Η βία των συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή οδήγησε στην αύξηση, κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο, του υποσιτισμού των παιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef που προειδοποιεί ότι απειλείται η ζωή περισσότερων από 100.000 παιδιών στη χώρα αυτή.
«Η ένοπλη βία αύξησε τον αριθμό των παιδιών που υποσιτίζονται σε σοβαρή μορφή, μια κατάσταση που αποκαλείται οξεία απίσχνανση, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 30% σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η Unicef υπολογίζει ότι 115.600 παιδιά θα υποφέρουν φέτος από αυτή τη θανάσιμη μορφή υποσιτισμού, μια από τις σοβαρότερες απειλές για την επιβίωσή τους. Πέρυσι ο αριθμός αυτός υπολογιζόταν στα 87.500.
«Στην Αϊτή, ολοένα και περισσότερες μητέρες και πατέρες δεν έχουν πλέον τα μέσα για να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους και οι γονείς δεν μπορούν να τα μεταφέρουν σε κέντρα υγείας επειδή έχει αυξηθεί τρομερά η βία των ενόπλων οργανώσεων», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Unicef στη χώρα αυτή, Μπρούνο Μάες. «Σε συνδυασμό με την επιδημία χολέρας, ολοένα και περισσότερα παιδιά θα πάσχουν από σοβαρή απίσχνανση και θα πεθάνουν εάν δεν ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα», υπογράμμισε.
Η χολέρα επανεμφανίστηκε στην Αϊτή τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε έχουν καταγραφεί περισσότερα από 41.000 ύποπτα κρούσματα. Σχεδόν τα μισά αφορούσαν παιδιά κάτω των 14 ετών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η Unicef «χρειάζεται επειγόντως» 17 εκατομμύρια δολάρια για να εντοπίζει περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού και να παρέχει στα παιδιά τη φροντίδα και τη διατροφή που χρειάζονται. Η έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 100.000 παιδιών, τόνισε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά που ζουν στην πρωτεύουσα, το Πορτ-ο-Πρενς.
Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Αϊτή υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό, μια κατάσταση που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σωματική και διανοητική ανάπτυξή τους.
Μόνο τον Απρίλιο σκοτώθηκαν στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς περισσότεροι από 600 άνθρωποι, σε ένα νέο κύμα «ακραίας βίας», σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που ζητά επίμονα την αποστολή μιας διεθνούς δύναμης η οποία θα βοηθήσει την τοπική αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.
Δυστυχία .
Τα εύπορα κράτη γιατί δεν βοηθάνε αυτό το κράτος; Απορώ. Μόνο η Unicef κάνει ότι μπορεί;