Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες κατηγορούν τη Γαλλία για σχέδιο αποσταθεροποίησης της αφρικανικής χώρας

ΝΙΓΗΡΑΣ 2.jpg

Οι πραξικοπηματίες που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα κατηγόρησαν σήμερα τη Γαλλία για παραβίαση του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της αφρικανικής χώρας.

Το αυτοαποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας» κατήγγειλε ότι γαλλικό «στρατιωτικό αεροσκάφος» απογειώθηκε στις 06:01 (τοπική ώρα) από το Τσαντ και εισήλθε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου από τις 06:39 έως τις 11:15 (τοπική ώρα). Η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «απελευθερώνει τρομοκράτες».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των πραξικοπηματιών.

Η αντιγαλλική ρητορική ήταν χαρακτηριστικό άλλων πραξικοπημάτων στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, όπως εκείνων στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο, των οποίων οι ηγέτες υποστηρίζουν σθεναρά τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα.

Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος αρνήθηκαν χθες Τρίτη την είσοδο απεσταλμένων αφρικανικών χωρών και εκπροσώπων του ΟΗΕ, αρνούμενοι να υποκύψουν στις πιέσεις για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την αυριανή σύνοδο κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την ίδρυση κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα, σε μια πρώτη ένδειξη εσωτερικής αντίστασης στη στρατιωτική διακυβέρνηση σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας χώρα του Σαχέλ.

Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε σε δήλωση που έγινε γνωστή σήμερα πως το «Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία» έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στην κατοικία του αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα φαίνεται να έχουν βαλτώσει, ενώ οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του γειτονικού Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *