Η ρωσική οικονομία παρά τις κυρώσεις θα έχει σύμφωνα με το ΔΝΤ ανάπτυξη 0,7% φέτος

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα αντέξει το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένει ότι η ανάπτυξη στη Ρωσία θα ανέλθει στο 0,7% φέτος, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 0,4% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες.

Γενικά, τα αποτελέσματα της ρωσικής οικονομίας εμφανίζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ αρχικά αναμενόταν ισχυρή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2022, στο 6%, τελικά η χρονιά ολοκληρώθηκε με ύφεση «μόνο» 2,1%. Για το 2023, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη καλύτερη: τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% αλλά τον Ιανουάριο αναθεώρησε προς τα επάνω, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη, της τάξης του 0,3%. Τώρα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,7% φέτος.

«Η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει την ορμή (σ.σ. του 2022) εφαρμόζοντας ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα την περασμένη χρονιά, που αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν και φέτος», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο που διέθετε ώστε να στηρίξει την οικονομία της. Όμως ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικές δαπάνες», είπε η Πέτια Κόεβα Μπρουκς, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.

Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα διογκωθεί το 2023, στο 6,2%. «Είναι πολύ μεγάλο, με βάση τα ρωσικά δεδομένα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, από 10,3% το 2022.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία θα γίνει εμφανές, διαβεβαίωσε ο Γκουρενσά: «Μέχρι το 2027, αναμένουμε ότι η ρωσική οικονομία θα είναι κατά 7% μικρότερη σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να είναι χωρίς τον πόλεμο».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *