ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές είναι οι 13 «κόκκινες» ζώνες του Σαββατοκύριακου! Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο

fotia 0.jpg

Προειδοποίηση για συνθήκες που θα ευνοούν σημαντικά την εκδήλωση πυρκαγιάς εξέδωσε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αιτία αποτελούν η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Κυριακή 03 Ιουλίου 2022. Όπως προκύπτει από την εξέταση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, ενδεικτικά για την Αν. Αττική:

• Η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα υποχωρήσει σε επιπέδα κάτω του 10% (~7-8%) κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών/απογευματινών ωρών, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (~10-12%) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς (πολύ υψηλή ευφλεκτότητα), ενώ θα περιοριστεί χρονικά το νυχτερινό “παράθυρο” ελέγχου της φωτιάς. 

• Ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy (Θερμοκρασία-Υγρασία-Άνεμος) αναμένεται να βρεθεί σε ακραία υψηλές τιμές, στοιχείο που υποδεικνύει την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. 

Οι  περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 – 03 Ιουλίου 2022, περιλαμβάνουν την Αττική, την Κ. και Ν. Εύβοια, τμήματα της Βοιωτίας, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, την Αν. Σάμο και τη Ν. Κρήτη.

Το meteo.gr επισημαίνει ότι η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

* Το ερευνητικό έργο FLAME υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης “2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559). Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές ανακοινώσεις και μέσα από τη σελίδα The FLAME project στο Facebook.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *