Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκληση για την επόμενη μέρα η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, που δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό»

MITSIOTAKIS MHTSOTAKHS MITSOTAKIS ANAPTYXIAKH TRAPEZA 111111111

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σε συζήτηση, στο πλαίσιο εκδήλωσης που παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει ως στόχο να παράσχει πρόσβαση στον δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της επόμενης μέρα είναι να χρηματοδοτηθεί αυτή η επιχειρηματικότητα που δεν μπορούσε να δανειστεί από τις τράπεζες, λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων αυτών.

«Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Έχουμε στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μετατραπούμε σε μία οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όταν οι επιχειρήσεις μας ξεκινάνε από μία μικρή αναφορά και δεν το θεωρώ και απολύτως απαραίτητο. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να είναι πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να χτυπήσουν κάποιο πλαφόν μεγέθους και να είναι απολύτως βιώσιμες και κερδοφόρες, χωρίς να έχουν την ανάγκη να επεκταθούν περισσότερο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Αλλά αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, για αυτό και θέλουμε και περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερα εργαλεία, πάντα με έλεγχο και πάντα με αυστηρούς κανόνες εποπτείας για να μη δούμε πράγματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα πληρώσουμε στο μέλλον» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πέτυχε πολλά σε 4 χρόνια και αναρωτήθηκε τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Και δεν μπορώ να μην αντισταθώ να κάνω και μία πιο πολιτική παρατήρηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι αυτά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην αναπτυξιακή τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν. Το λέω πολύ απλά, διότι αμφιβάλλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, για το πως δουλεύει πραγματικά η οικονομία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Κολλημένοι σε ιδεοληψίες»

Και συνέχισε: «Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορούμε κατ’ αρχάς, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες, γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά μόνο αν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης.

Και πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, τολμώ να πω και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση με τους επιχειρηματίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε και σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζόμενους.

«Έχει μεγάλη σημασία η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων. Ίσως πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, έστω και με μικρό ποσοστό. Δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την προηγούμενη απασχόληση του στον τομέα του venture capital επεσήμανε ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε άγνοια και ιδεοληψία. Υπογράμμισε επίσης το πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις, πέρα από τη χρηματοδότηση, που συνίσταται από την παροχή εξωτερικής τεχνογνωσίας για βελτίωση της εταιρείας, πρόσβαση σε ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών και πελατών, κ.α.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η HDB κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνέβαλε στην διάσωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, προστατεύοντας και τις θέσεις εργασίας.

«Έχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι εφέτος αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Καραχάλιος (Ροδούλα), Τουρναβίτης (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Πιστιόλας (Agrino, ξενοδοχειακός τομέας) και Λακασάς (Olympia electronics) χαρακτήρισαν θετική τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να επενδύσουν για να αναπτυχθούν.

Η συμβολή σε φθηνή χρηματοδότηση

Η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνή χρηματοδότηση είναι καταλυτική στη διάρκεια των δύο μεγάλων εξωγενών κρίσεων (πανδημία και ενεργειακή κρίση). Χάρη στην κρατική χρηματοδότηση τα δάνεια που παίρνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αναπτυξιακή τράπεζα είναι 40% φθηνότερα από τα δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πλατφόρμα KYC της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας αυξάνει τη διαφάνεια και την ταχύτητα και ενεργοποιεί τις δυνάμεις του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα ώστε να επωφεληθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και όραμα για την ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση, ώστε να είναι ευέλικτη και διεθνώς ανταγωνιστική στις ξένες αγορές. Ουσιαστικά προτείνει ένα «σύμφωνο για τη μεγέθυνση και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», δηλαδή ένα πλέγμα φορολογικών, χρηματοδοτικών και ρυθμιστικών κινήτρων και εργαλείων που θα βοηθούν τη μικρή επιχείρηση να γίνει μεσαία και την μεσαία, μεγαλύτερη. Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει την κρίσιμη μάζα δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε στιβαρής και δυναμικής οικονομίας.

41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα εκ των οποίων τα 3 στα 4 σε μικρομεσαίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας, η συμβολή της στη χρηματοδότηση, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν σημαντική :

1) 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

2) 8,5 δισ. ευρώ είναι το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις,

3) 3 στα 4 δάνεια δόθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους,

4) 7 στα 10 δάνεια δόθηκαν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας εκτός Αττικής και 8 στα 10 σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και από τη διοίκηση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας, ο πρόεδρος Γιώργος Ζαββός, η CEO Αθηνά Χατζηπέτρου και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *