Κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί στο «στόχαστρο» των Ιρανικών Αρχών! Στηρίζουν τις διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί

iran mahsa amini

Κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί από το Ιράν, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, μπαίνουν πλέον στο «στόχαστρο» των Ιρανικών αρχών, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι ταραχές, που ξέσπασαν στη χώρα  μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί από το Ιράν έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, περιλαμβανομένης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι παίκτες της οποίας φορούσαν μαύρες αθλητικές φόρμες όταν ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι πριν τον αγώνα με τη Σενεγάλη.

«Θα καταφερθούμε εναντίον των διασημοτήτων που υποδαυλίζουν τη φωτιά» των «ταραξιών», δήλωσε ο Μοχσέν Μανσουρί κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, επίσης επέκρινε τις διασημότητες: «Όσοι έγιναν διάσημοι χάρη στη στήριξη του συστήματος, σε δύσκολες ημέρες εντάχθηκαν στις τάξεις του εχθρού αντί να είναι μαζί με τον λαό. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις υλικές και πνευματικές ζημιές που προκλήθηκαν στον λαό και τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι παρά τη «θλίψη» που προκάλεσε ο θάνατος της Αμινί, «κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο και να προκαλεί χάος». Μία δημοσιογράφος που κάλυψε την κηδεία της Αμινί συνελήφθη χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Νωρίτερα είχε συλληφθεί η δημοσιογράφος Νιλουφάρ Χαμεντί της εφημερίδας “Shargh”, η οποία είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η νεαρή Κούρδισσα σε κώμα και είχε δημοσιοποιήσει την υπόθεσή της.

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε χθες ότι τρεις άλλοι δημοσιογράφοι: ο Φαρσίντ Γορμπανπούρ, ο Αριά Τζαφαρί και ο Μομπίν Μπαλούχ έχουν συλληφθεί, ανεβάζοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που κρατούνται σε 28.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα το Όσλο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Το κίνημα αμφισβήτησης, το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στο Ιράν από το 2019, ξεκίνησε μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε πέσει σε κώμα τρεις ημέρες νωρίτερα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι από τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την καταδίκη πολλών χωρών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *