Eurostat: Πρωταθλήτρια στην αύξηση του ΑΕΠ η Ελλάδα το Δ’ τρίμηνο – Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Βρέχει λεφτά από σήμερα Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς Easy Resize.com

Η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τριμηνιαία βάση (1,4%) και 5,2% σε ετήσια βάση (ο δεύτερος υψηλότερος μετά την Ιρλανδία).

Στάσιμη ήταν η οικονομία της Ευρωζώνης στο Δ΄ τρίμηνο του 2022 καθώς η Eurostat αναθεώρησε τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της σε μηδενικό από οριακά θετικό (0,1%) της πρώτης εκτίμησής της.

Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% έναντι 2,4% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2022 αυξήθηκε 3,5% έναντι 5,3% το 2021.

Στην ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση και αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ σε τριμηνιαία βάση και τον δεύτερο υψηλότερο σε ετήσια βάση, μετά την Ελβετία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της αυξήθηκε 1,4% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο, με τη Μάλτα και την Κύπρο να ακολουθούν με ρυθμούς αύξησης 1,2% και 1,1%, αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Πολωνία (2,4%), την Εσθονία (1,6%) και τη Φινλανδία (0,6%).

Σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο Δ’ τρίμηνο 5,2%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μετά την Ιρλανδία (13,1%).Αύξηση της απασχόλησης

Η Eurostat αναθεώρησε πτωτικά και τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο στο 0,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο (έναντι αύξησης 0,4% με την πρώτη εκτίμηση) και 1,5% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε 0,6% και 1,1% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Η σημαντική αύξηση της απασχόλησης δείχνει πόσο σφιχτή είναι η αγορά εργασίας, κάτι που είναι μεν θετική καθώς περιορίζεται η ανεργία, αλλά παράλληλα δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μειώσει τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στο 2% που είναι ο στόχος της.

Στην πρωτιά της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε σε ποστ που έκανε στο twitter:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *