Εκατοντάδες ακτιβιστές διαδηλώνουν στη Σεούλ ενάντια στο σχέδιο του Τόκιο για απόρριψη στη θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τη Φουκουσίμα

seoul fuk.jpg

Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Σεούλ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχεδιαζόμενη από την Ιαπωνία απόρριψη στην θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι ιαπωνικές αρχές σκοπεύουν να αρχίσουν ρίψεις επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό στα τέλη Αυγούστου, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Asahi Shimbun, επικαλούμενη πηγές στην ιαπωνική κυβέρνηση.

«Αν αυτά απορριφθούν, οι ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο μολυσμένο νερό θα καταστρέψουν εν τέλει το θαλάσσιο οικοσύστημα», δήλωσε η Τσόι Κιονγκσούκ της ακτιβιστικής οργάνωσης Korea Radiation Watch, που διοργάνωσε τη διαδήλωση.

«Εναντιωνόμαστε σε αυτό… γιατί πιστεύουμε ότι η θάλασσα δεν ανήκει αποκλειστικά στην ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά σε όλους εμάς και στην ανθρωπότητα», τόνισε.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Κρατήστε το στην ενδοχώρα» και «Προστατέψτε τον Ειρηνικό Ωκεανό!» τραγουδώντας και ακούγοντας τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε τον περασμένο μήνα την έναρξη των ρίψεων από την Tokyo Electric Power (TEPCO) στον ωκεανό. Οι ιαπωνικές αρχές και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές, όμως χώρες της περιοχής φοβούνται πως θα μολυνθούν τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στις 18 Αυγούστου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

«Αναφέρεται ότι η απόρριψη μολυσμένου νερού θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής. Οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό ως μια περιβαλλοντική καταστροφή και όχι ως ένα πολιτικό ζήτημα και να συμφωνήσουν να το εμποδίσουν… για χάρη των μελλοντικών γενεών», κατέληξε η Τσόι.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *