία. Ώστε το 2023 να είναι δυναμικό και ελπιδοφόρο, ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας.»

«|Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη.»
Στην διεθνή ύφεση εμείς απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική. Διαφοροποιείται ο παραγωγικός ιστός. Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty.»

 
«Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης. Θα γίνει πρωταγωνιστής σε μοντέλο παραγωγικό και ανθεκτικό στο χρόνο., Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα. Σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο. Η ανεργία σήμερα στην Ελλάδα είναι κάτω από το 12% όταν στην Ισπανία είναι πάνω από 13%. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.

 
«Αντίθετη πορεία ακολούθησε το Δημόσιο χρέος. Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.»

Για τις μειώσεις φόρου: ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκετε δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων

Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ότι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος, όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μαρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *