Το σχέδιο της Κυβέρνησης για φθηνή στέγη σε νέους: Τι προβλέπεται για αγορά και επιδότηση δανείων και ενοικίων

akinita

Στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ προκειμένου τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη να αποκτήσουν εναλλακτικές επιλογές με ευνοϊκούς όρους, στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φθηνής στέγης της ΔΥΠΑ, με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Ένα επίσης μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού, περνά μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Τις ανακοινώσεις για τo πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 
«Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα» σημείωσε. Ο Άκης Σκέρτσος παρατήρησε ότι θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε ένα ακόμη στοιχείο, λέγοντας ότι «το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί». Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας» επισήμανε.

Και  υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια καθώς είναι τόσο υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, που δημιουργεί μεγάλη πίεση στα νέα ζευγάρια και αυτό επιτείνει και το δημογραφικό καθώς «είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά». Έτσι, στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι η νέων, κυρίως ζευγαριών, χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.

 
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

 
 
Kεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν, επειδή βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ή συμπληρωματικά θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου.

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

 
Οι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες.

Με το νόμο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ,νυν ΔΥΠΑ) ) ο οποίος καταργήθηκε το 2013 με το 2ο μνημόνιο. Το «ξεπάγωμα» της στεγαστικής πολιτικής με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων, την ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, την δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, αλλά και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στην διοίκηση της ΔΥΠΑ να αξιοποιήσει τα ακίνητα που δεν προορίζονται για την στέγαση εργαζόμενων και ανέργων, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χρηματοδοτώντας άλλες δράσεις. Σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

Παρά την κατάργηση των στεγαστικών προγραμμάτων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ των φορέων. Τα δύο τελευταία χρόνια η υποχρέωση καταβολής εισφοράς έχει ανασταλεί καθώς η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και το Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

πηγή: newmoney.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *