Κυριάκος Μητσοτάκης από το ΕΚΕΤΑ: «Καλύτερους μισθούς για να επιβραβεύσουμε τους ερευνητές και να προσελκύσουμε ανθρώπους»

mitsotakis EKETA 1 01 01 1 1

 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ήταν η πρώτη στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ευρύ ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ, που ξεδιπλώνεται σε θεματικές όπως η καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία.

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, όλο το προσωπικό, γιατί γίνεται πραγματικά μία πολύ σημαντική δουλειά. Και να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και πριν: η έρευνα πρέπει να έχει και ένα πραγματικό αποτύπωμα στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στα ζητήματα των βιώσιμων μεταφορών και των “έξυπνων” πόλεων, είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται σήμερα.

Και νομίζω, ότι έχετε τη δυνατότητα και εσείς να ανταποκρίνεστε σε αιτήματα της Πολιτείας αλλά και εσείς να έρχεστε με δικές σας ιδέες, με συνεργάτη την Πολιτεία αλλά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα, και να αναπτύσσετε τέτοιες εφαρμογές που από ό,τι βλέπω δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εφαρμογές που αναπτύσσονται στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Και ειδικά μία πόλη η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τα ζητήματα των μεταφορών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πρωτοστατεί. Και αυτό το οποίο μου δείξατε με τα φανάρια και η βελτίωση της κίνησης στο δρόμο με μία τέτοια παρέμβαση είναι πραγματικά λειτουργική και φανταστείτε πόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα βέβαια όταν με το καλό τελειώσει το Μετρό και τελειώσει και το Flyover. Αλλά πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο τρόπος με τον οποίον χειριζόμαστε τα αυτοκίνητα, ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα ποδήλατα, γιατί κατεξοχήν η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει τέτοιες σημαντικές δυνατότητες. Όλα αυτά όμως πρέπει να δουλεύουν με κάποιον ενιαίο και οργανωμένο τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλύτερους μισθούς για να επιβραβεύσουμε τους ερευνητές και να προσελκύσουμε ανθρώπους»

Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο αίτημα των υπευθύνων του κέντρου για καλύτερους μισθούς και νέες θέσεις ερευνητών: «Εμείς έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Αυτό είναι ένα αρκετά σύνθετο έργο, το οποίο όμως θέλουμε να μπορεί να επιβραβεύσει κυρίως εκείνους τους τομείς δραστηριότητας όπου θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που ξέρουμε ότι αν δεν τους πληρώσουμε ικανοποιητικά απλά δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και δουλεύουν εδώ θα μπορούσαν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Κάποιοι επιλέγουν να είναι εδώ γιατί αγαπούν την έρευνα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια τεράστια απόσταση απολαβών μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε ένα δημόσιο κέντρο και το τι θα κέρδιζε κάποιος εάν έβγαινε στην ελεύθερη αγορά».

«Και βέβαια θέλω να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός να μπορούμε το ΕΚΕΤΑ και όλα τα ερευνητικά μας κέντρα να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους αλλά και προς όφελος των ερευνητών την πνευματική ιδιοκτησία την οποία αναπτύσσουν. Διότι κι αυτή είναι μια αντίληψη. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες, νομίζω, της εξωστρέφειας της πολιτικής μας είναι ότι φτάσαμε το 2022 σε αριθμό-ρεκόρ για τις πατέντες συνολικά στη χώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει το «ρομπότ ξεναγό», το αγροτικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για διάφορες γεωργικές εργασίες, τον ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο που βοηθά στη μελέτη διαφόρων νοσημάτων, τον φωτοκαταλυτικό αντιδραστήρα που καθαρίζει το νερό από οποιεσδήποτε προσμίξεις και το αυτοκινούμενο όχημα που έχει σχεδιάσει το ΕΚΕΤΑ και το οποίο είναι ικανό να κινείται εντός των εγκαταστάσεων εξολοκλήρου από μόνο του. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε παρουσίαση του anti-drone συστήματος το οποίο εντοπίζει drones χωρίς σχέδιο πτήσης καθώς και παρουσίαση σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας του ΕΚΕΤΑ. Ενημερώθηκε επίσης για τον προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το Κέντρο, που χρησιμοποιείται για πλήθος εκπαιδεύσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τονίστηκε ότι στόχος του ΕΚΕΤΑ είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών και στην οικονομία, στρατηγική που έχει οδηγήσει στη συγκρότηση 18 τεχνοβλαστών με σημαντική δραστηριότητα. Η ανθρωποκεντρική δραστηριότητα του Κέντρου περιλαμβάνει την υλοποίηση του «Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου – Πάρκο Τεχνολογιών», που συνδέεται με τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώθηκε επίσης ότι η επένδυση στη γνώση και την τεχνολογία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομία του 21ου αιώνα, η οποία προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ. Το Κέντρο απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς και επιστήμονες, σε επτά Περιφέρειες και εννέα πόλεις της χώρας, αντλώντας μόλις το 10% των πόρων του από κρατική χρηματοδότηση, ενώ το 77% προέρχεται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και το 13% από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΤΑ έχει σταθερές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Samsung, η Pfizer και η ExxonMobil, αλλά και συνεργασίες με την Coca Cola, την TITAN, τη MYTILINEOS, την Kleemann και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ για το έργο του, χάρη στο οποίο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στη συστηματική προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ενεργή συμμετοχή του Κέντρου στην ανάπτυξη του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessInTec.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *