Σε εφιάλτη μετατράπηκε η Πρωτοχρονιά για εκατομμύρια κατοίκους στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ. Μίνι τσουνάμι «χτύπησε» τις ακτές της χώρας, με τις Αρχές να έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους εγκαίρως για να απομακρυνθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι ζημιές σε κτήρια και υποδομές είναι μεγάλες, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 36.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 80 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, με τον μεγαλύτερο 7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ανασύρθηκε ένας νεκρός από κατάρρευση κτηρίου. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για πολλούς εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ: Πώς έζησε τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία
«Βρισκόμασταν σε καφετέρια με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο λόγω της Πρωτοχρονιάς. Ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν τα κινητά όλων των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή ήταν στην καφετέρια. Ήταν η επίσημη κρατική προειδοποίηση ότι έρχεται ισχυρός σεισμός και μας έδινε την προτροπή, το μήνυμα να μείνουμε ήρεμοι αλλά να καλυφθούμε. Πράγματι μετά από 1 λεπτό κατέφθασαν τα σεισμικά κύματα που μας δόνησαν για αρκετή ώρα» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την Ιαπωνία, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
«Λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα. Αυτό είναι μία τεχνολογική πρόοδος η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και εφαρμόζεται με έναν τρόπο όποιος έχει γίνει ρουτίνα πλέον εδώ. Παράλληλα μέσα σε 3 λεπτά η κρατική τηλεόραση παρουσίασε την προειδοποίηση για το τσουνάμι, με χάρτες και με οδηγίες» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Ο κόσμος έμεινε πολύ ήρεμος και όταν αντιλήφθηκε το σεισμό – ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα έντονος στο σημείο που βρισκόμασταν εμείς – δεν έτρεξαν έξω, ήταν ψύχραιμοι. Παρατηρούσαμε και βλέπαμε με τους συνεργάτες μου ότι όλοι έσπευσαν να μπουν στα τηλεοπτικά δίκτυα για να ενημερωθούν.
Αμέσως με την καταγραφή του πρώτου σεισμικού κύματος, σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της Ιαπωνίας σταμάτησαν αυτόματα τα τρένα που τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες και αυτό είναι μία επίσης πρακτική εφαρμογή η οποία εφαρμόζεται πολλά χρόνια στην Ιαπωνία».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «έγινε αμέσως επιθεώρηση στους κοντινότερους πυρηνικούς σταθμούε» ενώ συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα μπορείς να διαρκέσει έως και εβδομάδες.
Για το αν η Ελλάδα μπορεί να μάθει κάτι από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα που εφαρμόζουν στην Ιαπωνία. ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αρχικά για να δημιουργηθούν χρειάζονται δεκαετίες αλλά και «να το βάλει κάποιος στόχο». Επιπλέον, σημείωσε είναι αναγκαία η ψυχραιμία, η υπευθυνότητα αλλά και η εκαπιδευμένη αντίδραση των πολιτών.
Τσουνάμι έχει ήδη χτυπήσει τις δυτικές ακτές. Ο σεισμός, αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών, προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί». «Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία.
Σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.
Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.
Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάλθηκαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.
Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού – Πώς λειτουργεί
To σύστημα προειδοποίησης σεισμού εφαρμόζεται από το 2007 στην Ιαπωνία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας και ενημερώνει για ισχυρές δονήσεις πριν αυτές γίνουν αισθητές.
Σε έναν σεισμό υπάρχουν δύο ειδών κύματα: τα «P» που είναι τα πρώτα που καταγράφονται και τα «S» που έπονται και προκαλούν μεγαλύτερες δονήσεις και μεγαλύτερες ζημιές.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εκμεταλλεύεται αυτά τα δευτερόλεπτα μεταξύ των κυμάτων και στέλνει το σήμα αυτόματα από τον σεισμογράφο στην ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Πέρα απο το επίκεντρο και το μέγεθος, καταγράφεται και η σεισμική ένταση για κάθε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.
Από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδεται άμεσα το προειοδοποιητικό μήνυμα -«Μείνετε ψύχραιμοι-Προφυλαχτείτε», που μεταδίδεται από τηλεόραση, ραδιόφωνο και κινητά τηλέφωνα.