Μητσοτάκης: Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – Μπάιντεν: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας

mitsotakis mpainten

Τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, έπειτα από εκείνη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020, πραγματοποιεί απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

 
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

 
«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, ξεκίνησαν από την Ελλάδα, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Γιορτάζω με εσάς τα 201 έτη από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα, έτσι και οι δικοί μας από την Αμερικάνικη Επανάσταση. Οι δυο χώρες μας βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολεμήσαμε δύο Παγκοσμίους Πολέμους μαζί, έτσι είμαστε αλληλέγγυοι και στην Ουκρανία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι καλές σχέσεις δεν βασίζονται μόνο στην Άμυνα, αλλά και στο εμπόριο και στις εταιρικές σχέσεις» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

 Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες» σημειώνουν. Τόνιζαν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *