Κυριάκος Μητσοτάκης: “Να κλείσουμε την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης”

mitsotakis parga

Το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας σε πολλούς τομείς καθώς και τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία έχοντας στο επίκεντρο την αύξηση των εισοδημάτων παρουσίασε συνοπτικά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους κατοίκους της Πάργας.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την δεύτερη τετραετία, για καλύτερους μισθούς από αυτούς που έχουμε σήμερα και σημείωσε: “Και θα τους έχουμε. Κρατήστε αυτή τη δέσμευσή μου. Γιατί όπως σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα και το έκανα πράξη -πενήντα φόρους μειώσαμε, επτά δισεκατομμύρια αφαιρέσαμε συνολικά από την ελληνική κοινωνία σε φόρους-, έτσι και τώρα σας λέω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία που ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος θα πάει κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ”.

Είπε εκτός των άλλων ότι το στοίχημα των εκλογών είναι η πορεία της οικονομικής αναγέννησης της χώρας, διότι-όπως είπε- “τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε -σας διαβεβαιώνω- δεν ήταν, πρώτον, δεδομένο και δεύτερον, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί. Έχουμε από την άλλη πλευρά κόμματα τα οποία πιστεύουν σε μια τελείως αντίθετη πολιτική, τα οποία σας τάζουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε”.

Επιπλέον δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τάζει στους πάντες τα πάντα και συμπλήρωσε:

“Ογδόντα-τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε. Και κάθε φορά, σε κάθε τηλεόραση που τους ρωτάμε «πόσο στοιχίζει, βρε παιδιά, ένα από τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει», κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα. Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισεκατομμύρια παραπάνω;”

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας και εξήγησε ότι από την εμπειρία του με τους ευρωπαίους ομολόγους του γνωρίζει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να είναι πιο σταθερές και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, ειδικά στους δύσκολους καιρούς τους οποίους διανύουμε τώρα.

“Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας όπου ο ένας θα είναι «όμηρος» του άλλου και όπου ουσιαστικά πολλές φορές τα μικρά κόμματα θα εκβιάζουν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εις βάρος τελικά του ευρύτερου καλού” είπε και τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής:

“Η απλή αναλογική – δοκιμάστηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν μια καταστροφή – ουδέποτε βοήθησε τη χώρα. Όποτε είχαμε απλή αναλογική είχαμε αστάθεια.

Εμείς λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι για να κλείσουμε το παράθυρο, την πόρτα, τη χαραμάδα σε οποιοδήποτε σενάριο δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης που θα έφερνε μαζί, προσέξτε, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη της «Δήμητρας», ένας τρόπος υπάρχει: ισχυρή Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στην Πάργα:

“Να είστε καλά, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, από καρδιάς. Και εδώ από την Πρέβεζα, από την Πάργα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Και χαίρομαι πολύ που σε αυτή την όμορφη σύναξη βλέπω μαζί μας παλιούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι μου θύμισαν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν είχε έρθει είχε μιλήσει κάπου από εκεί πάνω.

Αλλά νομίζω ότι οι συγκεντρώσεις τις οποίες κάνουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο φέρνουν κάτι από άλλες εποχές. Kι αν κάποιοι επιλέγουν να αμφισβητήσουν τις δημοσκοπήσεις, τους λέμε εσείς είστε η καλύτερη δημοσκόπηση.

Ας έρθουν να βλέπουν τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο, που αγωνίζεται για την παράταξή μας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τι θα γίνει τελικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Διότι, φίλες και φίλοι, αυτά τα τέσσερα χρόνια περάσαμε μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες και αν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι ότι μπορέσαμε και κρατήσαμε το σκάφος της χώρας σε σταθερή πορεία.

Αποκρούσαμε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο. Στηρίξαμε την κοινωνία στη διάρκεια της πανδημίας, είπαμε «όχι» σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας από τη γειτονική Τουρκία, θωρακίσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Στηρίξαμε την κοινωνία και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Όταν εκτινάχθηκαν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε επιδότηση σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση, για να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όμως ήταν παγκόσμιο πρόβλημα, δεν το δημιουργήσαμε εμείς.

Κι ερχόμαστε τώρα, λίγες μέρες, 13 μέρες ουσιαστικά πριν από τις εκλογές, να θέσουμε με καθαρό και με σαφή τρόπο τα μεγάλα διλήμματα αυτής της εκλογικής κάλπης. H εκλογή αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι ξέρω πολύ καλά πόσο μεγάλη προσπάθεια κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια για να αφήσουμε πίσω μας πολύ δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας.

Η τραυματική περασμένη δεκαετία ανήκει πια οριστικά στο παρελθόν. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από την Ευρώπη. Η χώρα μας είναι πιά πιο ισχυρή, η γνώμη της μετράει από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες, η φωνή μας ακούγεται. Η πολιτική μας δικαιώνεται.

Βέβαια, το αποτύπωμα αυτών των επιλογών το βλέπετε κι εσείς εδώ, στην Πάργα, το βλέπετε στην Πρέβεζα. Πέρυσι είχαμε μια εξαιρετική τουριστική περίοδο. Εκτιμώ ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα και όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ξέρετε. Ήταν αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς. Διότι όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε τη χώρα στην διάρκεια του κορονοϊού επενδύσαμε στην Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό.

Οι πιο πολλοί επισκέπτες τους οποίους συναντώ εδώ -είδα επισκέπτες από την Φινλανδία, από τη Βρετανία, από τη Γερμανία- είναι απολύτως ενθουσιασμένοι με αυτά τα οποία έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Θα έρθουν και θα έρθουν ξανά, θα το πουν και σε άλλους. Θα αγοράσουν και τοπικά προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα πάνε να τα βρουν στο σούπερ μάρκετ τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, ο τουρισμός γίνεται ατμομηχανή ανάπτυξης.

Εδώ, στη δική μας την περιοχή, έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και όταν μιλάμε για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, καλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι.

Σήμερα έχουμε σε όλη την Ελλάδα και στην Περιφέρεια Ηπείρου μια μεγάλη έκρηξη επενδύσεων, από τον τουρισμό μέχρι τη μεταποίηση, μέχρι τον πρωτογενή τομέα. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Διότι δεν μπορούμε, φίλες και φίλοι, να εξασφαλίσουμε καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα εάν δεν έχουμε επενδύσεις, εάν δεν στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, αν δεν αποδαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα.

 

Περάσαμε πολλές δεκαετίες θεωρώντας ότι ο επιχειρηματίας είναι εξ ορισμού κάτι «κακό». Αυτά ευτυχώς τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Θέλουμε καλούς επιχειρηματίες να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους, θέλουμε καλές συνθήκες εργασίας τις οποίες αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει.

Αλλά πρώτα και πάνω από όλα, και για αυτό δεσμεύομαι για την δεύτερη τετραετία, θέλουμε καλούς, καλύτερους μισθούς από αυτούς που έχουμε σήμερα. Και θα τους έχουμε. Κρατήστε αυτή τη δέσμευσή μου.

Γιατί όπως σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα μειώσω τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα και το έκανα πράξη -πενήντα φόρους μειώσαμε, επτά δισεκατομμύρια αφαιρέσαμε συνολικά από την ελληνική κοινωνία σε φόρους-, έτσι και τώρα σας λέω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία που ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος θα πάει κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ.

Γιατί εμείς πήραμε τον κατώτατο από τα 650 και τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Και τα παιδιά τα οποία δουλεύουν εδώ, σε καταστήματα, με πρώτο μισθό, ξέρουν πόσο σημαντική ήταν αυτή η στήριξη, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές αυξάνονται, όπως σας είπα όχι με δική μας υπαιτιότητα.

Εμείς, λοιπόν, αυτή την πορεία της οικονομικής αναγέννησης της χώρας θέλουμε να την συνεχίσουμε και να την ενισχύσουμε. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα των εκλογών. Διότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε -σας διαβεβαιώνω- δεν ήταν, πρώτον, δεδομένο και δεύτερον, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί. Έχουμε από την άλλη πλευρά κόμματα τα οποία πιστεύουν σε μια τελείως αντίθετη πολιτική, τα οποία σας τάζουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Ογδόντα-τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε. Και κάθε φορά, σε κάθε τηλεόραση που τους ρωτάμε «πόσο στοιχίζει, βρε παιδιά, ένα από τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει», κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα. Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισεκατομμύρια παραπάνω;

Από εμένα, όμως, όπως έλεγα και στην Παραμυθιά, παραμύθια δεν θα ακούσετε. Παραμυθάδες θα ψάξετε να βρείτε αλλού. Ήταν αυτοί που σας έταζαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, ότι θα αυξήσουν τις συντάξεις, ότι θα καταργήσουν «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» όλη την μνημονιακή νομοθεσία και τελικά μας φόρτωσαν άλλα 100 δισεκατομμύρια στο κεφάλι.

Ακόμα τώρα αγωνιζόμαστε, μιας και λέτε για Κατρούγκαλο, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όμως αυτή η κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στους συνταξιούχους κοντά στο 8%. Αυτή την αύξηση μπορέσαμε να την δώσουμε ακριβώς επειδή η οικονομία αναπτύσσεται. Και θα έχουμε από εδώ και πέρα κάθε χρόνο αυξήσεις στις συντάξεις.

Για όσους δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, και είμαι σίγουρος ότι έχουμε κάποιους ανάμεσα μας, ένα έχω να σας πω: θα στείλετε τον λογαριασμό για την προσωπική διαφορά και για τον νόμο Κατρούγκαλου στον πραγματικό του αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Διότι η «σφαγή» των συνταξιούχων έχει ονοματεπώνυμο.

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να εξακολουθούμε -είναι δέσμευση μου αυτό- να στηρίζουμε πρωτίστως του χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά με έκτακτη βοήθεια, όπως το κάναμε ήδη. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά. ‘Αρα, και η αύξηση των συντάξεων και οι καλύτερες αποδοχές για τους συνταξιούχους περνούν μέσα από την πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους. Χθες είχα την ευκαιρία να εξειδικεύσω σε λίγο μεγαλύτερο βάθος το πώς αντιλαμβάνομαι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Εδωσα πρωτίστως έμφαση στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παιδιά και είπα: θα αυξήσω το οικογενειακό επίδομα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά. Επειδή ξέρω πόσο δύσκολο είναι σήμερα να έχεις οικογένεια με δύο και με τρία παιδιά, να πρέπει να μεγαλώνεις τα παιδιά και ταυτόχρονα να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα.

Βέβαια, έχουμε και μία συνολική πολιτική στήριξης των νέων ζευγαριών, για να μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία, πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Θέλουμε και τα νέα παιδιά να ξέρουν ότι δεν είναι καταδικασμένα να ζουν στο ενοίκιο, ότι μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι και να αφιερώνουν μία δόση δανείου χαμηλότερη από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωναν. Μόνο που τώρα θα τους μείνει το σπίτι, ενώ αλλιώς τα λεφτά ουσιαστικά είναι λεφτά τα οποία είναι «πεταμένα».

Όλες λοιπόν αυτές οι πολιτικές, που είναι πολιτικές ανάπτυξης, είναι πολιτικές κοινωνικής συνοχής, για μία Ελλάδα παραγωγική, δίκαιη, για μία Ελλάδα οικολογικά πράσινη, ψηφιακή. Μπορούν να υλοποιηθούν με μία σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα μου πείτε, γιατί αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στην έννοια της σταθερότητας. Επειδή, φίλες και φίλοι, έχω και πολλούς ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί που πάμε στις Βρυξέλλες, συζητάμε συχνά τα εσωτερικά πολιτικά μας και ένα πράγμα έχω δει: ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να είναι πιο σταθερές και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, ειδικά στους δύσκολους καιρούς τους οποίους διανύουμε τώρα.

Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας όπου ο ένας θα είναι «όμηρος» του άλλου και όπου ουσιαστικά πολλές φορές τα μικρά κόμματα θα εκβιάζουν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εις βάρος τελικά του ευρύτερου καλού.

Η απλή αναλογική -δοκιμάστηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν μια καταστροφή- ουδέποτε βοήθησε τη χώρα. Όποτε είχαμε απλή αναλογική είχαμε αστάθεια.

Εμείς λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι για να κλείσουμε το παράθυρο, την πόρτα, τη χαραμάδα σε οποιοδήποτε σενάριο δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης που θα έφερνε μαζί, προσέξτε, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη της «Δήμητρας», ένας τρόπος υπάρχει: ισχυρή Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Εδώ στην Ήπειρο θα την έχουμε σίγουρα. Αλλά -επειδή μου λέει η κυρία «την πρώτη Κυριακή»- για εμένα υπάρχει μία κάλπη μόνο. Προσέξτε, δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη Κυριακή. Υπάρχει μία κάλπη μόνο, η κάλπη της 21ης Μαΐου θα στείλει το μήνυμα.

Το βράδυ, όταν θα βγουν τα exit polls και τα τελικά αποτελέσματα, θα γνωρίζουμε. Ένας νικητής θα υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια και θα γνωρίζουμε από την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για το πού φαντάζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Μία Ελλάδα που πραγματικά θα συγκλίνει με την Ευρώπη.

Μου κάνει εντύπωση, μερικές φορές δεν μπορώ να μην το πω, ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν ένα κάποιο θράσος. Εδώ και έξι μήνες χρησιμοποιώ ως ένα από τα βασικά μου συνθήματα ότι πρέπει «να γίνουμε Ευρώπη». Δεν αρκεί να μείνουμε στην Ευρώπη, όπως μείναμε το 2015, πρέπει «να γίνουμε Ευρώπη».

Και διαπιστώνω, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κ. Τσίπρας λέει ακριβώς το ίδιο, «να μείνουμε Ευρώπη» και «να γίνουμε Ευρώπη». Έχω να του πω λοιπόν ένα πράγμα, «μείναμε Ευρώπη» επειδή η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μάχη τον Αύγουστο του 2015. Διότι αν δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία θα είχαμε φύγει από την Ευρώπη.

Μπήκαμε στην Ευρώπη χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν κάποιοι φώναζαν, τα θυμάστε οι παλαιότεροι, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Και γινόμαστε Ευρώπη πάλι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ισότιμα κάθεται στο τραπέζι των ευρωπαίων εταίρων, διεκδικεί για την πατρίδα μας στήριξη, πόρους.

Και σήμερα η γνώμη μας και η φωνή μας μετράει πια στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, πήγα στις Βρυξέλλες, διαπραγματεύτηκα και φέραμε πίσω για τη χώρα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πόροι που πιάνουν τόπο παντού. Στα κέντρα υγείας τα οποία θα κατασκευαστούν σε όλη την περιφέρεια, γιατί ξέρω πόσο σημασία έχει για εσάς να έχετε ένα καλό κέντρο υγείας κι ένα καλό νοσοκομείο, είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δουλειά που γίνεται στα σχολεία. Έχουμε εδώ πολλούς νεαρούς οι οποίοι πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής. Να γνωρίζουν τα παιδιά ότι από του χρόνου, όταν θα μπουν διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία από την Ε’ δημοτικού και μετά και θα αλλάξει τελείως το πώς γίνεται το μάθημα -είναι μια επανάσταση αυτό το οποίο γίνεται- να ξέρετε όλοι εσείς ότι αυτά είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλες αυτές, λοιπόν, οι παρακαταθήκες για τη χώρα ήταν αποτέλεσμα δικών μας διεκδικήσεων και δικών μας αγώνων.

Και την επόμενη μέρα η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και στην Ευρώπη και στην περιοχή μας. Ξέρετε ότι έχουμε εκλογές ταυτόχρονα με την Τουρκία και ναι, πράγματι, όλοι είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες φαίνεται κάπως να έχουν εκτονωθεί τα πράγματα με τη γείτονα. Εμείς πάντα θα τείνουμε χείρα φιλίας.

Όμως, ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε πόντο από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Τα F-35 στα οποία αναφέρεστε, θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, αλλά τα Rafale πετάνε ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Όπως και πολλές άλλες σημαντικές επενδύσεις που κάναμε για να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Διότι χωρίς ελευθερία και χωρίς υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει τίποτα.

Άρα, θα σκεφτείτε πολύ προσεκτικά, και αναφέρομαι και στους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, ότι οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, δεν αφορούν μόνο την υγεία. Ναι, αφορούν και την εξωτερική πολιτική. Διότι το ποιος θα διαχειριστεί μια επιθετική Τουρκία η οποία μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή της στο προσκήνιο έχει σημασία και πρέπει να βαραίνει τελικά στις επιλογές των πολιτών.

Φίλες και φίλοι, βλέπετε ότι μίλησα ελάχιστα για τους αντιπάλους μας, διότι πράγματι δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μιλήσω περισσότερο γι’ αυτούς. Τους γνωρίζετε εξάλλου πάρα πολύ καλά. Αυτό το οποίο περιμένετε να ακούσετε από εμένα είναι το όραμά μου για την επόμενη μέρα και το σχέδιό μου, το κοστολογημένο σχέδιο για το πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Νομίζω, όπως σας είπα, ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε έναν προορισμό ο οποίος κατ’ εξοχήν είναι τουριστικός, όπως η Πάργα. Ανάπτυξη και τουρισμός πάνε μαζί, είτε είναι εξωτερικός τουρισμός είτε είναι εγχώριος τουρισμός.

Εγώ χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να εξειδικεύσουμε ένα μέτρο ακόμα το οποίο αφορά τη νεολαία μας, το οποίο νομίζω ότι έχει ξεχωριστή αξία. Θυμάστε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας δώσαμε το λεγόμενο «Freedom Pass». Θέλαμε να ενθαρρύνουμε τότε τα νέα παιδιά να εμβολιαστούν. Είπα ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μονιμοποιήσουμε.

Όλα τα παιδιά που θα γίνονται 18 ετών θα παίρνουν 150 ευρώ για να τα ξοδεύουν σε τουρισμό, σε υπηρεσίες πολιτισμού, να ταξιδεύουν σε ωραία μέρη, όπως καλή ώρα εδώ η Πάργα. Είναι χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν τελικά στην ελληνική οικονομία, θα τονώσουν κι αυτά με τον τρόπο τους τον εγχώριο τουρισμό.

Άρα, σας ζητώ, φίλες και φίλοι, όσες μέρες έμειναν, 13 για την ακρίβεια, ελάτε να τον δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα. Και ξέρω ότι απευθύνομαι και σε παλιούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας που μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, όχι μόνο στις καλές, και σας λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό, διότι εσείς κρατήσατε την παράταξη όρθια.

Ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία φάνηκε διαχρονικά ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο άντεξε στη βάσανο των ιστορικών κύκλων. Είμαστε σήμερα η μεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη στην Ευρώπη. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό. ‘Αρα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παλιούς αγωνιστές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως και σε αυτούς οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί μας για πρώτη φορά στις εκλογές του ’19.

Κάποιοι θα συμπορευτούν μαζί μας για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Τους συναντώ συχνά, άνθρωποι που μου λένε «δεν σε ψήφισα το ’19, αλλά τώρα αισθάνομαι εμπιστοσύνη, θέλω να συνεχίσεις να είσαι Πρωθυπουργός στο τιμόνι της χώρας». Και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμένα προσωπικά, αλλά είναι μια ευθύνη και για όλους εσάς. Γιατί στις εκλογές, παλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όσοι έχουμε κάνει πολλές εκλογές ξέρουμε ότι οι εκλογές τελειώνουν όταν μετριέται και η τελευταία ψήφος. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως είναι πολύ καλές, βεβαίως το ρεύμα είναι θετικό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός. Πάντα υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν ακόμα να πειστούν, όχι μόνο από εμάς αλλά και από εσάς. Τους γνωρίζετε στους χώρους εργασίας σας, στα καφενεία σας, στις παρέες σας, στην οικογένεια σας.

Ζητήστε τους να κάνουν μια απλή σύγκριση. Να δουν τι έγινε στην τετραετία ‘15 – ‘19, τι έγινε στην τετραετία ‘19 – ‘23. Ρωτήστε τους, τελικά, ποιο είναι το κόμμα που πήγε την Ελλάδα μπροστά και ποιο είναι το κόμμα που πήγε την Ελλάδα πίσω.

Η Νέα Δημοκρατία πήγε την Ελλάδα μπροστά και σας ζητώ εδώ, από την Πάργα, δώστε μου την δύναμη να την πάμε ακόμα πιο μπροστά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό αγώνα, καλά αποτελέσματα στην Πρέβεζα, στην Ήπειρο συνολικά και με την νίκη. Να ξαναρθούμε εδώ να γιορτάσουμε τη μεγάλη μας νίκη, τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης μας παράταξης.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πάρα πολύ.”

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Κυριάκος Μητσοτάκης: “Να κλείσουμε την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης””