Βραζιλία: Κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα στη μέση του χειμώνα

brazil 4809011 1280 910x521 1 5.jpg

Η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα, με το Σάο Πάολο να αναμένεται να σπάσει σήμερα διπλό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας: για τον μήνα Αύγουστο και για το 2023.

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Λατινικής Αμερικής, που μετρά 11,5 εκατ. κατοίκους, είναι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή των 24,5 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet).

Το θερμόμετρο έδειξε χθες Τετάρτη 32,3 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στους 32,5 βαθμούς που καταγράφηκαν στις 16 Ιανουαρίου, την πιο ζεστή ημέρα για φέτος στο Σάο Πάολο. Εξάλλου η χθεσινή θερμοκρασία πλησίασε το ρεκόρ που έχει καταγραφεί για τον μήνα Αύγουστο: 33,1 βαθμούς Κελσίου στις 31 Αυγούστου το 1952 και το 1955.

Σύμφωνα με την Inmet, η σημερινή ημέρα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ζεστή.

«Στο μέλλον οι χειμώνες μάλλον θα γίνονται ολοένα και πιο ζεστοί», δήλωσε ο Φάμπιο Λουίς Τεξέιρα καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στο φαινόμενο El Niño.

«Σήμερα καταγράφουμε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο σε κάποιες περιοχές ή πόλεις της Βραζιλίας», ο Κλέμπερ Σόουζα μετεωρολόγος του Inmet.

Ο Σόουζα προειδοποίησε επίσης για υψηλές θερμοκρασίες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο (κεντροδυτικά), που θα πλησιάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς.

Οι αρχές της πολιτείας Σάο Πάολο, όπου ήδη από τον Ιούλιο καταγράφονται υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις, έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Το νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει φέτος ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα.

Τα κύματα καύσωνα ξεκινούν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο και γίνονται ολοένα και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Τζον Νάιριν ειδικός για θέματα ακραίας ζέστης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. «Θα γίνονται ολοένα πιο έντονα και πιο συχνά», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική αυτή «με υπερβολική ηρεμία».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *