Έντονο το ενδιαφέρον των οφειλετών για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

logistis logariasmoi oikonomia

Το ενδιαφέρον των οφειλετών για συμμετοχή στον  εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών συνεχίζεται και αντικατοπτρίζεται τόσο στις οριστικές υποβολές όσο και στις νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών το 2022 έχουν υποβληθεί 45,8 χιλιάδες αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική, και έχουν ρυθμιστεί 6,4 χιλ. αιτήματα.

Τα συνολικά αιτήματα αφορούν συνολικό ποσό 25,3 δισ., εκ των οποίων τα 19,5 δισ. είναι σε αρχικό στάδιο, για τα 3,7 δισ. υπάρχει οριστική υποβολή και βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ολοκληρωμένα είναι για τα 2,1 δισ.

Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων:

  • Η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς τα 15 έτη.
  • Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.
  • Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο φτάνει το 20,4% και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς το 30,8%.
  • Το 39% (320 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Η προοπτική για τους επόμενους μήνες με βάση το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. Ευρώ.

Χρειάζονται βελτιώσεις

Τα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται. Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *