ΗΠΑ και Βρετανία απαγόρευσαν τις εισαγωγές μετάλλων από την Ρωσία

metalla.jpg

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε χθες την εισαγωγή στις ΗΠΑ αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης, στο πλαίσιο επιπρόσθετων κυρώσεων που επιβάλλει από κοινού με τη Βρετανία προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας.

«Αυτή η νέα ενέργεια απαγορεύει την εισαγωγή αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις ΗΠΑ και περιορίζει τη χρήση αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων και στις συναλλαγές παραγώγων», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε για το μέτρο.

Αθροιζόμενα, τα μέταλλα είναι το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας μετά την ενέργεια, αν και η αξία των εξαγωγών της μειώθηκε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, εξήγησε η βρετανική κυβέρνηση σε χωριστή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι εξαγωγές, που είχαν αξία 25 δισεκ. δολάρια το 2022, μειώθηκαν στα 15 δισεκ. δολάρια το 2023 «εξαιτίας των προσπαθειών της G7 και συμμάχων για να περιοριστούν», διευκρίνισε.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν σκοπό να μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα της Μόσχας, εξηγείται.

Λαμβάνοντας κοινά μέτρα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία «στερούν από τη Ρωσία και τις βιομηχανίες μετάλλων της μεγάλη πηγή εσόδων», επέμεινε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πέραν την απαγόρευσης των εισαγωγών, Ουάσιγκτον και Λονδίνο εννοούν να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες μετάλλων ρωσικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Οι διεθνείς αγορές μετάλλων, όπως οι London Metal Exchange (LME) και Chicago Mercantile Exchange (CME), θα απαγορεύεται πλέον να αποδέχονται αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο από τη Ρωσία. Αυτές οι αγορές διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» στην εμπορία μετάλλων για βιομηχανική χρήση «σε όλο τον κόσμο», εξήγησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα. Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται πως τα μέτρα δεν αφορούν μέταλλα παραχθέντα πριν από σήμερα.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *