Στα θρανία από αύριο οι μαθητές, εκτός από τη Θεσσαλία – Οι δήμοι της Αττικής «ετοίμασαν» τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι

aithoysa sholeio 09 8989.jpg

 

Το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα (11.9.2023), θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τους δήμους της Αττικής να έχουν εργαστεί πυρετωδώς όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου οι σχολικές μονάδες να είναι καθ’ όλα έτοιμες και ασφαλείς για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Βαψίματα, επιδιορθώσεις, καλλωπισμοί, καθαρισμοί, απολυμάνσεις, είναι μόνο ένα μέρος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων οι εργασίες κράτησαν όλο το καλοκαίρι, αφού με το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, τα δημοτικά συνεργεία μπήκαν στα σχολεία εκείνα, που είχαν ανάγκη από έργα αναβάθμισης των υποδομών τους.

Ήδη από την αρχή του μήνα οι δημοτικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους προϊστάμενους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να προγραμματίσουν τις από κοινού ενέργειες, ενώ οι δήμοι έχουν προχωρήσει έγκαιρα και στις προσλήψεις καθαριστριών, αφού η καθημερινή καθαριότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Τα σχολεία σε όλη την χώρα θα ανοίξουν αύριο πλην από τη Θεσσαλία, η οποία δοκιμάζεται από τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία.

Αναβάθμιση των υποδομών

 «Κάθε καλοκαίρι, εκμεταλλευόμαστε το κλείσιμο των σχολείων, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και επιδιορθώσεις. Έτσι και τώρα, επί τρεις μήνες όλο το καλοκαίρι, δεν σταματήσαμε λεπτό τις εργασίες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και αμέσως μετά αναφέρεται σε όλες εκείνες τις εργασίες που έγιναν για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων:

 «Εκτός από τις εργασίες συντήρησης, γίνονται και έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών. Ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικές και ηλεκτρικές εργασίες, μονώσεις, επισκευές στα αποδυτήρια, δημιουργία νέων αιθουσών, εργαστήρια, έργα για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και κατάλληλα γήπεδα ποδοσφαίρου στα σχολεία, ώστε να μην παίζουν τα παιδιά στο τσιμέντο και χτυπάνε.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, εγκαταστήσαμε και νέα ασανσέρ σε οκτώ σχολεία, που δεν είχαν. Μέλημά μας είναι η προσβασιμότητα σε όλους και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εγκατάσταση των ασανσέρ, τόσο για ΑμεΑ, όσο και για παιδιά που μπορεί να έχουν χτυπήσει και δυσκολεύονται να ανέβουν τις σκάλες».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου τονίζει: «Τα σχολεία μας συνεχίζουν κάθε χρόνο να αλλάζουν προς το καλύτερο. Το ίδιο και φέτος. Κοιτάζουμε κάθε καλοκαίρι να παρεμβαίνουμε, ώστε να διορθώνουμε τις φθορές που πάντα δημιουργούνται, αλλά και να γίνονται οι απαραίτητες αναβαθμίσεις. Η επένδυση που κάνει ο δήμος μας για όλα αυτά, είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που παίρνει από το Κράτος. Το ίδιο και για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τους οποίους είμαστε πραγματικά υπερήφανοι. Το μοναδικό πρόβλημα είναι στους νηπιακούς σταθμούς, που δεν προβλέπεται από τον Νόμο θέση τραπεζοκόμου και πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά την ώρα του φαγητού οι εκπαιδευτικοί. Ως δήμος το έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτό στην Πολιτεία».

Και κλείνοντας ο δήμαρχος Γλυφάδας εύχεται: «Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να πάνε όλα καλά κι εμείς ως δημοτική Αρχή θα είμαστε διαρκώς δίπλα τους».

Ασφάλεια και εκτός σχολείου

Καθηγητής επί σειρά ετών σε Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις ανάγκες των σχολείων και φυσικά, έχει για τον ίδιο πάντα μια ιδιαίτερη βαρύτητα το «χτύπημα» του πρώτου κουδουνιού.

Ωστόσο, η μέριμνα της δημοτικής Αρχής για την ασφάλεια των μαθητών, δεν περιορίζεται μόνο στα εντός του σχολείου, αλλά και στα εκτός, δηλαδή στην ασφαλή μετακίνησή τους και στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Βύρωνα διοργανώνει μια δράση κι ένα μικρό Φεστιβάλ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αρχικά ο κ. Κατωπόδης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε ασταμάτητα για τα σχολεία, κινούμενοι σε κάποιους βασικούς άξονες, όπως είναι οι εκτεταμένοι ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, Δημοτικά και Γυμνάσια, ανακατασκευή δαπέδου, νέους χώρους υγιεινής, καθώς σ’ ένα σχολείο μετακινήσαμε την τουαλέτα από το υπόγειο που ήταν στο ισόγειο, περιποίηση πρασίνου και καθαρισμούς παντού. Μας ενδιαφέρει όμως και η αισθητική πλευρά, να είναι ευχάριστα τα σχολεία για τους μαθητές, όπως για παράδειγμα το γκράφιτι που περάσαμε σ’ ένα σχολείο και άλλαξε εντελώς όψη.

Προσλήφθηκαν καθαρίστριες και υπάρχει η απαραίτητη πληρότητα και το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι με μια έλλειψη σε φύλακες, γιατί το προσωπικό αυτό προέρχεται από την κοινωνική εργασία, έληξαν οι συμβάσεις 12 ατόμων και δεν έχει δοθεί παράταση. Είμαστε σε συνεννόηση με τους διευθυντές για να δούμε πώς θα λυθεί και αυτό το ζήτημα».

Σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, ο δήμος Βύρωνα συμμετέχει φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μ’ ένα διήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει, αφιερωμένο στη βιώσιμη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών. Πρόκειται για μια γιορτή με street art, παιχνίδια, μουσική και συναυλία, αλλά και την κλήρωση δύο ποδηλάτων για παιδιά.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, θα κλείσει η οδός Ταταούλων μπροστά από τα σχολεία και θα δοθεί ο δρόμος στους μαθητές, ώστε να μετακινηθούν με ασφάλεια προς το σπίτι τους, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο και με τη συνοδεία μουσικής.

Και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ο δρόμος θα κλείσει από νωρίς το πρωί και γνωστοί street artists θα ζωγραφίσουν τις διαβάσεις, υλοποιώντας ένα έργο asphalt art και μια τοιχογραφία. Παράλληλα θα γίνονται εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή, workshops και facepainting. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με μια συναυλία, ενώ για τους συμμετέχοντες θα κληρωθούν δύο ποδήλατα.

 «Μας απασχολεί σοβαρά η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με αυτές τις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο», μας λέει ο κ. Κατωπόδης και συνεχίζει: «Ειδικοί καλλιτέχνες θα ζωγραφίσουν την άσφαλτο, θα κάνουν τοιχογραφία, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί και να οδηγούν με προσοχή όταν διέρχονται από σχολεία, ενώ και τα παιδιά ν’ αρχίσουν να αποκτούν κυκλοφοριακή αγωγή. Θα έλεγα πως ουσιαστικά η οδική ασφάλεια συναντιέται με την Τέχνη, γιατί πιστεύουμε πως η Τέχνη έχει τη δύναμη να περνά ισχυρά μηνύματα, με τρόπο που άλλες δράσεις μπορεί να μην το καταφέρνουν».

Και ο δήμαρχος Βύρωνα καταλήγει με τη δική του ευχή: «Να είναι μια χρονιά ασφαλής και παραγωγική για τα παιδιά. Να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτή τη σχολική χρονιά».

Και δράση για κοινωνική προσφορά

Στη σκέψη αρκετών δήμων βρίσκονται και οι οικογένειες εκείνες, που αδυνατούν να παρέχουν τα απαραίτητα σχολικά είδη στα παιδιά τους. Πάνω σε αυτό, ο δήμος Πετρούπολης κινητοποιείται και πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά ειδική δράση συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Φυσικά και αυτός ο δήμος αξιοποίησε το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία, για να κάνει τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης, καθιστώντας τα έτσι πιο όμορφα και πιο λειτουργικά. Μάλιστα ενέταξε τη συντήρηση σχολικών μονάδων και αύλειων χώρων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 «Προετοιμάζουμε όλα τα σχολεία, ενεργούμε για τις φθορές που αναπόφευκτα προκύπτουν κατά τη λειτουργία τους, γίνονται εργασίες για την αναβάθμισή τους, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα, καθαρά και ασφαλή», λέει αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος και στη συνέχεια αναφέρεται σ’ ένα πρόβλημα, που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε όλους τους δήμους:

 «Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα με τους βανδαλισμούς, όχι μόνο εμείς εδώ στην Πετρούπολη, αλλά και οι άλλοι δήμοι. Καταστρέφονται τάξεις, σπάνε τα κομπιούτερς, τα θρανία, τους πίνακες. Είναι ένα γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα αυτό».

Σχετικά με τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, ο δήμος Πετρούπολης έχει ονομάσει τη δράση «Δώρα από καρδιάς» και ξεκίνησε από την Παρασκευή (8/9) να συγκεντρώνει γραφική ύλη, τετράδια, κασετίνες, στιλό, μολύβια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής, διορθωτικά, ντοσιέ, πλαστελίνες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστούν οι μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στον χώρο υποδοχής του Κέντρου Κοινότητας και των Κοινωνικών Δομών (Αθανασίου Διάκου 88Α & Αγίου Δημητρίου), καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Τα σχολικά είδη που θα συγκεντρωθούν, θα πρέπει να είναι καινούρια ή μεταχειρισμένα σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν και θα προσφερθούν στις οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας, που είναι ωφελούμενες της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Λέει γι’ αυτό ο κ. Βλάχος: «Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου μας, θα συγκεντρώνουμε σχολικά είδη μέχρι το τέλος του μήνα, που θα τα μοιράσουμε στα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών. Είναι μια κοινωνική προσφορά για να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν τα εφόδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά, που αλλιώς μπορεί να μην είχαν. Στόχος μας να μην λείψουν από κανένα παιδί, αυτά που χρειάζεται για το σχολείο».

Και ο δήμαρχος Πετρούπολης προσθέτει ως ευχή: «Να είναι μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη, όλα να κυλήσουν ομαλά και να διατηρούνται οι σχολικές μονάδες ασφαλείς και μακριά από βανδαλισμούς».

Τέλος, να σημειωθεί πως ο δήμος Αχαρνών θα φροντίσει για τα παιδιά των πυρόπληκτων οικογενειών από την πρόσφατη φωτιά στην Πάρνηθα, καθώς ενέταξε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αυτές τις οικογένειες, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη τα παιδιά τους.

Οι προσλήψεις που έγιναν

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια.

Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *