«Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο μέσα στο 2023», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

papadopoulos gerasimo seismologos 09099

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος στην Ελλάδα μέσα στο 2023.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, ερευνητής, και επιστημονικός συνεργάτης της «Ουνέσκο», εξήγησε το σκεπτικό του για την αυξημένο πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ στην ΕΡΤ.

«Στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ  ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο σεισμολόγος έκανε αναφορά και στον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο και ανέφερε  ότι είμαστε κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός:«Είμαστε πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 R στη Λέσβο να ήταν ο κύριος σεισμός». Ωστόσο θεωρεί «ως στοιχείο επιπλέον επικινδυνότητας το ότι η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον» όπως και το βεβαρημένο ιστορικό σε σεισμούς της περιοχής.

«Έχω αρχίσει επιστημονικά να αισθάνομαι ότι πάμε αρκετά καλά. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα πούμε ναι, εντάξει, έληξε το φαινόμενο.  Όμως είμαστε κάπως πιο κοντά σε αυτό το σενάριο από ότι ήμασταν χθες» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

Ο Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να προτείνει υπομονή και ψυχραιμία στους κατοίκους αν και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο με τους συνεχείς μετασεισμούς.

Επίσης συνέστησε σε αυτούς «τους λίγους, που έχουν κάποιες μικρές βλάβες στο χώρο κατοικίας ή στο χώρο εργασίας, να πάρουν τη γνωμάτευση, τη συμβουλή ενός μηχανικού είτε από το Δήμο ή αν κάποιος βιάζεται ακόμα και από ιδιώτη μηχανικό».

Τι είπε για το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Αναφέρθηκε ακόμα και στο ενδεχόμενο οι δονήσεις στη Λέσβο συνδέονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής και είπε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο 100% ως τώρα. « Φαίνεται να είναι λίγο δυτικότερα η ανάπτυξη, το επίκεντρο της τελευταίας σεισμικής δράσης.  Λόγω όμως των σφαλμάτων που υπάρχουν στον εντοπισμό των επικέντρων, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Όμως, όπως υπογράμμισε «ακόμα κι αν είναι το ρήγμα το συγκεκριμένο που προκάλεσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά, έχω γράψει ειδικό βιβλίο για τους σεισμούς της Λέσβου και της Χίου και αν ακόμα είναι, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα ο μεγάλος εκείνος σεισμός του 1867. Ενεργό ρήγμα είναι και πολλές φορές θα μας δώσει και μικρούς σεισμούς».

Όπως είπε στη συνέχεια ο σεισμολόγος: «ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ για να εκτονωθεί θέλει περίπου χίλιους τεσσάρηδες μετασεισμούς. Δεν τους έχουμε τους χίλιους τεσσάρηδες».

Από την άλλη για τη Λέσβο επισήμανε πως «δεν σημαίνει ότι το να έχουμε αυτούς τους 4,9R ή 4,7 R το ρήγμα είναι ήδη ώριμο για να μας δώσει τον 6,5 R.

Τι είπε για τους σεισμούς στην Εύβοια

Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τις εστίες που βρίσκονται στην Εύβοια. «Ειδικά στα Ψαχνά, η μετασεισμική ακολουθία το λέω ευθέως, είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες, γιατί έχουμε τρεις εστίες εκεί ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά.

Τα τρία αυτά σημεία είναι ξεχωριστά παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση. Άρα και εκεί χρειάζεται προσοχή. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά, πολύπλοκα φαινόμενα».

«Τα κτήρια καταπονούνται μόνο με μεγάλες δονήσεις»

Έκανε αναφορά και για την καταπόνηση των κτιρίων από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις. «Από όσα έχουμε συζητήσει με τους σεισμομηχανικούς συναδέλφους προκύπτει ότι η καταπόνηση των κτηρίων, π.χ της Αθήνας είναι πραγματική μόνο όταν είναι μεγάλες οι δονήσεις. Προέρχονται δηλαδή από μεγάλους σεισμούς, 6R  και παραπάνω. Αυτές οι μικρές δονήσεις που αισθανθήκαμε εδώ και στην Αττική από την Εύβοια, για παράδειγμα, το πρόσφατο διάστημα δεν προκαλούν ιδιαίτερη καταπόνηση. Εξάλλου, οι κατασκευές σήμερα, αλλά και αρκετά χρόνια τώρα, από τότε τουλάχιστον που έχουμε αντισεισμικούς κανονισμούς  στη χώρα, δηλαδή από το 1959 και ύστερα, οι κατασκευές κατασκευάζονται από τους συναδέλφους μηχανικούς, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα. Οπότε είναι πολύ πιο ανθεκτικές από ότι νομίζουμε».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *