Συρία: Διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης στον νότο της χώρας

Screenshot 381 1 1.jpg

Εκατοντάδες Σύροι διαδήλωσαν εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, στη νότια Συρία με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας μια εβδομάδα διαδηλώσεων μεσούσης της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης, σύμφωνα με ακτιβιστές και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Στην επαρχία Σουέιντα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από τα μέσα Αυγούστου, τότε που η κυβέρνηση ήρε τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα, επηρεάζοντας τη ζωή ενός πληθυσμού που έχει δοκιμαστεί ήδη από 12 χρόνια πολέμου.

Στην Μπόσρα, στην επαρχία Ντεράα, προπύργιο της ειρηνικής εξέγερσης του 2011 που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δεκάδες κάτοικοι φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

“Η συριακή εξέγερση συνεχίζεται, τα αιτήματά μας του 2011 δεν άλλαξαν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής ‘Αχμεντ αλ-Μοκντάντ στο περιθώριο της κινητοποίησης.

“Επαναλάβαμε τις αρχές που δεν θα απαρνηθούμε: ελευθερία, αξιοπρέπεια και ενότητα της Συρίας”, πρόσθεσε.

Σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από τις συριακές παρατάξεις οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες “συμφιλίωσης” με τη Δαμασκό από το 2018, διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: “Φύγε, θέλουμε να ζήσουμε” και “Μένοντας σιωπηλοί σήμερα ισοδυναμεί με διαιώνιση της τυραννίας”.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαδηλώσεων σε διάφορους τομείς της επαρχίας Ντεράα “επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα της εξέγερσης που βασίζεται στην πτώση του καθεστώτος και στην πολιτική μετάβαση”.

Το 2018, η πόλη της Ντεράα πέρασε σχεδόν εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της κυβέρνησης με την ανάπτυξη του στρατού στις συνοικίες των ανταρτών, βάσει μιας συμφωνίας εκεχειρίας σύμφωνα με την οποία οι αντάρτες είχαν την επιλογή ή να καταθέσουν τα όπλα ή να φύγουν.

Στην επαρχία Σουέιντα, προπύργιο της μειονότητας των Δρούζων, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της ομώνυμης πόλης, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα μέσα Αυγούστου.

Η επαρχία Σουέιντα έμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο της αιματηρής σύγκρουσης στη χώρα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *